Pretraga

Maske u školama od zaraze ne čuvaju samo učenike, nego i nastavnike, pokazalo istraživanje

A- A+

Škole koje su inzistirale na nošenju maski na nastavi imale su puno manje slučajeva oboljenja od korone, pokazalo je istraživanje. Znanstvenici smatraju kako bi škole imale 30 posto slučajeva manje da nisu ukinule obvezno nošenje maski. Taj je utjecaj osim na učenicima vidljiv i na zaposlencima škole, kod kojih je nošenje maski još više smanjivalo vjerojatnost zaraze.

maska učenici

Foto: Unsplash

Škole na području Bostona u SAD-u koje su zadržale obvezu nošenja maski imale su puno manje slučajeva zaraze koronom, pokazalo je istraživanje. Znanstvenici smatraju kako se nošenjem maski moglo prevenirati oko 30 posto slučajeva zaraze, a ta je brojka još i veća kod školskog osoblja, prenosi CTV News.

Dodatni slučajevi zaraze

Škole koje su ukinule obvezu nošenja maski prošle veljače imale su dodatnih 44,9 slučajeva zaraze na 1.000 učenika, što je na području Bostona značilo dodatnih 12.000 slučajeva zaraze među učenicima. Kod nastavnog osoblja ta brojka raste i iznosi 81 novi slučaj zaraze na 1.000 članova školskog osoblja.

– Naše istraživanje pokazuje da je obveza nošenja maski važna strategija prevencije zaraze u školama. Ovo bi trebalo biti jedno od najvažnijih pravila kada se govori o prevenciji zaraze, očuvanju zdravlja učenika i osoblja te smanjenju gubitka školskih dana u učionici, poručila je Tori Cowger, jedna od autorica istraživanja s Harvard Chan škole javnog zdravlja.

Izdvojeni članak
raise the bar youth

Istraživanje pokazalo što učenici žele učiti u školama: ‘Neke teme se čine zbilja bazične, ali očito su potrebne’

Nošenje maske za smanjenje nejednakosti

Osim što bi nošenje maski smanjilo broj dana koje učenici moraju provesti online, znanstvenici smatraju kako bi i pomoglo u umanjivanju nekih drugih nejednakosti. Osim što bi se smanjio rizik od osobito teških slučajeva zaraze, smanjio bi se i ekonomski i zdravstveni rizik do kojeg dolazi kada učenici prenesu zarazu svojim članovima obitelji.

Ovo nije prva studija koja je pokazala koliko je važno nošenje maski za prevenciju zaraze u školama, ali je prva koja je usporedila škole koje su ukinule nošenje maski s onima koje nisu. Ovo je istraživanje obuhvatilo 72 školska okruga, 294.000 učenika i 46.500 zaposlenika škola. Istraživači su istaknuli kako su škole koje su zadržale maske češće smještene u starije zgrade s neodgovarajućom ventilacijom, imaju manje prozora, više učenika i nalaze se na siromašnijim područjima.

Nenošenje maski dovelo je i do većeg broja izostanaka iz škole. Oni koji su zbog pozitivnog testa morali ostati kod kuće najmanje pet dana su na kraju godine doveli do ukupne brojke od 17.500 dana izostanaka za učenike, te 6.500 dana za školsko osoblje.