Pretraga

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je pritisak s Hrvatskih studija na portal srednja.hr

A- A+

Nakon neviđenog medijskog pritiska koji nam je stigao u vidu pisma 39 osoba s Fakulteta hrvatskih studija, reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo, krovna organizacija novinara u državi. Pritisak koji se vrši na našu redakciju i novinare smatraju neprihvatljivim, a pismo koje smo dobili nečuvenim. Rad Fakulteta svakako je tema od javnog interesa pa, ističu iz HND-a, daju punu podršku kolegi Duji Kovačeviću i portalu srednja.hr Reakciju HND-a u nastavku prenosimo u cijelosti.

HND i Fakultet hrvatskih studija (kolaž)

Foto: srednja.hr

Hrvatsko novinarsko društvo smatra neprihvatljivim pritisak na portal Srednja.hr koji dolazi od Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu. Nečuvenim smatramo pismo upućeno redakciji portala sa službenim memorandumom Fakulteta, koje je potpisalo 39 osoba, među kojima su studenti, administrativno osoblje i nastavnici Fakulteta, a u kojem prozivaju novinara Duju Kovačevića da se u svojim tekstovima pretjerano fokusira na rad tog fakulteta. U dopisu su poslane i poveznice na 48 tekstova u posljednjih nekoliko godina objavljenih na tom portalu.

U navedenom pismu posebno je sramotan dio u kojem se iznose i uvrede na račun kolege Kovačevića, inače bivšeg studenta Fakulteta hrvatskih studija, a u kojima ga se među ostalim naziva ‘mladim novinarom’ koji ima ‘negativnu osobnu fiksaciju’ na fakultet i ‘frustracije’ vezane ‘uz neuspjeh na fakultetu’. Vrhunac dopisa ipak je apel upućen portalu Srednja.hr da prestane izvještavati i kritički se baviti temama vezanima uz rad Fakulteta, odnosno da se prestane baviti institucijom koju istražuje i DORH, a o čemu je napadnuti mediji izvještavao zbog sumnji na kaznena djela otkrivena u nedavno provedenom upravnom nadzoru Ministarstva znanosti i obrazovanja.

HND ovakvo pismo ocjenjuje kao sramotan pokušaj pritiska na jedan mediji koji se godinama bavi temama obrazovnog sustava. Ne prihvaćamo teze da je kritičko izvještavanje u interesu javnosti pokušaj ‘obezvrjeđivanja ustanove’. Za ovaj nečuveni pritisak na jedan medij odgovorna je uprava Fakulteta na čelu s privremenim dekanom Stjepanom Ćosićem, koji je cinično za Telegram.hr komentirao slučaj riječima: ‘Pretpostavljam da je riječ o izražavanju mišljenja dijela zaposlenika u okviru građanskih sloboda’. Rad Fakulteta svakako je tema od javnog interesa i HND daje punu podršku kolegi Duji Kovačeviću i portalu Srednja.hr.

Za Izvršni odbor HND-a

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a