Pretraga

Hrvatske škole se protive uvođenju uniformi

A- A+

Budući da u svijetu postoji veliki broj škola u kojima su učenici obavezni odjevati uniforme, a istu praksu provodi i većina europskih zemalja, EduCentar je proveo istraživanje kojim su došli do rezultata kako 64 posto građana podržava ideju uvođenja uniformi, a učenici su većinom mišljenja kako bi uvođenje istih ugrozilo njihovu osobnost. Provjerili smo što o tome misle profesori zagrebačkih srednjih škola te slažu li se s argumentima ispitanika da bi se na taj način smanjilo nasilje među učenicima.

jangheungjournal.blogspot.com

Hrvatski učenici su među rijetkima koji nastavu pohađaju u odjeći po svom izboru, a većina europskih zemalja uvela je uniforme koje su učenici obavezni odjevati za vrijeme boravka u školama. Portal EduCentar je proveo istraživanje kojim su došli do rezultata kako većina građana smatra da bi se ista stvar trebala napraviti i u našoj zemlji, zbog čega smo odlučili provjeriti što o tome misle profesori iz pojedinih srednjih škola.

Izdvojeni članak

Čipovi u školske uniforme za lakšu kontrolu


Uniforme su investicija od milijardu kuna

‘Prijedlog jednog od članova VUGZ-a prije godinu dana je bio da se uvođenje odgodi do izlaska iz krize što i nije tako loša ideja. No, onda smo izračunali da ako za svaku uniformu damo 200 kn i kada bi je nabavili svi učenici RH, njih 516 000, onda bi to bila investicija od milijardu kuna!’, piše Udruga srednjoškolaca.

Građani su za uvođenje uniformi u škole

Od 600 ispitanika, koliko je obuhvaćeno istraživanjem, 64 posto ih je podržalo ideju nošenja uniformi u školskim klupama, a kao glavne argumente istaknuli su smanjenje nasilja među učenicima boljeg i lošijeg imovinskog statusa. Neki čak misle da bi uniforme bile poželjne jer bi se na taj način poštovalo samu obrazovnu ustanovu, kao i učitelje i profesore.

Svega 30 posto ispitanika dijeli mišljenje kako su uniforme prošlost te da ih nije potrebno vraćati u škole, a također misle kako su problem i visoke cijene.- Uvođenjem uniformi gubi se raznolikost i svi postajemo kopije jedni drugih. Smatram da svatko ima pravo na osobni stil, objasnio je za EduCentar jedan od ispitanika.

Među neutralnima našlo se šest posto građana kojima je svejedno što učenici oblače dok pohađaju nastavu te su ravnodušni po pitanju uvođenja uniformi.

Učenici podijeljeni, a roditelji prestrašeni

Nakon provedenog istraživanja, vrlo brzo je reagiralo Vijeće učenika grada Zagreba pa su na Facebooku pokrenuli anketu kako bi provjerili što učenici misle o uniformama. Rezultati postavljene ankete pokazuju kako je podjednak broj onih koji su za i onih koji su protiv.

– Vjerujem da ljudi na pomisao uniformi zamišljaju tipičnu ulickanu britansku uniformu s grbom škole na lijevoj strani, ali tako nešto se nikada neće ostvariti u Hrvatskoj i na kraju bi svi završili u običnim kutama. Svakodnevnim presvlačenjem drugačije odjeće pokazujemo svoju kreativnost i vlastiti stil, ne znam zašto bi se to trebalo sada mijenjati, jedan je od komentara na postavljenu anketu.

Procjenjeno je da će uniforme stajati od 100 do 200 kuna pa su se mnogi roditelji prestrašili zbog svog financijskog stanja. Učenici su također istaknuli kako se država nalazi u recesiji te da će rijetko tko moći izdvojiti do 200 kuna na komad odjeće.

Izdvojeni članak

Prvi hrvatski School Style

Odjeća nije povod za nasilje među učenicima

– Uvođenje uniformi u škole bi bilo besmisleno, a na taj način se sigurno ne bi smanjilo nasilje među učenicima. Što se tiče neprimjerenog odjevanja, puno bolja varijanta je upozoriti takve učenike jer to je stvar kućnog odgoja, izjavila je psihologinja u II. gimnaziji u Zagrebu Branka Krizmanić. Nadodala je kako bi opet nastao problem jer bi se onda uvodile sankcije za one koji odbiju nositi uniforme, a također je istaknula kako bi trebalo previše novca za taj potez budući da bi po učeniku trebalo naručiti bar dvije uniforme.

Slično mišljenje dijeli i pedagogica u I. ekonomskoj školi Silvija Glavočić. Objasnila je da otkad radi u školi nije čula kako je povod za neki napad ili nasilno ponašanje bila odjeća.- Uvođenje uniformi bi otežalo rad učitelja i profesora jer ne bi mogli naći način kako natjerati učenike da ih nose, izjavila je Glavočić nadodavši kako bi se vjerojatno i roditelji bunili zbog dodatnih financijskih izdataka, što se već i dogodilo.