Pretraga

Nastavnici ispričali kako su ih roditelji pritiskali za ocjene: ’Nalijeće na mene, pokazuje pištolj za pojasom’

A- A+

Psovke, prijetnje, pištolj za pojasom. Samo su te neke od traumatičnih situacija u kojima su se našli nastavnici kada su ih, pretežito roditelji, pritiskali da učenicima daju veću ocjenu. Nastavnički kolektiv 45 minuta do sada je na društvenim mrežama podijelio preko trideset priča, a svaka je zabrinjavajuća na svoj način.

učionica

Foto: Unsplash

Na skandal u Klasičnoj gimnaziji Zagreb gdje je Sanja Musić Milanović, sveučilišna profesorica i supruga predsjednika države, vršila pritisak pa je njihov sin zajedno s još desetak učenika dobio poklonjenu višu ocjenu iz Matematike i Latinskog jezika, ne prestaju pristizati reakcije. 

Inspekcija je obavila nadzor i utvrdila niz propusta, no poklonjene ocjene se neće mijenjati. Nastavnici iz kolektiva Školska zbornica su taj nalaz kritizirali, a sada je kolektiv 45 minuta objavio niz iskustava nastavnika koje su u karijeri roditelji, razrednici i ravnatelji pritiskali da učenicima zaključe višu ocjenu. Podijelili su svoje priče uz hashtag #daj5, a mi smo izdvojili neke od bizarnijih.

Izdvojeni članak

Došao nalaz inspekcije u školi predsjednikovog sina, poklonjene ocjene se neće mijenjati: Evo što su utvrdili

‘Pištolj za pojasom’

Od preko trideset priča objavljenih na stranici 45 minuta, krv u žilama najviše ledi ona umirovljene splitske profesorice. Bilo je to još u ono vrijeme kada su se ručno unosile ocjene i izračunavali prosjeci.

– Dok bi roditelj stajao iznad glava nas u komisiji i kontrolirao, pišemo li točno…. Jedan otac u HOS-ovoj uniformi, pištoljem u futroli na boku i svjedodžbom djevojčice s jedva dobrim (3) uspjehom inzistira na direktnom upisu jer je branitelj pokazujući na amblem brigade i pištolj za pojasom, iskustvo je umirovljene profesorice iz Splita.

Pritisci su stalni, ali nitko ne želi o tome javno jer nitko ne stoji iza nas. Počinje tako svoju priču nastavnica koja je ‘prije dosta godina’ bila nestručna zamjena na matematici u jednoj osnovnoj školi. Problem je nastao kada je učenici 6. razreda zaključila jedinicu nakon gomile propuštenih prilika za ispravak.

– Nakon toga uslijedio je telefonski poziv majke na moj privatni mobitel gdje me je nazivala pogrdnim imenima i psovala mi sve po spisku. Ravnatelj je majku pozvao na razgovor i održao predavanje da to nije način razgovora, a meni je naloženo da na prosjek 1,3 zaključim dovoljan. Majka se nije ispričala, a sva djeca u školi su saznala da se izborila svojom bahatošću i bezobrazlukom za ocjenu svoje kćeri, ispričala je nastavnica.

Na koncu je svim učenicima tog razreda koji su imali jedinicu poklonila dvojku iz, kako kaže, ‘čistog inata’ i zbog kulturnih roditelja koji su bili svjesni mogućnosti svoje djece.


PEDAGOGINJA VRŠILA PRITISAK

Nisu uvijek roditelji ti koji direktno vrše pritisak na nastavnike, ponekad su to drugi kolege, poput stručnih suradnika čak i – pedagoga. Jedna je nastavnica tako prepričala da je u njenoj školi pedagoginja pred mirovinom navlačila ocjene učenici s teškoćama pa joj poručila ‘hoćeš je ti imati na duši ako se ubije zbog ocjene iz matematike’.


‘Bila sam sama, nisam znala što učiniti’

Dok je bila mlada i ‘zelena’, jednu od nastavnica koja je ispričala svoju priču, dočekao je i problematičan učenik koji je radio po prilagođenom programu. Najveći je problem bio što od početka do kraja godine nije imala pomoć od stručne službe, nitko je nije savjetovao, provjeravao, kritizirao, što je mislila da je poželjno budući da nema iskustva i sigurno je imala propusta.

