Pretraga

Službeno je: HZJZ ukinuo obvezne maske u školama, faksevima, domovima, na snazi ostaju samo tri mjere

A- A+

U ponoć s petka na subotu ukidaju se gotovo sve mjere donesene u jeku epidemije koronavirusa. Maske u većini slučajeva postaju samo preporuka, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je i službeno objavio dokument kojim potvrđuju da maske više nisu obvezne ni u školama, na fakultetima i u domovima. Na snazi za obrazovne institucije i domove ostaju samo tri temeljne higijenske mjere.

Foto: Alin Luna, Unsplash

Nakon što je u četvrtak načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i potpredsjednik Vlade Davor Božinović obznanio da se danas u ponoć ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da se ukidaju sve mjere i preporuke za sve odgojno-obrazovne ustanove od predškolskog uzrasta do visokog obrazovanja uključujući učeničke i studentske domove.

Na snazi ostaju samo tri temeljne higijenske mjere

Kako stoji u dokumentu, maske koje su nedavno prestale biti obvezne na satu, sada više nisu obvezne ni na hodnicima škola te postaju preporuka. Isto vrijedi i za fakultete te studentske domove.

Maske nisu obavezne. Maske ne preporučujemo za djecu predškolske dobi i učenike prva četiri razreda osnovne škole. Ostali, a posebno odrasli, mogu i dalje nositi maske ako smatraju da su im potrebne, a preporučuju se svima s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19 ako im zdravstveno stanje omogućuje nošenje maske, stoji u dokumentu HZJZ-a.

Tri osnovno epidemiološke mjere koje ostaju na snazi, piše u dokumentu HZJZ-a, su svakodnevno primjereno čišćenje prostorija (kao prije pandemije), redovito i pravilno pranje ruku te provjetravanje prostora u kojem se boravi više puta dnevno.

Dokument HZJZ-a možete vidjeti u nastavku, a ako vam nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [214.51 KB]

Od ponoći kafići i klubovi mogu raditi dulje

Podsjetimo, od ponoći se ukida obveza nošenja maski gotovo posvuda. One ostaju obvezne samo u okolnostima visokog rizika, odnosno u zdravstvenom sustavu, kod djelatnika i pacijenata i svih osoba koje iz bilo kojih razloga dolaze u zdravstvene ustanove te kod zaposlenika ustanove socijalne skrbi koji pružaju uslugu smještaja kod starijih osoba i osoba s invaliditetom te posjetiteljima i korisnicima.

I COVID potvrde ostaju obvezne samo u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi. Također, osobama koje dolaze iz EU više ne treba COVID potvrda za ulazak u RH, dok će državljanima ostalih zemalja ona trebati za prelazak granice. Ograničenje prelaska se neće odnositi na raseljene osobe iz Ukrajine koje dolaze u Hrvatsku.

Ukidanje mjera, potvrdio je to jučer ministar Božinović, znači i da od ponoći kafići, klubovi i drugi ugostiteljski objekti ponovno mogu raditi do jutarnjih sati, što je jedna od restrikcija koje su posebno smetale mlađoj populaciji.

I NSK ukinuo mjere, ostaje ograničenje broja korisnika

I iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) javljaju kako ukidaju niz protuepidemijskih mjera za boravak u prostoru Knjižnice. To uključuje obvezu nošenja maske, ograničenje broja osoba u dizalima, ograničenje broja sudionika na okupljanjima i događanjima u Knjižnici, zabranu konzumacije hrane i pića u prostoru Knjižnice, obvezu mjerenja temperature pri ulasku u Knjižnicu i ograničenje broja korisnika u čitaonicama.

– Na snazi ostaje obveza brige o sebi i drugima koja prema osobnoj procjeni podrazumijeva međusobnu udaljenost, nošenje maske i dezinfekciju ruku. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zahvaljuje svim korisnicima na dosadašnjem odgovornom ponašanju te ih poziva da unatoč ublažavanju mjera daljnjim odgovornim ponašanjem omoguće da prostor Knjižnice bude sigurno mjesto kako za njih tako i za sve djelatnike i posjetitelje Knjižnice, stoji u priopćenju NSK.