Pretraga

Zašto NCVVO ne objavljuje nacionalne ispite i njihova rješenja? ‘S maturom se dogodila komercijalizacija’

A- A+

Ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović u podcastu nam je otkrio da ispite i rješenja nacionalnih ispita ne objavljuju jer već i bez toga postoje oni koji naplaćuju pripreme za nacionalne ispite. Naveo je da se pogriješilo što se objavljuju ispiti državne mature jer ne postoji beskrajno novih zadataka i novih pitanja. Za moguće propuste je pojasnio da bi se oni otkrili i bez javnog objavljivanja.

vinko filipović nacionalni ispit

Vinko Filipović | foto: srednja.hr

U našem podcastu nedavno je sudjelovao Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Otkrio nam je kada dolaze rezultati nacionalnih ispita i koje promjene očekuju maturante na državnoj maturi, a pitali smo ga i zašto NCVVO javno ne objavljuju ispite i rješenja nacionalnih ispita kao što je to s državnom maturom.

– Čini mi se da je Nacionalni centar svojevremeno napravio pogrešku kad je odlučio objavljivati ispite državne mature. Ne zato što se onda ne bi ukazalo na određene propuste, ti propusti bi bili uočeni i bez toga. Nama su svi propusti ukazani od samih aktera, dakle od maturanata, time mi ništa ne skrivamo. Ono što se loše dogodilo po meni s ispitima državne mature i javnog objavljivanja je da su oni u velikoj mjeri komercijalizirani. Već se na tržištu pojavljuju određeni subjekti koji nude i doista poprilične svote novca traže kako bi pripremali učenike za nacionalne ispite, objasnio je Filipović.

Dodao je da se i na državnoj maturi u 15 godina koliko se ona provodi potrošilo 30 inačica ispita i time je banka raspoloživih zadataka znatno smanjenja. Naime, Filipović je objasnio da ne postoji beskrajno i neizmjerno novih zadataka te novih pitanja.

– To onda može u izvjesnoj mjeri dovoditi i do onih trik pitanja koja onda dovode do problema u jasnoći postavljenog zadatka ili u jasnoći odgovora. Ne želimo izazvati tu vrstu efekata na nacionalnim ispitima. U našim katalozima koje objavljujemo uvijek do kraja rujna za tekuću nastavnu godinu učitelji nisu ni na koji način zakinuti, a oni drugi koji se žele iz nekih drugih hobija ili motiva baviti sadržajem nacionalnih ispita, morat će ipak pričekati neku drugu priliku, pojasnio je Filipović.

Čitav podcast, u kojem smo odgovorili na pitanja može li rezultat nacionalnog ispita utjecati na zaključnu ocjenu, kako će nacionalni ispiti izgledati iduće godine te što je s maturom, možete pogledati na našem YouTube kanalu ili Spotifyu ispod.