Pretraga

[HEROJ NACIJE] Ovaj 24-godišnjak spasio je šest života u Parizu

A- A+

Teško je izdvojiti iole pozitivnu stvar u tragičnih par dana u Parizu, koji su iza nas. Ipak, u nevolji se često prepozna i junaštvo, a upravo junakom se u francuskoj javnosti proglašava Lassana Bathily, 24-godišnji musliman podrijetlom iz Malija, koji je spasio šest osoba tijekom talačke krize u supermarketu u Porte de Vincennesu, tako što ih je skrio od napadača u podrumu zgrade gdje se talačka kriza odvijala.

Screenshot: YouTube

U nizu terorističkih akata zabilježenih prethodnih dana u glavnom gradu Francuske, dogodila se i talačka kriza u Porte de Vincennesu. U njoj je stradalo četvero ljudi, a broj žrtava je mogao biti i veći da nije bilo 24-godišnjeg Lassane Bathilya, koji je spasio živote šestero ljudi, prenosi Yahoo News.

Izdvojeni članak

Malo dobrih ljudi: 19-godišnji marinac namjerno izgubio da pomogne dječaku

Zamrzivač spasio ljude

Naime ovaj mladić, podrijetlom iz Malija, uposlenik je dućana s košer prehranom u kojoj se odvijala talačka kriza.

U momentu je iskazao veliku prisebnost te spasio šest osoba tako što im je u košmaru kada je uletio ubojica Amedy Coulibaly, pokazao put do podruma.

Za francusku televiziju ‘BFMTV’ Lassana je kako se sve događalo vrlo brzo napominjući da je u trenutku kada je napadač ušao u supermarket, u kojem se nalazilo oko 15 kupaca, nastala strašna panika.

– Kada su ljudi počeli bježati prema podrumu ja sam im otvorio vrata od velikog zamrzivača gdje su se sakrili. Rekao sam im da ostanu mirni, pojašnjava 24-godišnjak situaciju.

Dodao je kako je nakon toga ugasio frižider i svjetla da naoružani napadač ne bi mogao pronaći osobe koje je sakrio.

Izdvojeni članak

Upoznajte jednu od najboljih osoba svijeta

Policajci i Bathily izvukli ljude kad je sve prošlo

U spomenutom televizijskom intervjuu, Lassana je ispričao da su kasnije policajci upali u taj dio zgrade i zajedno s njime otvorili zamrzivač iz kojeg su izašli sretnici, koje je tamo prisebni 24-godišnjak ‘pospremio’.

Napadač Amedy Coulibaly je podsjetimo bio osumnjičen za ubojstvo policajke koja je stradala prije četiri dana, a zatim i izveo ovaj teroristički manevar u supermarketu u kojem je na kraju smrtno stradalo četvero ljudi.

Prilikom oslobađajuće operacije francuske policije napadač je ubijen, a u tijeku same akcije ranjena su i dva policajca.