Pretraga

HDZ nam je otkrio planove za mlade: Žele osnovati mreže timova za brigu o mentalnom zdravlju

A- A+

Parlamentarni izbori su zakazani 17. travnja. Političkih pitanja je mnogo, ali pitanja obrazovanja i rad za mlade često biva sekundarni prioritet kada se govori o izbornim programima. Stoga smo poslali upite najvećim hrvatskih strankama. Pitali smo ih šest konkretnih pitanja koji se tiču mladih i što bi oni učinili za učenike i studente da osvoje vlast. Njihove odgovore prenosimo u cijelosti, redoslijedom kojim su pristigli. Među ključnim prijedlozima HDZ-a za mlade su rješavanje problema priuštivog stanovanja, uvođenje cjelodnevne škole za učenike osnovnih škola te osnivanje mreže mobilnih timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata.

HDZ

Promotivni plakat HDZ-a | foto: HDZ

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osnovana je 17. lipnja 1989. godine. Trenutni predsjednik stranke je aktualni predsjednik Vlade Andrej Plenković. Moto na ovim izborima im je ‘Za sve izazove’. U svom programu pišu da su uvjereni kako napredak Hrvatske nije moguć bez njezine unutarnje političke stabilnosti, čuvanja demokratskih vrednota i društva utemeljenog na solidarnosti.

– U proteklih osam godina Hrvatska demokratska zajednica dosljedno je zastupala vrijednosti politike desnog centra. U četvrtom desetljeću naše državnosti nastavljamo jačati učinkovite, pravedne i transparentne institucije koje su, uz aktivno sudjelovanje građana, temelj našeg demokratskog društva, stoji im u programu.

Što ocjenjujete najvećim problemom za mlade u Hrvatskoj i kako ga riješiti?

Ključno pitanje za mlade danas je priuštivo stanovanje, kao i mentalno zdravlje, o kojemu se često ne razgovara na vrijeme. Nakon što smo proteklih godina učinili važne iskorake za zapošljavanje mladih na neodređeno, za rast plaća i kreiranje sigurnijih radnih mjesta koja mladima pružaju financijsku i kreditnu sposobnost, unatoč krizama bez presedana, u novom mandatu fokusirat ćemo se prije svega na dvije teme. Prva tema je priuštivo stanovanje, a planiramo u prvih šest mjeseci donijeti potpuno novi Nacionalni plan stambene politike koji je u završnoj fazi izrade i kojim će se pružiti rješenja za stambeno zbrinjavanje mladih. Druga tema je mentalno zdravlje mladih, koje više nije tabu tema već važno pitanje o kojem treba razgovarati kako bi se mladima pružio oslonac i podrška društva. Dodatno bismo rekli da mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju četiri ključna cilja Hrvatske u ovom desetljeću, ponajprije u zelenoj i digitalnoj transformaciji Hrvatske, a osobito u demografskoj revitalizaciji.

Što Vaš program može ponuditi učenicima osnovnih i srednjih škola, a što studentima?

Pokrenuli smo i investicijski ciklus za ulaganja u sve razine obrazovanje – od vrtića do fakulteta – od čak 2,7 milijardi eura. Prva smo vlada koja je osigurala besplatan školski obrok, besplatan školski prijevoz i besplatne udžbenike za učenike. Uspostavili smo i digitalni upis djece u obrazovanju te model fiskalne održivosti dječjih vrtića. Nakon dvadeset godina donijeli smo novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti kako bismo uskladili sustav visokog obrazovanja i znanosti s potrebama gospodarstva, za još kvalitetnije obrazovanje naših studenata. U našem smo mandatu dodijelili preko 100 tisuća socioekonomskih i STEM stipendija za studente, a uložili smo i 180 milijuna eura u izgradnju ili obnovu 14 studentskih domova diljem Hrvatske, od čega je 11 novoizgrađenih. Provodimo reformu strukovnog obrazovanja te smo odredili i 26 regionalnih centara kompetentnosti u ključnim sektorima.

