Pretraga

Hrana, a ne oružje: Mladi u petak dijele besplatnu hranu svima kojima je potrebna

A- A+

Četvero mladih Karlovčana u petak u 14 sati ispred Male scene Hrvatskog doma pripremat će besplatan obrok za one koji si to ne mogu priuštiti. Ugledali su se na svjetski pokret ‘Food, not bombs’, pa su organizirali akciju ‘Hrana, a ne oružje!’ kako bi ukazali na potrebu spriječavanja bacanja uporabljive hrane i pomogli ljudima u teškoj materijalnoj situaciji.

Bacanje velike količine upotrebljive hrane u modernom je svijetu postalo uobičajeno, a u vrijeme kada mnogi nemaju za topli obrok, to je jednostavno nedopustivo. Smatraju to i mladi Karlovčani koji će u petak po uzoru na inicijativu ‘Food, not bombs’ pripremiti besplatan ručak za sve one koji si ti ne mogu priuštiti zbog teške socijalne situacije u kojoj se nalaze.

Izdvojeni članak

Hvalevrijedna inicijativa: Mladi Karlovčani ‘defibriliraju’ nezavisnu kulturnu scenu grada na četiri rijeke

Jedan od organizatora kazao nam je kako u akciji ‘Hrana, a ne oružje’ sudjeluje nekolicina mladih karlovačkih lica, prosječne starosti od 20 godina.

Četvero mladih Karlovčana hranu će prikupiti s tržnica, marketa, skladišta i sličnih mjesta. Radi se o namirnicama koje su i dalje upotrebljive, no zbog isteka roka i ostalih razloga nisu na prodaju, pa su namijenjene bacanju. Glavni cilj im je da što više ljudi primi poruku da svatko ima pravo na besplatnu hrani te da se ista nepotrebno baca. Ukoliko sutrašnja akcija dobro prođe, karlovačka mladež planira istu ponoviti.

– Postoji mogućnost, a prije svega volja i želja organizatora ponovnog organiziranja, no sve ovisi o ovom prvom događaju. Ukoliko sve prođe po planu, svakako će se ponoviti, a nadamo se da će ovakvi događaji biti što češći, bez većih vremenskih razmaka, kazala nam je ekipa koja je željela ostati anonimna, naglasivši kako imena nisu bitna već žele potaknuti ljude da reagiraju.