Pretraga

Srednjoškolci iz Zagreba pomažu siromašnoj djeci koja si ne mogu priuštiti instrukcije

A- A+

Učenici Druge gimnazije u Zagrebu svojim mlađim sugrađanima besplatno pomažu u svladavanju gradiva koje nisu uspjeli pohvatati u školskim klupama. Na poticaj profesorice iz povijesti udružili su se s udrugom Mali zmaj i pokrenuli akciju s kojom žele pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Dok dugotrajna recesija sve više pritišće građane te je svako peto dijete u Hrvatskoj siromašno, osim neuspješnih pokušaja političara da nam barem malo poboljšaju život prije novih izbora, postoje i oni koji malim, ali sigurnim koracima uspješno pomažu svojim sugrađanima. Jedan od primjera je 15 srednjoškolaca iz Križanićeve ulice koji u svoje slobodno vrijeme u suradnji s udrugom Mali zmaj daju instrukcije osnovnoškolcima koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji.

Izdvojeni članak

Dramatični podaci UNICEF-a: Evo koliko djece u Hrvatskoj živi ispod praga siromaštva

Kroz igru do boljih rezultata

– Prošli sam tjedan prvi puta održala instrukcije u sklopu naše akcije i doživjela sam jedno jako pozitivno iskustvo. Obitelj dječaka kojem sam pomogla bila je jako draga, a i on sam je jako simpatičan i stvarno želi raditi tako da nisam imala nikakvih problema. Kod njih sam provela dva sata. Kako bi mu olakšala učenje smislila sam igre kroz koje smo prolazili gradivo za treći razred. Čini mi se kako mu se svidjelo te se nadam da će se još djece javiti da im pomognemo, prepričala nam je Mihaela Mihaljević, učenica trećeg razreda II. gimnazije u Zagrebu.

Osim što je raduje kada nekome pomogne Mihaela smatra kako će kroz volontiranje vježbati interakciju s ljudima što bi joj moglo pomoći u budućnosti. Kvalitetna komunikacija i dobro snalaženje u međuljudskim odnosima danas je vrlo važan faktor u svim profesijama, a posebno je važna u poslu medicini kojom se i sama želi baviti.

Izdvojeni članak

E to je pravi ravnatelj: Digao kredit kako bi školovao siromašnu djecu i udomio ih u svojoj kući

Nedovoljnu edukaciju nadoknađuje entuzijazmom

– Već prije dvije godine sam se učlanila u Volonterski centar Zagreb, ali zbog svojih obaveza nisam mogla sudjelovati na njihovim projektima pa kad se pružila prilika unutar naše škole odmah sam uletjela jer volim pomagati ljudima. izjavila je Mihaela koja nakon što maturira planira upisati medicinu.

Zbog odličnih rezultata u osnovnoj, Mihaela je uspjela upisati jednu od najpopularnijih zagrebačkih gimnazija gdje i danas ostvaruje odličan uspjeh. Iako nije educirana za podučavanje djece, njezin entuzijazam i kvalitetno znanje osnovnoškolskog gradiva pomažu joj nadoknaditi taj nedostatak. Osim toga, baš kao i ostalih 14 kolega iz škole, puno joj je lakše nego li profesorima prilagoditi pristup svojim mlađim sugrađanima kojima će kroz igru i mladenački duh biti puno lakše svladati, vrlo često, dosadno i suhoparno gradivo.

Izdvojeni članak

Svojim izumima hrvatskom gospodarstvu žele pomoći i srednjoškolci

Pokrenute su i likovne, glazbene i dramske radionice

Ovu lijepu i korisnu akciju pokrenula je udruga Mali zmaj, a suradnju s Drugom gimnazijom ostvarili su preko profesorice Katarine Šušak koja u ‘Križanićevoj’ predaje povijest i vodi Volontersku grupu Druge gimnazije.

Sa za sada skupljenih 15 volontera iz Križanićeve gimnazije pokrivaju sve potrebne predmete, a udruga simpatičnog imena će s njima pokrenuti i likovne te glazbene radionice pa će mladi školarci sa svojim starijim školskim kolegama imati priliku odlaziti na razne izložbe, koncerte i predstave. Kroz takve aktivnosti mali će učenici imati priliku uživati u kulturnim događajima na koje rijetko imaju priliku otiči.

Izdvojeni članak

Udruga Slobodna škola nudi besplatnu pomoć u učenju

Uz besplatne instrukcije udruga Mali zmaj pomaže i drugim humanitarnim akcijama

Navedena udruga sa svojim je aktivnostima započela od 2010. godine i od tada je provela, a i danas provodi nekoliko humanitarnih akcija. Pomoću pojedinačnih donacija građana svake školske godine osiguravaju školski pribor i kupuju hranu i higijenske potrepštine za učenike iz socijalno ugroženih obitelji, angažirali su se i oko djece koja dolaze s područja ugroženih poplavama, a među korisnicima su i neki studenti.

– Zbog teške ekonomske situacije svake godine je sve teže prikupiti potrebna sredstva a korisnika je svakim danom sve više. Snalazimo se s onim što uspijemo prikupiti i maksimalno koristimo resurse koje imamo, tako da smo za početak ove školske godine opremili oko 200 djece. Rezultati i obim pomoći bi mogli biti i veći kad bi se našim akcijama odazvale i tvrtke kojima se obraćamo za pomoć i donacije, izjavila je voditeljica udruge Martina Leopold.

Udrugu su pokrenuli jer vjeruju kako je razvijanje dječjeg potencijala najbolje ulaganje za budućnost nove generacije, a s obzirom na to da se slažemo kako je kvalitetno obrazovanje za svu hrvatsku djecu osnova za napredak našeg društva nadamo se njihovom dugotrajnom uspjehu u provođenju humanitarnih akcija.

Sve njihove projekte i rezultate možete pratiti na web stranici udruge ww.malizmaj.hr.