Kako bi sva djeca imala jednake prilike, donijeli smo mjere za prevenciju mentalnih zdravstvenih problema. Osigurana je potpora pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Usto, uvedene su smjernice i financijska potpora za projekte rada s darovitim učenicima te sufinanciranje sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima. Sa svim tim izdvojenim postignućima, imamo kredibilitet postavljati nove ciljeve kojima ćemo unaprijediti obrazovanje učenika i studenata, raditi na izvrsnosti i ujednačenosti cijelog sustava. Nastavit ćemo s modelom fiskalne održivosti dječjih vrtića koji ćemo dodatno ojačati, kao i s mjerama besplatnog školskog obroka, prijevoza i udžbenika za učenike u Hrvatskoj. Ulaganjem od 1,5 milijardi eura svi će učenici u Hrvatskoj pohađati školu u jednoj smjeni te ćemo uvesti cjelodnevnu školu, s raznovrsnim oblicima učenja, izbornih izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti. Svakoj osnovnoj školi osigurat ćemo sportsku dvoranu i pripadajuće sportsko igralište te ćemo ulagati u školske kuhinje i blagovaonice kako bi svi učenici imali kuhane obroke. Do sada smo udvostručili minimalnu studentsku satnicu, s 2 na 5,25 eura, a u novom mandatu povećat ćemo je na 7,81 euro. U dijalogu ministarstava nadležnih za rad i obrazovanje pronašli smo model te ćemo redefinirati uvjete obavljanja studentskih poslova te omogućiti studentima priznavanje njihova rada u staž mirovinskog osiguranja, za njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada, ali i za veću održivost mirovinskog sustava. Za kvalitetnije zdravlje studenata uspostavit ćemo mrežu studentskih poliklinika. To su samo neki od iskoraka za učenike i studente, a u programu ih ima puno više.

Izdvojeni članak
mladi na izborima glasačka kutija

HDZ na listama za Hrvatski sabor ima dvoje mladih, SDP šestero: Ukupno je mladih kandidata tek 10 posto

Kako ocjenjujete stanje osnovnoškolskog, a kako srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj? Što biste promijenili po tom pitanju, na koji način i u kojem razdoblju vašeg četverogodišnjeg mandata?

U razdoblju od 2016. godine do danas, provodimo reformu školstva koja uključuje kvalitetnije učenje naših učenika, bolja materijalna prava naših učitelja te napredniju obrazovnu infrastrukturu u koju ulažemo rekordnih 1,5 milijardi eura. Za jednake prilike u obrazovanju, preuzeli smo financiranje školskih obroka, udžbenika i prijevoza, a uz sve to, u 62 škole u Hrvatskoj provodi se pilot projekt cjelodnevne škole koji će kroz četiri godine pridonijeti još kvalitetnijem i zanimljivijem učenju učenika te zadovoljnijih učitelja i svih zaposlenika. Započeli smo najveću reformu obrazovanja koja uključuje prelazak svih osnovnih škola na jednosmjenski rad. Značajno smo unaprijedili rad s učenicima s teškoćama te rad s darovitom djecom i učenicima. Osiguran je i rad pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za učenike kojima je takva potpora potrebna. Ujedno smo uveli nacionalne ispite radi sustavnog, objektivnog i standardiziranog vrednovanja postignuća učenika. Započeli smo reformu strukovnog obrazovanja te jačamo gimnazijske programe. Imenovano je 26 regionalnih centara kompetentnosti u ključnim sektorima radi uspostave centara izvrsnosti i prilagodbe obrazovanja potrebama gospodarstva i tržišta rada, uz podizanje prepoznatljivosti majstorskih zanimanja. Istaknuli bismo da je za reformu školstva važno shvatiti i našu politiku prema predškolskom odgoju i obrazovanju, kako bi se djeci osiguralo kvalitetu i kontinuitet na svim razinama obrazovanja. U tom smo pogledu pokrenuli ulaganja od gotovo 900 milijuna eura te nam je cilj do 2030. godine osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete. U vremenu digitalizacije i brzog tehnološkog razvoja dodatno ćemo unaprjeđivati sustav obrazovanja kako bi se djeca i mladi obrazovali za zanimanja budućnosti.

