Pretraga

Hoće li ih uopće pročitati? Stranke koje izlaze na izbore dobile 16 zahtjeva vezanih uz obrazovanje

A- A+

GOOD inicijativa objavila je zahtjeve vezane za obrazovanje prema političkim strankama i nezavisnim listama koje će pristupiti parlamentarnim izborima. Ističu kako odgoj i obrazovanje moraju biti među glavnim javnim politikama, jer Hrvatska zaslužuje bolje.

Foto: Inga Đuđik/srednja.hr

– Svjesni činjenice da bez demokratizacije škola, ulaganja u odgojno-obrazovne radnike/ce, ulaganja u infrastrukturu i provedbe cjelovite kurikularne reforme, nije moguće osigurati ujednačenu kvalitetu i pravičan pristup obrazovanju, niti poučavati o demokraciji i ljudskim pravima, tražimo promjene u cijelom odgojno-obrazovnom sustavu. GOOD inicijativa zahtijeva obrazovne politike koje će omogućiti dostupno i kvalitetno obrazovanje za sve i na svim razinama, priopćeno je ovih dana iz GOOD inicijative.

Izdvojeni članak

Izbori se bliže: Biračko mjesto možete promijeniti brzo i jednostavno, provjerite do kada

Žele, ističu, smanjiti nejednakosti pa tako traže uvođenje besplatnog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja,  ujednačene materijalne i infrastrukturne uvjete, topli obrok i prijevoz, osiguran produženi boravak za svu djecu te primjenu Državnog pedagoškog standarda u svim odgojno-obrazovnim ustanovama.

– U protekle četiri godine nije provedena cjelovita reforma obrazovnog sustava za koju su se građani_ke zalagali na prosvjedima 2016. i 2017. godine i kako je planirano Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Stoga tražimo provedbu reforme kroz strateški okvir o kojem postoji konsenzus i koja traje duže od jednog mandata Vlade, a to uključuje provođenje cjelovite kurikularne reforme. Tražimo unapređenje materijalnog i društvenog statusa odgojno-obrazovnih radnika kao nositelja kvalitete odgoja i obrazovanja i uspostavu licenciranja ravnatelja uz odgovarajući i kvalitetan sustav potpore, stručnog usavršavanja i napredovanja. Zbog pokazatelja iz kojih je vidljivo da su rezultati obrazovanja u Hrvatskoj i dalje ispod prosjeka Europske unije, osobito u ranom i predškolskom obrazovanju, cjeloživotnom učenju i relevantnosti strukovnog obrazovanja, zahtijevamo donošenje Akcijskog plana i praćenja provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i uspostavu kvalitetnog sustava vanjskog vrednovanja. U području cjeloživotnog učenja, tražimo donošenje Strategije obrazovanja odraslih i donošenja Zakona o obrazovanju odraslih, poručuju iz inicijative.

Građanski odgoj i obrazovanje se, dalje navode, ne provode sustavno i kvalitetno u školama i zbog toga traže da se taj nastavni predmet uvede u škole te postane interdisciplinarni sadržaj na fakultetima. Kada je riječ o visokom obrazovanju, zahtjevaju na društvenoj misiji sveučilišta i demokratizaciji škola.

– S obzirom na izazove nastave na daljinu, koja je ukazala i na nespremnost sustava da organizira nastavu i omogući pristup obrazovanju ranjivim, ugroženim skupinama, tražimo izradu smjernica za situacije koje onemogućavaju ili bitno otežavaju održavanje nastave. Smjernice trebaju biti utemeljene na pravima djece na obrazovanje te ciljevima i načelima odgoja i obrazovanja. Od političkih opcija tražimo da se odrede prema ovim zahtjevima. Stranke u ovo predizborno vrijeme moraju jasno komunicirati svoje planove vezane uz  obrazovne politike te  načine pomoću kojih će osigurati snažnije pomake prema dostupnom, prilagodljivom i kvalitetnom obrazovanju na svim razinama. Ovih 16 zahtjeva ujedno su i polazišta za izborno sučeljavanje u organizaciji GOOD Inicijative koje će se održati u petak, 26.06. u Novinarskom domu u Zagrebu u 11 sati, priopćili su iz GOOD inicijative uz poruku kako će zagovarati sustavno i kvalitetno ostvarivanje ovih zahtjeva prema svim ključnim dionicima te će u sklopu programa ‘Obrazovna zviždaljka’  kontinuirano pratiti i izvještavati o ostvarivanju ovih zahtjeva.

Detaljnije 16 zahtjeva GOOD iniciajtive poslane strankama možete proučiti u dokumentu u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Hoće li ih uopće pročitati? Stranke koje izlaze na izbore dobile 16 zahtjeva vezanih uz obrazovanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap