Pretraga

[Video] Studenti i srednjoškolci na međunarodnoj izložbi predstavili svoje uređaje budućnosti

A- A+

Međunarodna izložba ARCA je od četvrtka u Boćarskom domu ugostila hrvatske inovatore, koji su javnosti i potencijalnim investitorima predstavili svoje ideje i uređaje budućnosti. Na ovogodišnjoj izložbi, s organizatorima iz Udruge inovatora Hrvatske surađuje i Sveučilište u Zagrebu pa je cijeli događaj posvećen mladima i njihovim kreativnim rješenjima.

www.srednja.hr

Među brojnim inovatorima svoje radove su na 13. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA izložili i učenici srednjih škola te strana sveučilišta, a zagrebačko se predstavilo s radovima devet različitih sastavnica, dok je svoju inovaciju GuardianMed izložila je i interdisciplinarna skupina studenata iz Zagreba.

ARCA će biti otvorena do nedjelje, 18. listopada, a na zatvaranju u 16 sati saznat ćemo koja je najbolja ovogodišnja inovacija. U videu na dnu članka, kojeg su izradili novinari Televizije Student, pogledajte kratko predstavljanje cijelog događaja

Izdvojeni članak

Genijalni ‘Bežični punjač električnih vozila’ izum je zagrebačkog srednjoškolca

Srednjoškolac napravio kosilicu s upravljanjem na daljinski

– Napravio sam kosilicu na daljinsko upravljanje s kamerom za praćenje terena i rada. Njezina je prednost što sustav upravljanja i snimanja ne troši električnu energiju, već je spojena na akumulator, a ima i kameru pomoću koje se mogu uočiti sve prepreke. Slika se vidi na ekranu daljinskog upravljača, pomoću kojeg osobe mogu iz naslonjača kositi svoje travnjake, opisao nam je svoj izum Zlatko Dražić, kojeg smo sreli na štandu Tehničke škole Požega.

U nastavku nam je objasnio da se kosilicom, s kojom je na Međunarodnom sajmu inovacija i tehničkog stvaralaštva mladih u Iloku osvojio zlatnu medalju, lako upravlja te da ima poseban priključak za samopranje pa je jako jednostavna za korištenje i zbog toga ju mogu koristiti i osobe koje imaju problema s kretanjem.

Njegov školski kolega Marko Pavičić pohvalio nam se univerzalnim transporterom, koji se može koristiti za prijevoz različitih materijala i proizvoda bez fizičkog napora, a kratko su nam predstavili i izum trećeg kolege Marka Brnčića.

Izdvojeni članak

Učenik strukovne škole je do trećeg razreda srednje kroz nastavu napravio čak tri izuma

On je u Iloku osvojio zlatnu medalju s izumom ‘H-mjenjač s USB izlazom’, pomoću kojeg svi strastveni igrači računanih automobilskih igri mogu još više uživati u svojoj razonodi, ali Markov proizvod može biti vrlo koristan i u autoškolama.

Učenik Fausta smislio novi način mijenjanja brzina na automobilima

Na mjenjaču, ali za prave automobile, radio je i Sever Josip iz Strojarske-tehničke škole Fausta Vrančića. On je odlučio doraditi poluautomatski F1 mjenjač, koji koriste vozači Formule 1 i osobe s invaliditetom, a slične verzije nalaze se i na volanima za računala.

– Kod F1 se brzine mijenjaju stepenasto pa kada pri visokoj brzini naglo zaustavite auto morate vraćati iz pete u četvrtu, pa tek onda u treću i tako sve do prve. Kod mene se može mijenjati direktno iz, na primjer, četvrte u prvu, što dosta olakšava vožnju. Najveću korist s mojim mjenjačem imali bi osobe s invaliditetom, jer se ne treba koristiti kvačilo, a uređaj se može i lako prilagoditi za različite potrebe korisnika, rekao nam je Josip.

Izdvojeni članak

Hrvatski studenti prave ‘pametnu’ i multifunkcionalnu igračku budućnosti

‘Faust’ je na sajmu ARCA predstavljao i Dominik Žitković s energetskom torbom koja može riješiti puno problema učenicima i studentima koji na svojem laptopu vole raditi u prirodi ili pak žele napuniti mobitel usred planine.

Torba s kojom nećete ostati bez baterije na mobitelu ili laptopu

– Energetska torba je ekološki prihvatljiva i sama po sebi se puni pomoću solarnih ploča, a možete ju priključiti i na gradsku mrežu. Kapacitet njezine baterije je osam amper sati, koji na izlazu daje i gradska mreža, što znači da moja torba zapravo daje jednak izlaz pa se na nju mogu priključiti bilo koji električni uređaji koje danas koristimo, rekao nam je Dominik.

U nastavku je istaknuo da ima ograničenje do 450 vata te da je osim za korištenje u prirodi odlična i za situacije kada nestane struje, kratko nam je učenik Fausta opisao svoj proizvod kojim je htio omogućiti korištenje električne energije bilo gdje u prirodi, a da je pri tome uređaj sam po sebi lako prenosiv.

13. Međunarodni sajam inovacija ARCA from TV Student FPZG on Vimeo.