Pretraga

Studenti FSB-a osvojili brojne medalje na nacionalnim i međunarodnim izložbama inovacija

A- A+

Studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) su ponosno predstavili svoje inovacije na brojnim nacionalnim i međunarodnim izložbama inovacija u 2023. godini, a njihov trud i izvanredna kreativnost su nagrađeni nizom prestižnih nagrada. Ove nagrade svjedoče o visokoj razini inovacija i istraživanja koja se odvijaju na FSB-u, te o ulozi profesora i mentora u podršci i razvoju mladih talenata.

Foto: FSB

Najvažnije nagrade osvojene na različitim izložbama inovacija u 2023. godini uključuju:

Brončana Medalja na Izložbi inovacija IPITEX 2023 u Bangkoku, Tajland

Na ovoj prestižnoj izložbi inovacija, student Branimir Budija pod mentorstvom profesora Željka Šituma osvojio je brončanu medalju i posebnu medalju WIIPA za inovaciju naziva ’Robotizirana invalidska kolica’. Ova inovacija obećava poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom.

Zlatna Medalja na Izložbi inovacija Inova mladi 2023 u Zagrebu

Student Filip Čavić, također pod mentorstvom profesora Šituma, osvojio je zlatnu medalju za svoj rad naziva ’Vozilo s motorom pogonjenim pneumatskim mišićima’, dok je student Luka Kaštelan osvojio zlatnu medalju za ’Poluautomatski uređaj za punjenje vinskih boca’. Ovi projekti ističu se svojom inovativnošću i potencijalom za praktičnu primjenu.

Srebrne Medalje na Izložbi Inova mladi 2023 u Zagrebu

Na istoj izložbi, Aleksandra Popović je osvojila srebrnu medalju za ’Pneumatsku rukavicu za fizikalnu terapiju šake’, dok su studenti Matija Čmelješević i Martin Vugić osvojili srebrne medalje za radove ’Fleksibilni pneumatski manipulator’ i ’Samostabilizirajuća platforma s tri stupnja slobode gibanja’, redom.

Brončana Medalja na Izložbi Inova mladi 2023 u Zagrebu

Inovacija ’Navojno vreteno s pneumatskim pogonom’ autorice Bernarde Galić također je nagrađena brončanom medaljom na istoj izložbi

Posebna Nagrada za Udrugu inovatora FSB-a

Udruga inovatora FSB-a dobila je posebnu nagradu za najbolju udrugu mladih inovatora na Izložbi Inova mladi 2023, 23. izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim sudjelovanjem. Ova nagrada naglašava timski duh i suradnju studenata u postizanju izvanrednih rezultata.

Međunarodne Nagrade na 15. međunarodnoj izložbi inovacija EUROINVENT 2023 u gradu Iasi u Rumunjskoj

Borna Hesky je osvojio zlatnu medalju za ’Automated Beverage Mixing System’, dok je student Pavao Kaštelan osvojio srebrnu medalju i specijalnu nagradu Cyberlife Award za ’Remote Controlled Underwater Vehicle’.

Srebrna Medalja na INNOVERSE Invention & Innovation Expo 2023 u Atlanti u Sjedinjenim Američkim Državama

Na ovoj izložbi, student Matija Čmelješević je osvojio srebrnu medalju za svoj rad ’Flexible pneumatic manipulator’.

Zlatna Medalja na 47. Izložbi inovacija INOVA 2023 – BUDI UZOR u Zagrebu

Student Matija Vugić osvojio je zlatnu medalju za inovaciju ’Samostabilizirajuća platforma s tri stupnja slobode gibanja’, studentica Aleksandra Popović osvojila je zlatnu medalju za ’Pneumatsku rukavicu za fizikalnu terapiju šake’, student Filip Čavić za ’Vozilo s motorom pogonjenim pneumatskim mišićima’, a student Ante Ivanković za ’ Pneumatski manipulator za izbjegavanje prepreka na pokretnoj traci’.

Zlatna Medalja na International Invention and Trade Expo 2023 u Londonu

Na ovoj izložbi, student Lovro Zoričić osvojio je zlatnu medalju za inovaciju ’Pneumatic robotic arm with a flexible gripper’.

Osim pojedinačnih nagrada, FSB je također nagrađen posebnim priznanjima na različitim izložbama, uključujući Udrugu inovatora FSB-a kao najbolju udrugu mladih inovatora i specijalnu nagradu od University of Suceava.

Profesor Željko Šitum, mentor mnogih nagrađenih studenata, također je dobio zasluženo priznanje za svoj doprinos promicanju inovacija.

Moramo istaknuti i veliko postignuće studenata Lovre Stipanovića i Josipa Oroza, koji dolaze s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Prometnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zajedno sa svojim mentorima, profesorima Nedeljkom Štefanićem sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) i profesorom Ivanom Vlainićem iz Srednje strukovne škole Samobor, osvojili su prestižne nagrade na ARCA 2023 izložbi inovacija. U konkurenciji s oko 200 radova iz različitih zemalja širom svijeta, njihova inovacija pod nazivom ”CONNEKT – World’s First Smart, Modular Plug&Play System” donijela im je Grand Prix, najveću nagradu izložbe inovacija.

Ovaj izvanredan uspjeh studenata i profesora FSB-a svakako će potaknuti daljnji razvoj inovacija i istraživanja na fakultetu i predstavlja inspiraciju za mlade talente koji žele doprinijeti tehnološkom napretku.

Za dodatne informacije o nagrađenim inovacijama i FSB-u, obratite se Povjerenstvu za odnose s javnošću Fakulteta strojarstva i brodogradnje na [email protected].