Pretraga

Hoće li se cjelodnevna škola uvesti do 2027.? ‘Mnogi nastavnici ne žele raditi na takav način’

Plan je da se cjelodnevna škola u potpunosti implementira 2027. godine, odnosno da se do tada u sve škole u Hrvatskoj uvede jednosmjenska nastava koja će onda biti preduvjet za cjelodnevnu nastavu. Hoće li se to za četiri godine i ostvariti, koji problemi se mogu naći na tom putu i tko će uopće predavati u tim školama, raspravljali smo s našim panelistima na konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici, Željkom Stipićem iz Sindikat Preporod, predsjednicom Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Antonijom Mirosavljević i Josip Burušić, posebni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja za cjelodnevnu nastavu.

Željko Stipić

Željko Stipić | foto: Niko Goga

Početkom iduće školske godine, odnosno na jesen 2023. godine trebao bi krenuti pilot projekt cjelodnevne škole u nekoliko škola u Hrvatskoj koje imaju mogućnosti provoditi jednosmjensku nastavu. Upravo smo o tome raspravljali na panelu ‘Što donose promjene Zakona o odgoju i obrazovanju?‘ na našoj konferenciji Obrazovanje na prekretnici, a panelist Željko Stipić iz Sindikata Preporod rekao je kako ne vjeruje da će puna implementacija cjelodnevne škole biti 2027. kako je predviđeno.

– Možemo imati novaca koliko god hoćemo, ali mi imamo problem prostora uopće gdje bi se to moglo uopće graditi, postoje takvi gradovi u Hrvatskoj nažalost. Kad svemu tome dodamo da to sve morate raditi u hodu, da to nisu samo škole koje bi barem 500 trebalo što sagradit što dograditi. Ali, to još nije najveći problem, rekao je Stipić.

‘Zamolio sam ministra da, prije nego što prave ražanj, da idu pitati ljude tko se vidi u tom obliku rada’

Kao puno veći problem vidi u tome da neće biti dovoljno kadra, odnosno nastavnika koji će raditi u cjelodnevnoj školi.

– Ja sam zamolio našeg ministra da bi bilo dobro, prije nego što prave ražanj da idu pitati te ljude tko sebe vidi uopće u tom obliku rada u našim školama. Onda bi se otkrilo da ima značajan broj onih koji ne žele raditi na takav način u školi jer kad su se opredjeljivali za učiteljsko i nastavničko zvanje oni su računali s nekom drugačijom školom. No, ni to ne mora biti problem jer se i to može riješiti, ali za sve to vam je potrebno prokleto vrijeme, istaknuo je Stipić.

@srednja_hr Hoće li se cjelodnevna nastava uvesti u sve škole u iduće četiri godine? Raspravu o tome pogledajte na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #srednja #srednjaskola #skola #škola #osnovna #osnovnaskola #nastava #cjelodnevnanastava #obrazovanje #ucenici #nastavnici #profesori #ucitelji #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

‘To će značajno poskupit funkcioniranje odgojno-obrazovnog sustava’

Dodao je kako je potrebno i vrijeme kako bi se nastavnike kvalitetno pripremilo za takav način rada, ali da će to onda dovesti do novog problema.

– To će značajno poskupit funkcioniranje odgojno-obrazovnog sustava, a to onda se više neće moći financirat nekim ‘bijelosvjetskim’ novcem nego će trebati malo i razriješit kesu i ovdje dakle u  hrvatskom proračunu. Nama ne preostaje ništa drugo nego da obećanja mijenjamo nekim novim obećanjima, poručio je Stipić.

Cijelu raspravu o uvođenju cjelodnevne nastave, ali i o promjenama u Zakonu o odgoj i obrazovanju, možete pogledati ako se pretplatite putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+, a o svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.