Pretraga

HDZ na listama za Hrvatski sabor ima dvoje mladih, SDP šestero: Ukupno je mladih kandidata tek 10 posto

A- A+

Umirovljenici imaju više mladih na listama za Hrvatski sabor od HDZ-a, a mladih je na svim listama manje nego što je to bilo na parlamentarnim izborima prije četiri godine. Zaključci su to istraživanja Mreže mladih Hrvatske o kandidatima na nadolazećim parlamentarnim izborima. Na vrhu po broju mladih je Stranka Ivana Pernara, dok je na dnu HDZ. Ukupno je na izborima 232 mladih kandidata, dok je onih starijih od 31 godine – dvije tisuće.

mladi na izborima glasačka kutija

Glasačka kutija | foto: srednja.hr

Mreža mladih Hrvatske ususret parlamentarnim izborima napravila je analizu svih lista i kandidata koji žele u Hrvatski sabor. Rezultati su pokazali da je mladih na listama manje nego što je to bilo na izborima za Hrvatski sabor prije četiri godine.

Kako navode iz Mreže mladih na društvenim mrežama, prije četiri godine na listama je bilo 295 mladih, a sada ih je 232. U postotku, prije četiri godine na izborima bilo je 11,42 posto mladih, a sada ih je 10,19 posto. Iz Mreže mladih istaknuli su da umirovljenici imaju više mladih na listi od HDZ-a. Naime, Blok umirovljenici zajedno na listama ima troje mladih kandidata, a HDZ dvoje. Od drugih stranaka, istaknuli su iz Mreže mladih, najviše mladih, njih 68, na listama ima Stranka Ivana Pernara, slijede MOST i partneri s 25 mladih te Odlučnost i pravednost s 22 mladih. Na začelju su HDZ s dvoje mladih, Umirovljenici zajedno s troje mladih te SDP i partneri sa šest mladih. Mladi su, napomenimo, osobe do 30 godina.

Najmanje mladih, stoji u prikazu rezultata istraživanja Mreže mladih, kandidiralo se u VII. izbornoj jedinici koja obuhvaća cijelu Ličko-senjsku i Karlovačku županiju te dijelove Zadarske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije. Na svim listama ukupno su 232 osobe mlađe od 31 godine, dok je udio starijih od 31 ukupno 2.045. Podsjetimo, Mreža mladih Hrvatske svim je strankama koje pretendiranju na saborski mandat nedavno uputila predizborne zahtjeve. Traže donošenje kvalitetne stambene politike i dostojanstvenih radnih uvjeta, poticanje participacije mladih, uspostavu modela višegodišnjeg/programskog financiranja udruga mladih te redovito istraživanje potreba i prioriteta mladih.

U Hrvatski sabor želi i bivši zagrebački prorektor Miljenko Šimpraga

U drugoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku županiju, istočni dio Zagreba i dijelove Koprivničko-križevačke te Zagrebačke županije, na listi za Hrvatski sabor je i bivši prorektor Sveučilišta u Zagrebu, Miljenko Šimpraga. Na drugom je mjestu liste Agrarne stranke – pokret za hrvatsku poljoprivredu te Akcije za promjene. Šimpraga je bio prorektor za inovacije u mandatu bivšeg rektora Damira Borasa. Prije posla prorektora radio je na Veterinarskom fakultetu, a Boras ga je postavio kao privremenog dekana Filozofskog fakulteta. Šimpraga je jedan od osnivača Nezavisnog sindikata znanosti odakle je izbačen, pa je početkom ove akademske godine osnovao svoj Akademski sindikat.