Pretraga

Hvaranka s dvije diplome sreću pronašla zaposlivši se kao stjuardesa u Dubaiju

A- A+

Helena je 27-godišnja Hvaranka, koja je pri Hrvatskim studijima u Zagrebu završila diplomski studij kroatologije, a isto tako i diplomski studij komunikologije. Međutim, činjenica da ima čak dvije diplome, nije joj donijela nikakve prednosti prilikom traženja posla. Dapače, nakon više od godinu dana slanja ogromne količine molbi, koje nisu urodile plodom, Helena je sve ozbiljnije počela razmišljati o napuštanju zemlje. To je na kraju i učinila i sada radi kao stjuardesa u dalekim Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Evo njene priče.

Foto: Privatna arhiva

Da ni dvije diplome nisu garancija za pronalazak bilo kakvog posla u struci u Hrvatskoj, svjedok je 27-godišnja Helena. Ona je završila diplomski studij kroatologije, kao i diplomski studij komunikologije pri Hrvatskim studijima, ali u više od godinu dana bezuspješne potrage za poslom u Hrvatskoj, ukazala joj se prilika za rad na Bliskom istoku. Prihvatila ju je i sada je stjuardesa u jednoj od najjačih svjetskih aviokompanija.

Izdvojeni članak

Radije ličilac u Kanadi, nego videoreporter u Hrvatskoj

Svaki odgovor na molbu za posao me veselio, mada je bio negativan

Nakon što je diplomirala, po normalnom slijedu događaja, Helena je krenula u potragu za poslom u struci. To je trajalo više od godinu dana, ali na kraju nije bilo hepienda u Hrvatskoj, nego je mlada kroatologinja bila tamo gdje je stala završivši fakultet.

– Ne znam točno koliko sam molbi poslala, ali broj je zaista velik, i veliku većinu još uvijek čuvam na mailu. Dobila sam svega nekoliko odgovora i moram priznati da su me unatoč tome što su bili negativni razveselili, jer sam osjećala da je barem netko doživio moju molbu i uvažio me.

Ovaj period traženja posla zasigurno ću pamtiti kao jednu jako tešku fazu u svom životu jer sam se često borila kako bih ostala pozitivna i ustrajna i bilo je trenutaka kada sam se pitala je li moje studiranje uopće imalo smisla, prisjeća se Helena nedavne prošlosti.

Vrijeme je odmicalo, a tako se i gasila nada u bolju perspektivu u Hrvatskoj

Više od godinu dana bezuspješne potrage za poslom, pokolebalo je Helenu te je počela razmišljati o odlasku iz Hrvatske kao o svojoj jedinoj šansi za zapošljavanje. I tada joj se ukazala iznenadna prilika za radno mjesto, točnije testiranje, a iako se ticalo posla nimalo bliskog njenoj struci, odlučila se okušati.

– Jednog popodneva na Facebooku sam slučajno ugledala oglas u kojem je aviokompanija Fly Emirates tražila nove zaposlenike. Open Day na kojem regrutiraju stjuarde i stjuardese održavao se u Zagrebu.

Sjećam se da sam tada bila u Splitu i odlučila sam otputovati u Zagreb samo zbog toga. Rekla sam sestri kako ću se prijaviti, ona me podržala i rekla je da ne sumnja u to kako ću proći, a mama se samo nasmijala. Njoj se cijela ideja činila pomalo ludom.

Sada kada razmislim i je pomalo ludo otići u stranu državu praktički preko noći, pogotovo u državu Bliskog Istoka čija se kultura u potpunosti razlikuje od naše. Na Open Day došlo je oko 400 ljudi, a prošlo nas je desetak. Još uvijek ne vjerujem da su odabrali mene i da sam prošla eliminacijske krugove i završni intervju, sretna je i zadovoljna Helena.

