Pretraga

Hrvatski studenti za razvoj svoje inovacije dogovorili suradnju s bolnicom u Klaićevoj

A- A+

Nakon zapaženih nastupa na međunarodnim sajmovima, ekipa studenata okupljena u timu GuardianMed kreće u testiranje svojeg izuma. S obzirom na to kako prvo žele pomoći najmlađima, njihovu poboljšanu verziju katetera testirat će djeca u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Ako se kroz bolnička testiranja pokaže učinkovitim, izum hrvatskih studenata mogao bi poboljšati kvalitetu života ljudima diljem svijeta.

Dr. Slaven Abdović, Daria Simić, Luka Grgar| foto: Anton Mezulić

Tim hrvatskih studenata promociju svojeg izuma GuardianCath započeo je na sajmu inovacija ARCA u listopadu prošle godine. Tada su pred zagrebačkom publikom predstavili samo plakat, na kojem su detaljno prikazali svoju ideju i plan za poboljšanje života ljudi koji moraju koristiti kateter.

U nešto izmijenjenom sastavu ekipa GuardianMed do danas je, uz srebro na sajmu u Zagrebu, medalju istog sjaja osvojila i u Nürnbergu te Ženevi, gdje su 3D simulaciju i print svog izuma predstavili pred investitorima iz cijelog svijeta.

Međutim, uz uspjehe na međunarodnim sajmovima ipak im je najvažnije što su krenuli u suradnju s Klinikom za dječje bolesti Zagreb. Od početka im je bio cilj prva testiranja provesti s djecom. S obzirom na to kako su sigurni da im je inovacija bezopasna, htjeli su što prije najmlađima omogućiti život bez mukotrpnih infekcija.

Izdvojeni članak

Hrvatski studentski trojac razvio revolucionarni medicinski proizvod, kojim žele promijeniti svijet


Doktori nisu znali kako pa je stvar uzeo u svoje ruke

Upravo je ta teška i vrlo neugodna zdravstvena situacija motivirala Luku da krene na medicinu. Nakon osnovne je upisao mehatroniku, ali s obzirom na to kako medicina nije dovoljno istraživala rješenja za njegove probleme, stvar je odlučio uzeti u svoje ruke. Prekvalificirao se, položio sve potrebne razlike i maturirao kao farmaceutski tehničar da bi upisao Medicinski fakultet u Zagrebu i krenuo s razvojem projekata kroz koje će pomoći sebi, ali i ljudima diljem svijeta.

‘Lukin tim je unaprijedio način kateterizacije mjehura’

– Lukin tim je unaprijedio način kateterizacije mjehura, odnosno postupka eliminacije ostatak urina koji ostane u mjehuru kod osoba koje ga iz različitih razloga ne mogu isprazniti do kraja. To dovodi do rizika od infekcije i oštećenja bubrega pa si pacijenti pomoću katetera održavaju zdravlje bubrega. Ali problem kateterizacije je što ona dovodi do unošenja drugih bakterija s površine spolovila zbog čega nastaju infekcije u mjehuru, koje su vrlo značajne za pacijente, pojasnio nam je doktor Slaven Abdović iz Klinike za dječje bolesti Zagreb kako je trenutni postupak kateterizacije zapravo samo manje zlo za bolesnike.

Postoji opasnost i da se infekcija mokraćnog mjehura na kraju proširi i na bubreg te ošteti njegove funkcije pa učestali problemi uzrokovani korištenjem trenutnih katetera također mogu značajno narušiti tjelesno zdravlje pacijenata.

Često bolne infekcije mjehura nisu bezazlene niti za socijalno i psihičko funkcioniranje pacijenata, posebno djece i njihovih roditelja. Stalno su opterećeni očekivanjima nove infekcije i kakav će biti sljedeći nalaz.

Pedijatar i nefrolog ‘Klaićeve bolnice’ Slaven Abdović ističe kako infekcije često pacijente dovode do većeg stupnja anksioznosti. Smatra kako je Lukino rješenje, koje razvija s Dariom Simić i studentom Veleučilišta u Karlovcu Filipom Črpičem, prilično jednostavna, ali vrlo dobra ideja.

Izdvojeni članak

[Video] Studenti i srednjoškolci na međunarodnoj izložbi predstavili svoje uređaje budućnosti

Krenuli s regrutacijom pacijenata za medicinsko istraživanje

S toga su dogovorili suradnju i provođenje istraživanja. Krenuli su s regrutacijom pacijenata koji će isprobati učinkovitost nove verzije katetera hrvatskih studenata, a doktor Abdović o toj će temi pisati i znanstvene radove.

– Ne postoji niti jedna studija koja je primjenjivala isti pristup, a nismo našli niti da je netko prijavio sličan projekt . Do sada smo pacijentima zbog tih infekcija davali antibiotike u malim dozama. Čini se da ovo rješenje studenata nikome do sada nije palo na pamet, rekao je doktor Abdović, a student prve godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu Luka Grgar dodao je kako se čini da je ovo na prvi pogled očito rješenje čekalo baš na njih.

Luka nam je već krajem prošle godine pojasnio kako mu je ideja za inovaciju GuardiaCath pala na pamet jer je i sam korisnik katetera te ima brojne probleme s infekcijama. Ali, izumom želi pomoći prvo djeci, s obzirom na to kako se dobro sjeća koliko su mu infekcije otežale djetinjstvo.