Neka od prioritetnih područja javnih politika u idućem četverogodišnjem razdoblju su s ciljem produljenja vremena koje učenici provode u odgojno-obrazovnom procesu uvest ćemo cjelodnevnu školu za učenike osnovnih škola, a na taj način učenicima ćemo pomoći poboljšanju njihovih odgojno-obrazovnih postignuća. Ulaganjem od 1,5 milijarda eura u osnovne škole omogućit ćemo svim učenicima osnovnih škola pohađanje nastave u jednoj smjeni od školske godine 2027./2028. Osnovat ćemo mreže mobilnih timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata kako bismo odgovorili na rastuću potrebu brige za mentalno zdravlje mladih.

Svakoj osnovnoj školi osigurat ćemo sportsku dvoranu i pripadajuća sportska igrališta. Ulaganjem u školske kuhinje i blagovaonice omogućit ćemo kuhane obroke za sve učenike osnovnih škola. Promicat ćemo upis obrazovnih programa za deficitarna zanimanja i zanimanja budućnosti kojima se učenike usmjerava i priprema za ulazak na tržište rada. Povećat ćemo broj učenika u gimnazijskim programima, što je preduvjet jačanju sveučilišnog visokog obrazovanja. Poticat ćemo stjecanje i unaprjeđenje vještina za obrtništvo i poduzetništvo. U tu svrhu jačat ćemo strukovno obrazovanje, dodjeljivati potpore gospodarskim subjektima koji provode naukovanje te dodjeljivati stipendije učenicima koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima. Osim toga, poticat ćemo rad učeničkih zadruga, vježbeničkih tvrtki i studentskih inkubatora, za što ćemo izdvojiti 68 milijuna eura. Daljnjim ulaganjima od 100 milijuna eura u specijalizirane centre za odgoj i obrazovanje učenicima s teškoćama. Osnovat ćemo nacionalni kamp za rad s darovitim učenicima i stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika. Definirat ćemo minimalnu satnicu učeničkog rada.

Kako ocjenjujete kvalitetu visokog obrazovanja u Hrvatskoj i što biste osnovnoškolskog, a kako srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj? Što biste, poštujući autonomiju sveučilišta. promijenili po tom pitanju, na koji način i u kojem razdoblju vašeg četverogodišnjeg mandata?

Što se tiče visokoškolskog obrazovanja, neki od prioriteta su programskim financiranjem potaknuti usklađivanje studijskih programa i upisnih kvota s potrebama tržišta rada, s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i s preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Poboljšanjem digitalne nastavne infrastrukture, osnaživanjem digitalne kompetencije nastavnika za poučavanje te potpunom uspostavom digitalnog registra diploma unaprijediti kvalitetu visokog obrazovanja, za što ćemo do 2026. godine uložiti 84 milijuna eura. Poticati mobilnost studenata i profesora, međunarodnu suradnju sveučilišta te pokretanje združenih studija preko alijansi europskih sveučilišta Nastaviti s ulaganjem u izgradnju nove infrastrukture studentskih domova i modernizaciju postojeće, što će većem broju studenata osigurati smještaj u studentskom domu. Uspostaviti mrežu studentskih poliklinika, čime ćemo osigurati primarnu i specijalističku zdravstvenu skrb u mjestu studiranja. U suradnji s visokim učilištima raditi na povećanju broja studenata na studijskim programima koji pridonose obrazovanju stručnjaka u područjima koja su osobito važna za dostupnost i kvalitetu socijalnih usluga, poput logopeda, edukacijskih rehabilitatora i socijalnih pedagoga.