Izdvojeni članak

Studiranje u inozemstvu: ‘Krakow bih preporučila svakom studentu kojeg poznajem’

Foto: Privatna arhiva

Izdvojeni članak

Mladi Bugarin nakon studija u Nizozemskoj i Slovačkoj završio u Zagrebu

Oko 100 sati mjesečno je u zraku

Iako Helena provodi veliki dio svoga radnog vremena na različitim meridijanima i paralelama, kada je ‘prizemljena’ živi u velikom gradu UAE-a Dubaiju. Opisala nam je svoje dojmove prvog susreta s ovom kulturološki potpuno drugačijom destinacijom u odnosu na Hrvatsku.

– Prvi dan kad sam stigla u Dubai i ugledala ogromnu pustinju iz zraka shvatila sam da neće biti lagano i zaista, svaki dan je bio novo iskustvo i još uvijek je. Od odlaska u trgovinu i biranja meni još uvijek neobičnih namirnica do vožnje ulicama Dubaija na kojima je uvijek dinamično.

Vožnja taksijem je ovdje kao vožnja u lunaparku i premda je jako jeftino kupiti automobil moram priznati da se ne bih usudila voziti u Dubaiju, priznaje Helena.

Progovorila je i o potpuno drugačijem tretmanu visokoobrazovanih.

– Za razliku od Hrvatske ovdje se diploma veoma cijeni i jako je puno Europljana na visokim pozicijama, koji su ostavili dobre plaćene poslove kod kuće zbog još boljih prilika koje se ovdje nude, otkriva nam 27-godišnja dipomirana kroatologinja i komunikologinja.

Izdvojeni članak

S ovom strukom sigurno nalazite posao u Hrvatskoj

Iako nije ni sanjala da će jednog dana postati stjuardesom, sada je očarana ovim radnim mjestom, koje pruža kojekakve izazove i mogućnosti.

– Nevjerojatno sam sretna zbog svoje odluke da prihvatim ovaj iznimno neobičan i uzbudljiv posao. Mjesečno letim oko 100 sati, što znači da provedem 15 dana na zemlji. Ne mislim da postoji ijedan drugi posao koji ti pruža tu mogućnost i to je još jedan od razloga zbog kojih volim ovaj posao.

U svakom gradu provedem 24 sata, a nekada i više. Spavam u predivnim hotelima i dobijem džeparac za razgledavanje grada, ručak i večeru.

Na svakom letu upoznajem novu posadu i uvijek dobijem nekakav savjet, poput onog da ne propustim masažu u Bangkoku čemu se jako radujem, otkriva Helena.

Radne obveze joj ovise o trajanju leta pa tako na onim duljim poslužuje više slijedova hrane i pića, a ima ulogu i da svaki let olakša putnicima što je više moguće.

‘Moja namjera je vratiti se i započeti vlastiti posao’

Uz sve beneficije života u Dubaiju, koje nam navodi 27-godišnja stjuardesa, uvijek ima osoba i stvari u rodnoj zemlji, koje fale kada se ode daleko.

– Najviše mi nedostaje svjež zrak, mamina hrana, dobar dalmatinski pršut, poštena kava, zapravo sitnice kojih možda u Hrvatskoj nisam bila svjesna. Naravno i obitelj, prijatelji te čovjek kojeg volim, govori Helena.

Iako nema ništa protiv ideje da ostane dulji period u Emiratima, ipak konačni plan joj je malo ambiciozniji.

– Ostala bi dulje živjeti u Dubaiju, pod uvjetom da se i moj dečko preseli ovdje.

Teško je napustiti svoju državu, a još teže one koje voliš i zaista je tužno da unatoč diplomama mnogi od nas odlaze u inozemstvo, a svakim danom broj onih koji ostavljaju Hrvatsku sve je veći.

Moja je namjera vratiti se i započeti svoj vlastiti posao i ne želim odustati od tog malog sna kojeg imam. Sa svakom novom državom koju posjećujem zaključujem da ipak imamo jednu od najljepših država svijeta, zaključak je mlade kroatologinje.

Foto. Privatna arhiva