Pretraga

Hrvatski studiji – bez predrasuda

A- A+

Zanimaju vas društvene znanosti? Mislite da je Filozofski jedini i pravi fakultet u Zagrebu na kojemu ih možete studirati? E, pa varate se. Čitajte dalje i saznajte što nude Hrvatski studiji!

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu osnovani su 1992. godine isprva kao dvosemestralni komparativni studij hrvatske filozofije i društva. U idućih nekoliko godina rada razvili su se u obrazovnu instituciju. 

Svi studiji Hrvatskih studija ustrojeni su u sustavu 3+2+3, što znači da preddiplomski studij traje tri godine, diplomski dvije i doktorski tri godine.

Svi preddiplomski studiji mogu se studirati u dvopredmetnoj kombinaciji (osim psihologije), a svi diplomski studiji su jednopredmetni. Studij filozofije i latinskog jezika su isključivo dvopredmetni.

Na Hrvatskim studijima postoje sljedeći preddiplomski studiji:1.    Kroatologija2.    Latinski jezik3.    Povijest4.    Filozofija5.    Sociologija6.    Komunikologija7.    Psihologija8.    Filozofija i religijske znanosti (na FFDI)9.    Filozofije i latinski jezik (na FFDI)( više informacija na http://www.hrstud.unizg.hr/  )

Hrvatski studiji u zadnje vrijeme su bili česta tema u medijima. Bilo je dosta rasprave o ukidanju pojedinih diplomskih smjerova, a špekuliralo se i o ukidanju samog fakulteta. Međutim, nema razloga za paniku. Postignuti su dogovori i pronađena su rješenja pa Hrvatski studiji ostaju tu gdje jesu.

Navedeni problemi su samo povećali skepsu društva prema Hrvatskim studijima. Mnogi imaju neutemeljene predrasude prema studentima i diplomi s HS-a. Smatraju je manje vrijednom nego diplomu s Filozofskog fakulteta. Zbog toga su HS mnogima samo druga ili treća opcija u odabiru fakulteta. Istina je da je Filozofski fakultet institucija s dugom tradicijom i zavidnom poviješću. Činjenica je da on nudi veći izbor studija, pa s time obrazuje veći broj studenata.

Nitko ne osporava opravdanost popularnosti Filozofskog, ali isto tako to nisu razlozi da bi se omalovažavali Hrvatski studiji i trenutnih 2000 studenta koji studiraju na HS.

U 20 godina svoga kontinuiranog rada Hrvatski studiji obrazovali su tisuće ljudi te pridonjeli afirmaciji hrvatske kulture, obrazovanja i znanosti.

Kako bi osigurali točne informacije pitali smo studente Hrvatskih studija što misle o svome odabiru. Većina studenata priznaje da je upisala HS kao drugu opciju Filozofskome, ali umjesto očekivanog razočaranja ostali su ugodno iznenađeni. Također nisu prešutjeli negativne strane.

– uvjeti rada su fantastični jer se nastava izvodi u potpuno novim i opremljenim zgradama

– u nastavi sudjeluje veliki broj vanjskih suradnika koji su ujedno vrhunski stručnjaci, što kvalitetu rada podiže na višu razinu

– često se organiziraju razni simpoziji, čak i ljetne škole ( sociološka )

– što se tiče opsega gradiva, ono ovisi o kolegiju, ali na većini treba redovito obavljati razne zadatke i zadaće što olakšava polaganje ispita

– ističu da je lakše studirati jednopredmetno nego dvopredmetno jer su stalno u istome području, imaju mogućnost izbornih kolegija, i puno se gradiva ponavlja iz kolegija u kolegij

– u Republici Hrvatskoj studij kroatologije postoji samo na Hrvatskim studijima

– postoji veliki broj studentskih udruga u čiji se rad studenti mogu uključiti

– mogućnost kolokviranja predmeta određuju profesori pa se može dogoditi da se mora izaći na ispite iz svih kolegija u semestru što znači polaganje 7 predmeta u mjesec dana, ali moguće je da se dogodi da se svi predmeti mogu kolokvirati. Sve ovisi o odluci profesora.

– veliki ( možda najveći) problem je pozicija fakulteta. Hrvatski studiji se nalaze u kampusu na Borongaju što, ovisno gdje živite, može značiti i više od sat vremena putovanja na predavanja

– to predstavlja problem većini jer su predavanja uglavnom obavezna, najčešće se toleriraju samo 3 izostanka

– kao i na svakom fakultetu postoje bolji i lošiji profesori, ali prednost je što se i s onim najstrožima da dogovoriti oko odgode ispita ili odgovaranja za višu ocjenu

– praksa je dosta zastupljena na studiju psihologije, dok su studenti komunikologije nezadovoljni nedovoljnom količinom prakse

– novim projektom demos, studentima je omogućeno da napreduju u svome obrazovanju i postanu demonstratori na kolegijima koje žele

– pohvalili su i ostalo osoblje fakulteta, čak su rekli da su i tete u referadi ljubazne

– i zadnje, ali ne manje važno, menza je među najboljima, ako ne i najbolja u Zagrebu ( provjereno iz vlastitog iskustva )