Pretraga

Studiranje u inozemstvu: ‘Krakow bih preporučila svakom studentu kojeg poznajem’

A- A+

Studentske razmjene i program Erasmus pružaju svima mogućnost da iskustvo studiranja provedu negdje izvan matičnog fakulteta i domovine. Sve više mladih odlučuje se na semestar ili dva u inozemstvu, dok su neki kompletno studiranje prebacili u neku stranu zemlju. Ovog puta razgovarali smo s Dinom koja je provela ljetni semestar u Krakowu u Poljskoj.

Nedavno smo pisali o tome kako je Beč idealan studentski grad, a sada je na redu poljski Krakow. Dina je studentica poljskog jezika koja je provela ljetni semestar u tom gradu, kojeg je opisala kao odlično mjesto za studiranje i život.

Izdvojeni članak

Iz prve ruke doznajemo zašto je Beč idealan grad za studiranje

Mladima nudi brojne mogućnosti

Za nju je najveća prednost studiranja u Krakowu činjenica da je učila u zemlji čiji jezik studira, iako se na sveučilištu nude svi studiji i na engleskom jeziku. Studiranje na poljskom pomoglo joj je da jače razvije govorne vještine koje su joj prijeko potrebne.

– Sredina i okruženje u kojem se nalaziš jednostavno te primora da govoriš upravo tim jezikom, u mom slučaju poljskim. Nevažno je nalaziš li se u trgovini, tramvaju ili tajništvu odsjeka. Nažalost, predavanja u Zagrebu održavaju se na hrvatskom jeziku, osim lektorata koji se održava dvaput tjedno, što po mom mišljenju nije dovoljno. Upravo zato je za mene bila velika, ali pozitivna promjena što sam odjednom sve obaveze i sva predavanja slušala na poljskom, ispričala je studentica.

Dini je logično bilo fokusirati se na polonističke kolegije koji su joj sada priznati na njezinom matičnom, Filozofskom fakultetu, no tvrdi kako se time ipak nije ograničavala. Upisivala je kolegije iz različitih područja koja su je zanimala, poput književnosti, filma, kazališta, te lingvistike. Fakultetom i profesorima je jako zadovoljna, te ona sama nema nikakvih prigovora što se tiče obrazovanja u tom njoj predivnom poljskom gradu. Oni koji se odluče za studiranje tamo, definitivno neće požaliti, jer je ovo, kako kaže, grad koji mladima nudi mnogo mogućnosti.

Izdvojeni članak

Studirati vani: Skopje i Bratislava mali gradovi za veliko životno iskustvo

Gradski prijevoz smiješno jeftin, a aktivnosti je mnogo

– Krakow je predivan grad koji mladima nudi jako puno mogućnosti. Od neprestanih izložbi, koncerata, raznoraznih događanja, lingvističkih konferencija, književnih, kazališnih susreta, sve do bogatog noćnog života koji nudi elitnije klubove, pivnice, jazz brarove i ‘underground’ klubove. Svaki student u tom gradu dobiva svoju studentsku iskaznicu koja mu omogućuje kupnju karata s popustom gotovo svagdje, opisala je Dina. I bez popusta koji dobivaju studenti, Krakow nije skupo mjesto za život, jer se cijene kreću otprilike kao i u Hrvatskoj. Ono što je izdvojila svakako je javni gradski prijevoz, koji je u Poljskoj znatno jefitniji.

– Ono što bih voljela izdvojiti svakako je gradski prijevoz koja je puno jeftinija nego kod nas. Jednosmjerna karta sa studentskim popustom iznosi oko tri kuna, što je puno manje nego naših 15 kuna, tako da se zapravo nema smisla švercati jer jednostavno nema potrebe. Osim toga, kontrole su vrlo stroge, kontrolori se pojavljuju u civilu i nemaju milosti prema nikome, bez obzira na dob, spol, ili bilo što drugo, rekla je Dina.

Izdvojeni članak

Hrvati trče na bečke fakultete, dok Bečani u velikom krugu zaobilaze naše studije

Mjesečna stipendija i više nego pokriva sve studentske troškove

Zanimljivo je da studentske menze u Krakowu nisu pretjerano popularne, a ukoliko tu i tamo naletite na koju, izbor hrane i nije baš primamljiv. Ipak, studenti se imaju gdje jeftino i dobro hraniti.

– Osim klubova, kavana, trgovina, grad je prepun i restorana. Studenti, barem ovi s razmjene koje sam upoznala, uvijek imaju mogućnost prehrane upravo u restoranima, koji svakodnevno nude meni koji uključuje juhu, glavno jelo, salatu i desert za otprilike 30 kuna, odnosno 15 zlota. Mjesečna stipendija iznosi 400 eura što je sasvim dovoljno i za stanarinu, hranu, osobne potrebe, izlaske, te sve drugo što studentima treba, objasnila je studentica.

Sve u svemu, iskustvo ove studentice poljskog koje je donijela iz Krakowa u njoj je razvio želju da ponovi ovo iskustvo, te ga preporuči bilo kojem drugom studentu. Kako sama kaže, ova joj je razmjena omogučila razvijanje vlastite samostalnosti, pomicanje granica tolerancije i kompromisa, te ponajviše upoznavanje novih ljudi i sakupljanje mnoštva pozitivnih iskustava.