– Na kraju školske godine učeniku su zaključene 3 negativne ocjene što znači pad razreda, ali to je 8. razred PP i pedagoška služba je otključala zaključene ocjene i rekla da mu moramo dati vremena za ispravak. Što je s jedne strane u redu jer smo 2 tjedna prije kraja zaključili ocjene jer su se učenici po IP i PP upisivali ranije.  U ta dva tjedna pedagoška služba nije pomogla učeniku da nauči i ispravi već je cijelo vrijeme na mene vršila pritisak da kako god znam učeniku zaključim dovoljan jer je on PP i koji se loše ponaša i da ga se napokon “riješimo”. Osim toga upozoravali su me kako učenici s PP ne mogu biti nedovoljni, kako će mi doći inspekcija i kako će pregledavati sve što sam radila i kako sam prilagođavala sadržaj cijelu godinu. Ja sam bila sama, nisam znala što učiniti, kome se obratiti. Drugi kolege koje sam pitala za savjete isto nisu bili ‘pametni’ i rekli su mi da sam sve dobro do sada napravila, ali da ne znaju ni oni kako bi postupili, prisjeća se profesorica.

U ta dva tjedna učenik nije naučio ni minimum, ali pod prijetnjama i strahom da je ona u krivu, nastavnica je ipak zaključila dovoljan.

– I danas si razmišljam da sam možda pogriješila, a pedagoška služba mi i dalje niti jednom nije došla slušati sat niti pogledati moju dokumentaciju bez obzira što sam ih to molila nakon opisanog incidenta. I eto… tako je to već na početku karijere, zaključuje nastavnica.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Nema više moljakanja ocjena za prosjek? Ministar potvrdio da će mijenjati zakon o školama

‘Ni danas ne znam tko je popravio ocjenu’

Učeniku je zaključila treću jedinicu i to je značilo da pada godinu. Zvali su je roditelji, kaže, neki manji lokalni poduzetnici. Molili su za dvojku, za prolaz, no nisu bili bezobrazni ni bahati. Nastavnica im je rekla da im dijete ne zna za dvojku i na tome je ostalo. Sutradan slijedi šok.

– Sutradan u papirnatom dnevniku osvanula DVOJKA iz mog predmeta! Nisam imala mu*a da istjerujem sve na čistac jer sam bila zelena i bilo mi je žao kolege razrednika, tako da sam pustila nek im bude. Ni dan danas ne znam tko je popravio ocjenu jer mi apsolutno nitko ništa nije rekao, a ja se nisam usudila pitati. Nije mi bilo loše u toj školi, vodstvo i kolektiv su bili ok i sve to stoji, ali osjećala sam se baš bezvezno i nekompetentno nakon toga. Danas bih postupila drugačije, kazala je jedna od nastavnica koja je imala bizarno iskustvo s podizanjem ocjena.


‘U SEDMOM MJESECU TRUDNOĆE…’

– U sedmom mjesecu trudnoće, na radnom mjestu od strane ravnatelja primam optužbe i uvrede  jer će u razrednom odjelu biti zaključeno više negativnih ocjena što će rezultirati ponavljanjem razreda određenih ‘nedodirljivih’ učenika, da sam poludjela otkad sam u drugom stanju, roditelji šalju mailove,z ovu te isto pozivaju na ‘moje osjetljivo razdoblje’. Rezultat svega je hospitalizacija i smanjenje satnice, a psihička trauma još traje, ispričala je profesorica svoje traumatično iskustvo.


Stručna suradnica pritiskala kolege da kćeri dignu ocjenu

Kada se uloga roditelja i zaposlenika škole, s jedne strane pretjerano brižnog skrbnika, a s druge moć i utjecaj spoje, nastaje baš veliki problem. Nastavnica koja još uvijek radi u toj školi priča sljedeće.

– Majka, stručna suradnica u istoj školi, pred krajem nastavne godine obilazila je kolege i vršila pritisak na njih da joj kćeri podignu ocjenu iz više predmeta. Kolege su mijenjale već zaključene ocjene zbog pritiska kolegice stručne suradnice, istaknula je.

I bake su se nekada hvatale za glavu na informacijama i pitale se kako će njihove unuke upisati dobar fakultet jednog dana, ako im se sada ne poklone petice.

– Baka se prima za glavu, jaoooo, pa ona neće moći upisati dobar fakultet. Ja ju gledam u čudu, gospođo, smirite se, ne znači ako završi fakultet da je bolja osoba, ima predivnih škola, baš za djevojčice, jednog dana će upisati školu koja je baš za nju, ne brinite! Dajem baki besplatan sat terapije jer je izvan sebe, a iskreno, djevojčici je sasvim svejedno, ona je samo bila sretna jer je završila i može na praznike, i iz onog ispita pisanog dijeljenja je dobila pozitivnu ocjenu. Eh, kad bi društvo i obitelj odgajali djecu da je najvažnije biti čovjek, a ne upisivati fakultete, gdje bi nam bio kraj, pita se jedna nastavnica.

Sve priče koje su podijelili nastavnici na stranici 45 minuta pogledajte u objavi ispod.

https://www.facebook.com/stranica45minuta/posts/pfbid0zR1q9Kq5MWBZuHF9F99CnmoTo7gfU1f7gCh7x4rYmsMHksSM7k6zywgwBt7jo4czl