Pretraga

Može li rezultat nacionalnog ispita utjecati na zaključnu ocjenu? ‘Budite mirni’

A- A+

Može li rezultat nacionalnog ispita utjecati na zaključnu ocjenu? Može li se pasti razred ako se nacionalni ispit jako loše napiše? –  neka su od najčešćih pitanja koje dobivamo od osnovnoškolaca na svaki spomen nacionalnih ispita. To smo pitanje postavili gostu našeg posljednjeg podcasta, Vinku Filipoviću ravnatelju NCVVO-a koji provodi nacionalne ispite. Odgovor je vrlo jasan – zbog loše napisanog nacionalnog ispita razred se ne može pasti niti ocjena iz njega smije utjecati na zaključnu.

nacionalni ispiti ocjenjivanje

Foto: srednja.hr

Protekli mjesec učenici četvrtih razreda osnovnih škola i učenici osmih razreda osnovnih škola polagali su nacionalne ispite. Četvrtaši su pisali ispite iz triju predmeta, a osmaši iz njih osam.

Rezultati nacionalnih ispita ne smiju utjecati na zaključne ocjene

Među najčešćim pitanjima koja dobivamo putem društvenih mreža na sam spomen nacionalnih ispita ona su može li rezultat nacionalnog ispita utjecati na zaključnu ocjenu ili se zbog loše napisanog pasti razred.

– Ne može. Budite, dakle, mirni, učinite sve da ga ne napišete loše, istina, sad je gotovo, ali za buduće generacije. Ali ocjena, odnosno, rezultat nacionalnih ispita ne može i ne smije utjecati na zaključnu ocjenu, jasno je na to pitanje čitatelja u našem podcastu odgovorio Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi ispite.

U podcastu smo razjasnili i da ove godine ocjena iz nacionalnih ispita ne ulazi u rubriku e-Dnevnika, niti je jedan od elemenata koji se osmašima boduju na upisu u srednje škole. Samo će postotak riješenosti nacionalnih ispita bit će upisan u bilješku e-Dnevnika.

Rezultati nacionalnih ispita krajem svibnja ili početkom lipnja

Vrednovanje ispita za učenike četvrtih razreda osnovnih škola je gotovo, sada je u tijeku vrednovanje onih koje su napisali osmaši.

– Negdje sredinom mjeseca travnja bit će gotovo ocjenjivanje. Nakon toga slijedi obrada podataka i rezultati će biti gotovi krajem svibnja ili početkom lipnja, rekao je Filipović.

Čitav podcast, u kojem smo odgovorili i na pitanje kako će nacionalni ispiti izgledati iduće godine te što je s maturom, možete pogledati na našem YouTube kanalu ili Spotifyu: