Pretraga

HZJZ ukinuo karantenu za kontakte pozitivnih osoba, evo što je s izolacijom za zaražene

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je novu uputu o postupanju s oboljelima i bliskim kontaktima oboljelih. Tim je dokumentom služberno u Hrvatskoj ukinuta karantena za kontakte pozitivnih osoba. Jedina uputa za one koji jesu u kontaktu sa zaraženim jest da nose masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se peti dan, te izbjegavaju veća okupljanja. Zaražene osobe i dalje moraju u karantenu, sedam ili deset dana, ovisno o tome jesu li ili ne te osobe ranije preboljele ili su cijepljene protiv covida-19.

Foto: Unsplash

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) danas je objavio kako se ukida karantena za kontakte pozitivnih osoba. Kako stoji u priopćenju, osobe koje su trenutno podvrgnute karanteni mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti karantenu.

Ukinuta karantena za kontakte, ali uputa je da nose masku 10 dana

Karantena je, dakle, od sada na razini preporuke, ali HZJZ navodi da bi se osobe koje jesu u kontaktu trebale pridržavati sljedećih uputa:

  • nositi masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestirati se peti dan, te izbjegavati veća okupljanja i  kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19
  • zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i nemoćne nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se svaka tri dana

– Iako izricanje mjere zdravstvenog nadzora i provođenje karantene nije obvezujuće, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima koji to žele liječnik može i nadalje izreći mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji u trajanju do sedam dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom. U dogovor s liječnikom, izricanje samoizolacije može biti opravdano osobama s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19, kada se izricanjem samoizolacije omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva, priopćeno je iz HZJZ-a.

Karantena za zaražene ostaje

No, što ako ste sami zaražena osoba? Karantena za pozitivne osobe nije ukinuta. Kako stoji u dokumentu koji je objavio HZJZ, asimptomatska osoba i simptomatski bolesnik s blagom ili umjerenom kliničkom slikom koji nije imunokompromitiran ostaje u izolaciji 10 dana ako nije potpuno cijepljen ili nije prethodno prebolio COVID-19.

Ako jest cijepljena ili prethodno preboljela, zaražena osoba ostaje u izolaciji sedam dana, dok je preostala tri dana ‘potrebno dosljedno i pravilno nositi masku u kontaktu s drugim osobama, ograničiti kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od teških oblika bolesti COVID-19 te pridržavati se drugim epidemiološkim mjerama’, piše u uputi HZJZ-a.

Referentna točka, odnosno nulti dan, je datum pojave simptoma ili datum pozitivnog nalaza, ovisno što je nastupilo ranije. Izolacija zaražene osobe može trajati i kraće.

– Osoba neovisno o cijepnom statusu i preboljenju može prekinuti izolaciju po zaprimanju negativnog rezultata brzog antigenskog testa (BAT) učinjenog najranije peti dan izolacije. U tom slučaju slijedećih pet dana potrebno je dosljedno i pravilno nositi masku u kontaktu s drugim osobama, ograničiti kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od teških oblika bolesti COVID-19 te pridržavati se drugim epidemiološkim mjerama. Ako je rezultat BAT-a učinjenog najranije peti dan od početka izolacije pozitivan, osoba može prekinuti izolaciju nakon 7 dana ako je cijepljena ili je prethodno preboljela, odnosno nakon deset dana ako nije cijepljena i nije prethodno preboljela, a bez ponovnog testiranja, piše u uputi HZJZ-a.

Uz to, osobe najmanje 24 sata ne smiju imati temperaturu bez uporabe lijekova i moraju imati značajno smanjene druge simptome covida-19.

Izdvojeni članak

Službeno je: HZJZ ukinuo obvezne maske u školama, faksevima, domovima, na snazi ostaju samo tri mjere

Capak: Hospitalizacije opadaju

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a rekao je da smo se s prosječno 221 novooboljelom osobom na milijun stanovnika spustili na brojke koje smo imali sredinom siječnja i svibnja 2021. na kraju drugog i trećeg vala kao i početkom rujna 2021., kada je četvrti val bio tek u začetku.

– Još važnije, hospitalizacije rapidno opadaju te je hospitalizirano nešto više od 500 građana, dok je broj preminulih sa ili od COVID-19 unazad više dana niži od 10 dnevno. Svi ovi stabilni epidemiološki pokazatelji daju nam snage da s jedne strane olakšamo mjere za sve naša građane, a s druge strane ponudimo dodatan oprez i sigurnost našim starijim, najugaženijim građanima, rekao je Capak.

Podsjetio je da je da je prvo 12. veljače, uvođenjem redovitog samotestiranja u škole, ukinuta samoizolacija za učenike.

– Redovito pohađanje nastave u učionicama važno je ne samo za obrazovanje nego i za očuvanje mentalnog zdravlja djece. Zatim smo 17. ožujka ukinuli samoizolaciju za djecu predškolske dobi kao one kojima boravak kod kuće i distanciranje od drugih najteže pada. Danas ukidamo karantenu za sve naše građana. Tko od građana misli da mu je karantena potrebna radi sigurnosti i zaštite zdravlja može se i nadalje javiti svom liječniku. No vjerujemo da će velika većina građana objeručke prihvatiti ovu novost. Nošenje maske kroz deset dana i samotestiranje petog dana dovoljno je da se osigura prihvatljiva razina sigurnosti nakon kontakta s pozitivnom osobom bez karantene, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i značajke Omicron varijante. No nismo zaboravili na naše najugroženije građana. Zbog posebne brige za naše najosjetljivije građane u dobi 80 i više godine, kao i građane smještene u Domovima za starije i nemoćne, radi njihove dodatne zaštite posebno sada u vrijeme popuštanja mjera, od danas ih pozivamo na četvrtu dozu. ECDC i EMA izdale su zajedničku preporuku o četvrtoj dozi za starije od 80 godina nakon pregleda podataka o većem riziku od teške bolesti COVID-19 u ovoj dobnoj skupini i zaštiti koju pruža četvrta doza te slabljenju imuniteta nakon treće doze, rekao je Capak.

Najnovije upute HZJZ-a oko karantene za kontakte i zaražene možete proučiti u nastavku:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [175.89 KB]