Testiranjem žele dokazati učinkovitost

– Doktor mi je na jednom od pregleda rekao da se moram pomiriti kako ću zapravo do kraja života, dok god se kateteriziram, dobivati infekcije. Kada sam došao kući zapitao sam se zašto je to tako i zašto to netko ne promijeni, rekao nam je prošle godine Luka Grgar prilikom razgovora za prvi članak kroz koji smo javnosti otkrili projekt ovog mladog i ambicioznog tima.

Testiranja o učinkovitosti provest će s Klinikom dječje bolesti Zagreb. Njihov izum, odnosno nova kombinacija dva postojeća proizvoda, sigurno je bezopasan za korištenje, a znanstvenim ispitivanjem žele provjeriti koliko je stvarno učinkovit, iako je Luka kao dugogodišnji korisnik katetera već sada uvjeren da pomaže.

– Nema puno pedijatara i nefrologa koji se time bave. Većina njih je otišlo u mirovinu ili nemaju mogućnosti kao što mi imamo tu u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Nama je dostupna dijagnostika cijelog mokraćnog sustava. Imamo i podršku od strane kirurga, urologa i radiologa pa onda možemo napraviti puno više nego kolege u drugim bolnicama, istaknuo je doktor Abdović.

Objašnjava kako će široki raspon mogućnosti zagrebačke Klinike biti odlična podloga za provedbu vrlo kvalitetnog istraživanja, kojem je cilj egzaktno utvrditi i znanstveno dokazati kolika je učinkovitost i sigurnost primjene takvog katetera.

Izdvojeni članak

Zagrebački studenti uz hibridni bicikl žele razviti i mrežu punionica diljem Zagreba

Sa svojim izumom na tržište planiraju izaći početkom 2017.

– Od samog početka nam je bio plan pristupiti Klinici za dječje bolesti. Stoga smo prijavili kliničko ispitivanje i krenuli s regrutacijom pacijenata. To će biti gotovo kroz sljedećih par mjeseci, a prva faza kliničkog ispitivanja bit će gotova do kraja ove godine, rekla nam je Daria Simić, koja je do nedavno bila studentica Fakulteta političkih znanosti, ali zbog razvoja projekta sljedeće godine planira upisati Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Dodaje kako će već nakon prve faze kliničkog ispitivanja moći komercijalizirati svoj proizvod, a za znanstvene potrebe istraživanja će se nastaviti do kraja 2017. godine.

Krajem prošle godine počeli su pristupati i proizvođačima kako bi razvili prototip i nultu seriju. U početku im je bio cilj prvo pristupiti domaćem proizvođaču, ali u Hrvatskoj nisu naišli na interes za suradnju pa se sada okreću Europi i regiji.

Kako bi se predstavili inozemnim investitorima, liječnicima i tvrtkama koje se bave proizvodnjom medicinskih pomagala, svoj su GuardianCath predstavili na Međunarodnom salonu inovacija u Ženevi. Za nastup u Švicarskoj pomogla im je Udruga inovatora Hrvatska, ali većinu troškova na kraju su morali pokriti samostalno.

Izdvojeni članak

Mladi hrvatski robotičari preko platforme Indiegogo u prvih sedam sati skupili više od 5.500 dolara

U Hrvatskoj nisu dobili adekvatnu podršku pa će im pomoći Francuzi

– Potrošili smo tri mjeseca na aktivno traženje sponzora koji bi nam pokrili troškove kotizacije za sudjelovanje na sajmu u Ženevi. Poslali smo dvadesetak mailova hrvatskim institucijama i tvrtkama, a dobili smo jedan odgovor u kojem su nam rekli da nam neće pomoći, požalila se Daria na problem s kojim se suočava veliki broj mladih inovatora, unatoč tome što su političarima u predizbornoj kampanji bila puno usta o ulaganjima u STEM područja.

Hrvatski studenti ipak su se jako zadovoljni vratili iz Švicarske. Ističu kako su u Ženevi doživjeli izuzetno pozitivne reakcije. Posebno ih je oduševio pristup starijih kolega izumitelja te posjetitelja koji su vrlo srdačno nudili pomoć i kontakte u daljnjem razvoju njihovih ideja.

Nakon nastupa u Ženevi ovih dana ih očekuje nekoliko važnih sastanaka s potencijalnim proizvođačima iz inozemstva. Na međunarodnom salonu s 1.000 izlagača iz 45 zemalja svijeta, stručnom žiriju i posjetiteljima predstavili su plakat s detaljnim informacijama, simulaciju, koju je izradio karlovački student Filip Črpić, te dva 3D printa njihovog budućeg medicinskog proizvoda

– Vratili smo se sa šest, sedam zaista kvalitetnih kontakata za suradnju. Ne samo što se tiče ove inovacije, već su se stručnjaci zainteresirali i za ostale naše ideje, kaže nam Daria. Luka se nadovezao kako su s kolegama iz Francuske čak razvili zajednički koncept na kojem planiraju iskoristiti svoju kreativnost i njihovu tehnologiju kako bi pomogli ljudima koji imaju problema s mjehurom.

Daria Simić i Luka Grgar| foto: Anton Mezulić