Pretraga

U Hrvatskoj broj superodlikaša porastao za 35 posto: Četvrt milijuna učenika prolazi s odličnim

A- A+

Naše su škole leglo dobrih učenika. Barem na papiru. U prošloj je školskoj godini, prema najnovijim podacima, tako više od polovine njih nastavne godine završilo s odličnim uspjehom, a nacionalni prosjek ocjena je 4,38.

Foto: Unsplash; Taylor Wilcox

Ministarstvo znanosti i obrazovanja upravo je objavilo podatke za prošlu školsku godinu. Na papiru izgledamo dosta optimistično.

Četvrt milijuna odlikaša

U Hrvatskoj smo prošle godine imali 460.836 učenika, od čega 456.962 imaju zaključenu ocjenu. Jedan podatak koji zabrinjava, barem na demografskoj razini, jest da u posljednih sedam godina bilježimo pad takvih učenika od čak 9,42 posto. Više od polovine učenika prošle godine, njih 240.482 nastavnu su godinu završili s odličnim uspjehom. Drugim riječima, imali smo četvrt milijuna odlikaša u školama. Zanimljiv je podatak da je čak petina učenika ostvarila uspjeh 5.0. U brojkama, to je 99.044 učenika. Nacionalni opći prosjek iznosi visokih 4.38.

Najbolji opći prosjek ocjena učenici ostvaruju u Gradu Zagrebu, a iznosi 4,54. Slijedi odmah Zagrebačka županija gdje opći prosjek iznosi 4,50, a potom i Varaždinska županija u kojoj se učenici mogu pohvaliti općim prosjekom od 4,41. Tri županije s najgorim općim prosjekom su Ličko-senjska gdje iznosi 4,24, Brodsko-posavska s 4,23 i Požeško-slavonska 4,22. Podatke za sve županije možete vidjeti u tablici ispod.

S nedovoljnim je prošlo, odnosno palo školsku godinu tek 1.158 učenika. Postotak učenika s ocjenom nedovoljan na razini države iznosi tek 0,25 posto, a veći broj takvih učenika, gotovo jedan posto, nalazi se u Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Broj superodlikaša porastao za 35,42 posto

Prošle smo godine superodlikaša, učenika koji su ostvarili opći ospjeh od 5,0, imali ukupno 99.044, što čini 21,67 posto svih učenika u Hrvatskoj. Ta brojka nije uvijek bila tolika. Prije sedam godina bilo je više učenika, a manje superodlikaša. Taj je broj iznosio 73.137. Danas smo dakle ostvarili porast broja superodlikaša za čak 35,42 posto.

Zanimljivo je i pogledati kakav je trend broja superodlikaša po razredima. Očekivano, u prvom razredu osnovne najveći broj takvih učenika, njih preko 25.000, a onda postepeno pada. Najmanji broj učenika, njih tek 731 prosjek od 5,0 ostvaruju u prvom razredu srednje škole. To je razred u kojem je najmanji broj učenika superodlikaša (ako ne računamo peti razred srednje, koji imaju samo neke škole poput medicinske).

Kako je rastao broj superodlikaša, tako je kroz godine porastao i opći prosjek učenika. U posljednjih sedam godina opći prosjek ocjena porastao je za čak 7,10 posto.