Pretraga

Izbori se bliže: Biračko mjesto možete promijeniti brzo i jednostavno, provjerite do kada

A- A+

Parlamentarni izbori održavaju se 5. srpnja. U slučaju da na dan izbora nećete moći glasati na svom biračkom mjestu, zahtjev za promjenu i prijavu za glasanje van mjesta prebivališta vrlo jednostavo možete podnijeti do 24. lipnja.

foto: Element5 Digital za Unsplash

Svi oni koji se na dan parlamentarnih izbora neće naći u svojem mjestu prebivališta, putem sustava e-građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Prijavu se može podnijeti najkasnije do 24. lipnja. Studenti se u sustav e-građani mogu vrlo jednostavno ulogirati preko svojeg AAI identiteta.

Izdvojeni članak

Mladi su se probudili i svoj glas na izborima dali Škori: Analiziramo i objašnjavamo zašto to nije iznenađujuće

Samo nekoliko klikova mišem dovoljno je za podnošenje spomenutog zahtjeva. Usluga koja je potrebna u ovom slučaju unutar sustava e-Građani jest “Registar birača – e-Privremeni upis” koji se može pronaći u tražilici koja se pojavi otvaranjem dostupnih e-usluga ili na ovom linku.

Sve što je potrebno upisati nakon prijave jeu država, županija, grad i adresa na kojoj ćete se nalaziti na dan izbora. Nakon podnošenja zahtjeva vrlo brzo trebao bi vam doći mail u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-građani u kojem vas Ministarstvo uprave obavještava o uspješno riješenom zahtjevu, a detaljne informacije o biračkom mjestu moći ćete pronaći na ovom linku, ali tek nakon što se ona odrede, dakle nakon 24. lipnja.

Ovdje možete provjeriti registar birača u kojem piše gdje ste trenutno upisani za glasanje.

Registracija u sustav e-građani

Ako do sada niste koristili sustav e-građani, registracija je jednostavna. Klikom na ‘Kreiraj Osobni korisnički pretinac’ i prihvaćanjem uvjeta korištenja kreira se vaš Osobni korisnički pretinac.

Nakon kreiranja Osobnog korisničkog pretinca, svaki sljedeći put prijavljujete se klikom na  ‘Prijavite se‘, pri čemu vas sustav preusmjerava na NIAS gdje vam se nudi lista vjerodajnica kojom je moguće izvršiti prijavu u ‘Osobni korisnički pretinac’. Studenti se mogu prijaviti sa svojim AAI identitetom.

Osobni korisnički pretinac dostupan je i kao aplikacija za mobilne uređaje na platformama AndroidiOS (za iPhone i iPad) te Windows Phone.

U Gongovoj objavi na Facebooku možete vidjeti i kako promijeniti biračko mjesto na druge načine: