Pretraga

Mladi hrvatski robotičari preko platforme Indiegogo u prvih sedam sati skupili više od 5.500 dolara

A- A+

Četveročlana ekipa bivših studenata FER-a je nakon diplome intenzivno nastavila razvijati svoj paukoliki robot. Kroz proteklih par mjeseci unapređivali su projekt iz studentskih klupa kako bi na svjetski poznatoj web stranici Indiegogo pokrenuli crowdfunding kampanju. Cilj im je u idućih 40 dana prikupiti 16.000 dolara, a za razvoj zabavne edukacijske platforme već u prvih sedam sati donirano im je više od 5.500 dolara.

foto|www.facebook.com

Luka Fućek, Vlatko Klabučar te Antun i Josip Vukičević su još kao studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva počeli razvijati projekt kojem je cilj popularizirati robotiku među mladima.

Ideja im je razviti vrstu robota koji će stariji od 13 godina moći složiti uz pomoć kompleta dijelova te njihovih edukacijskih video materijala. Prvi prototip, koji su zbog simpatičnog paukolikog izgleda nazvali Pa00k, napravili su za studentsko natjecanje Elektroboj, na kojem su prije dvije godine osvojili i prvu nagradu, a nakon našeg članka za njihov izum su se zainteresirali i ostali mediji.

U međuvremenu su sa svojim novim projektom za edukaciju studenata osvojili Rektorovu nagradu, ali nakon diplome na FER-u vratili su se razvoju šesteronožnog robota kojem je cilj kroz zabavu i kreiranje mlade učiti programiranju, matematici, elektrotehnici i 3D modeliranju.

Izdvojeni članak

Nakon pobjede na Elektroboju FER-ovci krenuli u izradu još pametnijeg robota

Cilj im je pomoću crowdfundinga prikupiti 16.000 dolara

Nakon dugotrajnog planiranja i razrade projekta, mlada ekipa hrvatskih robotičara danas je na web stranici Indiegogo pokrenula crowdfunding kampanju, s kojom žele prikupiti 16.000 dolara za daljnji razvoj elektroničnog pauka te snimanje edukacijskih video materijala u kojima će učiti mlade kako složiti i oživiti STEMI-a.

– Trenutni fokus nam je izrada još nekoliko prototipa s poboljšanjima koncentriranim na lakšu upotrebu i sastavljanje, a kasnije skaliranje takvog robota na veću proizvodnju. Što se tiče videa, htjeli smo izbjeći uobičajeni način sastavljanja kompleta, gdje korisnik samo spaja dijelove bez osjećaja što je to i kako funkcionira. Kroz edukacijski videomaterijal naši će korisnici stjecati i šire znanje o elektrotehnici, 3D modeliranju, programiranju Arduino pločice i android aplikacije, u ime četveročlanog tima nam je odgovorio Antun Vukičević.

Izdvojeni članak

[Rektorova 2015] Novi robot FER-ovaca među najboljim studentskim radovima zagrebačkog Sveučilišta

Uz samostalnu izradu moguća je i nadogradnja STEMI-a

Kako će izgledati edukacija, koju će napraviti u suradnji s ekipom iz Bure znanja, možete vidjeti na youtubeu, a s obzirom na to kako je glavni cilj projekta širenje znanja i vještina, sve informacije o ‘šesteronožnom robotu paukolikog izgleda’ biti će dostupne na njihovoj web stranici.

Želja im je da budući vlasnici STEMI-a, nakon što pomoću njihovih videa sastave pauka te nauče osnove o robotici, mogu dalje sami unapređivati svog simpatičnog elektroničnog ljubimca. Na STEMI-a se mogu montirati i različite maske pa će se on lako transformirati u pomoćnika Spidermana, Lavandamana ili bilo kojeg drugog junaka našeg doba.

U budućnosti planiraju organizirati i natjecanja na kojima će se svatko sa svojim STEMI-em moći prijaviti i pokazati svoju personaliziranu verziju robota.

Izdvojeni članak

Ekipi s riječkog Sveučilišta cilj je digitalizirati znanje hrvatskih obrazovnih institucija

Tvrtke mogu školama donirati alat za razvijanje vještina za budućnost

Mladi robotičari pripremili su različite nagrade za sve koji se odluče uključiti u njihovu crowdfunding kampanju, a da bi među prvima dobili STEMI-a, i poduku kako ga sastaviti, treba donirati 235 dolara.

Kako bi već na samom početku omogućili zabavu što većem broju učenika, pozvali su i zainteresirane tvrtke da kroz društveno odgovorno poslovanje za istu cifru doniraju robote školama te omoguće mladima zabavno učenje STEM područja na nastavi.

– Odličan je osjećaj pratiti rast naše crowdfunding kampanje. To nam je najveća nagrada nakon toliko puno truda kojeg je uložio cijeli tim u ovaj projekt. Slično smo se osjećali kada smo prije dvije godine sastavili prvog robota, prisjetio se kratko Antun početaka i osjećaja uspjeha koji sada žele podijeliti s mlađim zaljubljenicima u elektrotehniku, programiranje i 3D modeliranje.

U videu ispod pogledajte kako su na Izložbi inovacija ARCA reagirali najmlađi posjetitelji koji su dobili priliku preko mobitela upravljati paukolikim robotom.