Izdvojeni članak
rektor sveučilišta sjever na skupu hdz-a

Još jedan rektor uočen na HDZ-ovom skupu: Na njegovom sveučilištu radi niz HDZ-ovaca

Mladi se često žale i na nemogućnost pronalaženja stana. Kako planirate riješiti stambenu politiku za mlade?

Svjesni smo da je pitanje stambene politike ključno za mlade zbog čega nam je to prvi prioritet u prvih šest mjeseci novog mandata. Kao i sve do sada, i tu ćemo iskoristiti naše znanje i iskustvo kako bismo kroz novi Nacionalni plan stambene politike olakšali osamostaljivanje mladih od svojih roditelja i rješavanje stambenog pitanja. Podsjetit ćemo da smo u prethodnim godinama pomogli gotovo 37 tisuća mladih obitelji kroz subvencioniranje stambenih kredita te kroz POS program, što stoga uključuje 74 tisuće mladih roditelja, a u tim je obiteljima rođeno 10 tisuća djece. Treći prioritet naše vizije u programu do 2028. godine je Pravedna Hrvatska, a u okviru tog stupa našeg programa stavili smo stambenu politiku za koju smatramo da će pridonijeti pravednijem društvu u kojemu mladi i mlade obitelji imaju priuštivo stanovanje. Pomoći ćemo mladima i mladim obiteljima, u to mogu biti sigurni. Prilagodit ćemo i politiku države novim okolnostima. To ćemo raditi u suradnji s općinama i gradovima koji isto imaju dio svoje odgovornosti u tom pogledu i kroz druge mjere koje ćemo predstaviti. Kada razgovaramo o ekonomskom osamostaljivanju mladih, u čemu je važna stambena politika, moramo spomenuti i jačanje kreditne sposobnosti mladih na čemu radimo ukupnom politikom prema rastu plaća, ali i većem zapošljavanju mladih na neodređeno vrijeme, što smo povećali sa 122 tisuće na gotovo 200 tisuća mladih.

Među Vašim kandidatima, na kandidacijskim listama na izborima, koji od njih je najmlađi, u kojoj je izbornoj jedinici i koliko ima godina? Koliko ste zadovoljni interesom mladih za politiku i interesima mladih za Vašu stranku? Možete li probati sve Vaše kandidate koji su mlađi od 30 godina, ako ih imate?

Hrvatska demokratska zajednica ima široko i brojno članstvo, u svim generacijama i skupinama društva, a pogotovo u Mladeži koja je najbrojnija i najsnažnija politička organizacija mladih u Hrvatskoj. Mladi imaju važnu ulogu u djelovanju naše stranke i na različitim su dužnostima u Hrvatskoj – od lokalne do europske razine. Ono što bismo istaknuli je da su mlade članice i članovi stranke imali značajan utjecaj na naš program „Za sve izazove“ u koji smo uvrstili primjerice i dodatan rast minimalne studentske satnice, reguliranje staža za studente i brojne druge prioritete. Kada vidite druge stranke, to je značajno naprednije, a ono što je najvažnije, to je da se prioriteti koje mladi predlože i ostvaruju. Mladež Hrvatske demokratske zajednice će predstaviti i svoje programske ciljeve na temelju kojih će raditi naredne četiri godine, transparentno i aktivno, kao i do sada. Kao primjer, ukidanje stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, što je uveo SDP, dogodilo se na prijedlog Mladeži, kao i oslobađanje poslodavaca od plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje (16,5%) na pet godina za zapošljavanje mlade osobe na neodređeno vrijeme u čemu smo postigli ogromne iskorake. Mladež je pridonijela i kada je riječ o poreznom rasterećenju mladih kada je već niz godina osiguran povrat poreza 180 tisuća mladih svako ljeto. Mladi pridonose na različite načine i kao stranka zahvalni smo za angažman svake članice i člana koji rade na sebi i na taj način pridonose razvoju svake općine, grada i županije te cijele Hrvatske.

Svaku stranku koja nam se izjasnila o svom programu za politiku i mlade možete provjeriti ovdje.