Pretraga

[Video] Zagrebački student nakon probne vožnje električnog vozila oduševljen svojim izumom

A- A+

Autonomno električno vozilo Gmobile sastoji se od tri manja projekta koje student TVZ-a Ivan Golubić planira završiti do sredine listopada, kada bi ih trebao predstaviti na već dogovorenoj izložbi. Nakon što je preko web portala srednja.hr svoj izum na solarno punjenje prezentirao javnosti, uspio je pronaći investitore za bateriju, koja je najskuplji dio, pa je napokon dobio priliku prvi puta se i provozati. Inovativni Sustav za nadzor treba još nekoliko testiranja prije nego li se ugradi u automobil. Šasija je gotova, a za finalizaciju Sustava za autonomnu vožnju nedostaje mu pet tisuća kuna kako bi kupio motor za samostalno upravljanje kotačima.

Vozilo Ivana Golubića, studenta Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, u završnoj je fazi realizacije. U manje od dva mjeseca uspio je skupiti novce za najskuplji dio projekta ‘Gmobile’ pa je odradio i prvu probnu vožnju u svom automobilu. Sustav za nadzor i upravljanje parametrima vozila također je pri kraju, a još mu nedostaju sredstva kako bi realizirao i Sustav za autonomnu vožnju, pomoću kojeg bi automobili mogli samostalno dolaziti po svog vlasnika.

Izdvojeni članak

Prijatelji iz srednje razvijaju auto na solarno punjenje, koji se može i samostalno parkirati

Sat i pol vozio svoj električni automobil na solarno punjenje

– Probna vožnja je prošla izvan očekivanja, jer sam se brinuo hoće li sve to raditi. Kada je ‘Gmobile’ počeo voziti bio sam izvan sebe od sreće. I kasnije je sve funkcioniralo kako treba, tako da sam na kraju bio izuzetno zadovoljan, ispričao nam je Ivan Golubić, nakon što se uspješno sat i pol vozio sa svojim izumom.

Njegovo autonomno električno vozilo na solarno punjenje sastoji se od tri sustava koja je razvijao sa svojim kolegama, a preko ljeta je Ivan uložio dodatni napor pa se nada će biti gotov do sredine rujna. Za prvu vožnju bio je spreman i ranije, ali je dugo čekao na bateriju koja omogućuje pohranu i korištenje energije.

– Baterija je naručena od čovjeka iz Požege. Kod nas se ne mogu baš kupiti svi potrebni dijelovi, ali je on to nabavljao i sam doma sastavljao. Tako da je zapravo baterija napravljena tu u Hrvatskoj, što je još jedan veliki plus za ovaj projekt, istaknuo je Golubić.

Glavni projekt podijelio je u tri dijela. Sustav za nadzor i upravljanje parametrima vozila praktički je gotov. Spremna je sva elektronika.

Izdvojeni članak

Brucoš osmislio autonomno električno vozilo, no nikako do investitora

Nerazvijeno tržište otežava mu realizaciju

Još mora obaviti par testova te do kraja razviti aplikaciju za android uređaj, preko kojih će vlasnici bilo kojeg automobila s ugrađenim nadzorom moći detaljno pratiti stanje svog motornog vozila.

Posebna šasija za električna vozila je gotova, a nedostaje mu još nekih pet tisuća kuna kako bi kupio i ugradio motor pomoću kojeg će Gmobile moći samostalno skretati.

– Preko jednog projekta Udruge inovatora Hrvatske sam uspio povući dio sredstava i s tim pokriti troškove za bateriju i ovaj ‘oklop’ na vozilu, ali još uvijek fali jedan dio novca da bi sve bilo kompletirano. Trebam ugraditi taj motor i za njega napraviti elektroniku. Tu treba napraviti tiskanu pločicu i razviti to sve. A kod nas su te stvari dosta skupe jer se praktički dvije firme bave time pa znaju opalit cijenu, požalio se Golubić kako mu loše razvijeno tržište otežava i poskupljuje konačnu realizaciju.

Izdvojeni članak

Genijalni ‘Bežični punjač električnih vozila’ izum je zagrebačkog srednjoškolca

Izložba automobila i inovativnih sustava bit će sredinom listopada

Izložba izuma bit će sredinom listopada, a Ivan se brine da zbog nedostatka financija neće stići realizirati autonomnost vozila. Ako ne uspije do kraja završiti projekt, prezentirat će ga kao električno vozilo koje je još u razvoju pa se nada da će mu to pomoći u pronalasku novih investitora.

Osim toga, nada se da će uskoro uspjeti patentirati Sustav za nadzor i upravljanje parametrima vozila. Smatra da bi za taj uređaj mogao biti veliki interes, s obzirom na to da se on može ugraditi i u starije automobile pa će vlasnicima biti zanimljivo i vrlo korisno detaljno pratiti stvari koje do sada nisu mogli te tako kontrolirati stanje svojih ‘ljubimaca’.

– Planiram patentirati taj sustav nadzora i sustav za autonomnu vožnju. A kompletno vozilo zapravo služi da se prezentira što se sve može napraviti kada se ti uređaji zajedno spoje. Proces patentiranja je dosta skup i kompliciran, ali iz Udruge inovatora su mi pomogli i provjerili neslužbenu bazu patenata te zaključili da bi se moji izumi mogli registrirati, rekao nam je student TVZ-a kako uskoro planira i zaštiti svoje inovacije.