Pretraga

Hoće li 2025. nacionalni ispiti biti kriterij upisa u srednje? Evo što kaže ravnatelj NCVVO-a

A- A+

U našoj nedavnoj epizodi podcasta gostovao je Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a koji, uz maturu, provodi i nacionalne ispite. Potvrdio nam je da format nacionalnih ispita ostaje isti i dogodine, dakle pisat će ih svi učenici četvrtih razreda osnovne škole i svi učenici iz osmih. Hoće li nacionalni ispiti biti jedan od kriterija upisa u srednje škole u 2025. ovisi isključivo o obrazovnoj politici, odnosno Ministarstvu znanosti i obrazovanja. NCVVO i preko osamsto osnovnih škola organizacijski su spremni, tvrdi Filipović.

pisanje testa_natjecanje

Pisanje ispita | ilustracija: Pexels

Nedavno smo u podcastu portala srednja.hr ugostili Vinka Filipovića, ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Iste skupine učenika nacionalne ispite pišu u 2025.

Tema su, uz maturu, bili i nacionalni ispiti koje su nedavno pisali svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola te svi osmaši. Te skupine nacionalne ispite pišu i dogodine.

– U ovom trenutku, dakle što se tiče samog formata, ostaje isto, već mogu i najaviti ponovno će to biti ožujak, možda pomaknuto za tjedan dana kasnije, budući da trećeg ožujka prema predloženom kalendaru počinje nastava nakon zimskih praznika. Školama ćemo, naravno, na vrijeme, do rujna, sve obznaniti. Dakle počet će 10. ožujka i trajati do 14. za učenike četvrtog razreda, a onda od 17. pa nadalje za učenike osmog razreda, rekao je Filipović.

Nema izmjena ni po pitanju predmeta, ostaje ih osam za učenike osmih razreda. Filipović je objasnio i zašto ih se ispituje baš osam – jer je to prilika učenicima da vide kako stoje u nekom od predmeta čije se ocjene boduju za upise u srednje škole.

Izdvojeni članak
vinko filipović nacionalni ispit

Zašto NCVVO ne objavljuje nacionalne ispite i njihova rješenja? ‘S maturom se dogodila komercijalizacija’

O MZO-u ovisi hoće li nacionalni ispiti postati kriterij upisa u srednje

Rezultati nacionalnih ispita ove godine ni na koji način ne mogu i ne smiju utjecati na zaključne ocjene četvrtašima i osmašima. Uz to, kod osmaša nisu jedan od kriterija koji se boduju za upise u srednje škole. Filipovića smo pitali i hoće li se dogodine bodovati na upisima.

– Hoće li se u idućoj godini nacionalni ispiti računati kao jedan od kriterija u ovom trenutku je doista teško reći, budući da se, naravno, nalazimo u izbornoj godini. I u tom pogledu to, naravno, ovisi o obrazovnoj administraciji koja će u tom trenutku biti aktualna. Kao što sam već rekao, ono što mogu jamčiti je da su Nacionalni centar i 882 škole spremne, organizacijski i provedbeno, a Centar zahvaljujući svojim iskustvima s državnom maturom i u svim drugim segmentima provedbe. A na obrazovnoj politici je da odluči, zaključio je Filipović.

Cijeli podcast možete pogledati na našem YouTube kanalu i Spotifyu: