Pretraga

U suradnji s maturantima Meteorološkim tehničarima donosimo prognozu za sutrašnju norijadu

Maturanti Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac smjera Meteorološki tehničar napravili su nam prognozu za norijadu. Otkrili su koje nas minimalne i maksimalne temperature očekuju tijekom ovog petka kao i u kojim dijelovima Hrvatske maturanti mogu očekivati pljuskove s grmljavinom. Program za Meteorološkog tehničara mogao se pohađati jedino u Karlovcu, a od iduće školske godine, odnosno od ove jeseni moći će se upisati i u Splitu u Prirodoslovnoj školi.

maturanti u studiju ispred prikaza prognoze

Foto: Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac

Sutra će maturanti diljem Hrvatske izaći iz svojih škola na ulice, trgove i parkove kako bi proslavili svoj posljednji dan nastave. Norijade će se održati u svim većim i manjim mjestima, a sve sigurno zanima kakvo će vrijeme biti ovog petka. Stoga smo zamolili maturante Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac smjera Meteorološki tehničar da nam naprave prognozu za norijadu.

Otkrili su koje nas minimalne i maksimalne temperature očekuju kao i u kojim dijelovima Hrvatske maturanti mogu očekivati pljuskove s grmljavinom. U videu prognoze za norijadu odjeveni su kao stjuardese i stjuardi jer je u njihovoj školi običaj da se maturanti maskiraju prema određenoj temi. Naglasili su kako je ovih dana vrlo teško dati prognozu jer je atmosfera jako nestabilna, a isto vrijedi i za dan norijade. Kakva prognoza očekuje maturante u Hrvatskoj možete pogledati u videu ispod.

Smjer Meteorološki tehničar od jeseni će se moći upisati i u Splitu

Inače, ova škola je do ove godine bila jedina u cijeloj Hrvatskoj koja je provodila smjer Meteorološki tehničar. Od iduće školske godine 2024./2025., odnosno od ove jeseni, smjer Meteorološki tehničar moći će upisati i učenici u Splitu i to u Prirodoslovnoj školi. Učenici Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac tek od 2022. godine snimaju vlastitu prognozu koju objavljuju i na svom TikTok profilu pod imenom Doktori Vremena.

– Riječ je o četverogodišnjoj srednjoj strukovnoj školi koja, uz stručne, ima dovoljan broj sati nastave iz općeobrazovnih predmeta pa učenici po završetku škole imaju mogućnost nastaviti školovanje na različitim fakultetima ili veleučilištima, otkrila nam je u prethodnom razgovoru Ivana Čordašev, profesorica fizike i stručnih meteoroloških predmeta.

Izdvojeni članak

Smjer meteorološki tehničar postoji samo u jednoj školi u Hrvatskoj, a učenici od sada i snimaju prognozu

Ako želite biti meteorolozi, nakon srednje morate završiti fakultet

No, kako bi učenici postali meteorolozi, nije dovoljno da završe samo srednju školu već moraju završiti diplomski sveučilišni studij fizike – geofizike smjer Meteorologija i fizička oceanografija na PMF-u.

– Osnovna zadaća meteorološkog tehničara jest briga za to da podaci o stanju atmosfere budu izmjereni na način određen važećim međunarodnim sporazumima, utemeljen na fizikalnim postavkama te da ti podaci budu dostupni za znanstvena istraživanja i različite korisnike, objasnila nam je ranije profesorica Čordašev.