Pretraga

HZZ nudi mladima obrazovanje i rad u Njemačkoj

A- A+

Danas je goruća tema gotovo svih medija porast iseljavanja stanovništva kao posljedica nezaposlenosti. Ne čudi, s obzirom na političku i gospodarsku situaciju u državi. Sredinom prošle godine proveli smo anketu u kojoj smo pitali ‘razmišljate li o odlasku iz Hrvatske uslijed olakšanih okolnosti iseljavanja?’ Poražavajući rezultati da čak tri četvrtine ispitanih razmišlja o odlasku, pokazuju kako se radi o trendu s uzlaznom putanjom.

Prepoznavši to, Hrvatski zavod za zapošljavanje započeo je suradnju sa saveznom agencijom za rad SR Njemačke na programu MobiPro-EU 4.0. Radi se o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju nezaposlenih osoba, s ciljem da se smanji nezaposlenost mladih u Europskoj uniji, a osigura broj potrebnih stručnjaka Njemačkoj. Smatra se kako tako daje prilika za zapošljavanje mladima koji imaju slabiju profesionalnu perspektivu u matičnoj državi.

Izdvojeni članak

Od jeseni Njemačka traži 600.000 radnika: Ovo su najtraženija zanimanja

Traži se od kandidata izraženi interes za zanimanja potrebna na njemačkom tržištu

Jedino što se od kandidata traži jest da imaju izražen interes za obrazovanje i zapošljavanje u zanimanjima koja su tražena na njemačkom tržištu, te da su starosne dobi između 18 i 27 godina. Program dualnog obrazovanja pod nazivom The Job of my Life nastao je zbog neusklađenosti stečenih kvalifikacija s potrebama tržišta rada u pojedinim članicama Europske unije, a traje od dvije i pol do tri godine. Tijekom obrazovanja osim teorijskih, stječu se i praktična znanja u zanimanju za koje se polaznik osposobljava, te se uz učenje stječe i potrebno radno iskustvo u struci.

Sam program započinje prijavom na dualno obrazovanje te selekcijom odabranih kandidata. Nakon što je kandidat odabran, započinje s učenjem njemačkog jezika u matičnoj državi. Po dolasku u Njemačku, uz upoznavanje mjesta stanovanja, kandidat upisuje tečaj njemačkog jezika prije ili paralelno s radom u nekoj tvrtki s kojom je sklopio pripravnički ugovor o radu. Polaznik paralelno radi kod poslodavca (tri do četiri dana u tjednu) i pohađa nastavu (8-12 sati tjedno), a za vrijeme trajanja programa od strane njemačkog nositelja programa primaju novčanu potporu u maksimalnom iznosu od 818,00 eura mjesečno. Na kaju programa polaznik polaže specijalistički ispit, a prolaskom tog ispita može se zaposliti u profesiji za koju je bio osposobljavan.

Izdvojeni članak

[Anketa] Od četiri osobe, troje vas razmišlja o odlasku iz Hrvatske

Preduvjeti za uključivanje u program koji raste s prijavama svake godine

Kandidat mora imati između 18 i 27 godina i biti stanovnik neke od država članica EU ili Švicarske, s prethodno završenom srednjom školom. Kandidati koji posjeduju kvalifikaciju magistra struke (VSS) ne dolaze u obzir. Polaznik bi trebao biti motiviran za uključivanje u određeni program naukovanja i zapošljavanje u navedenom zanimanju, zainteresiran za život u Njemačkoj, a poželjno je osnovno poznavanje njemačkog jezika (potrebna razina varira ovisno o programu za koji se kandidat prijavljuje, od osnovnog A1 stupnja do poželjnog B1 stupnja). Neka od zanimanja koja se traže: restoranski stručnjak, prodavač, frizer, pekar, službenik u pošti, čistač, hotelijer, a prijaviti se mogu osobe oba spola. Detaljan popis zanimanja, kao i detalje prijave saznajte na linku.

Iz HZZ-a su nam rekli kako je temeljem projekta u 2013. godini u program uključeno 5 osoba, tijekom 2014. godine 55 osoba, a tijekom 2015. godine 118 osoba. Temeljem projekta do kraja siječnja 2016. godine Hrvatski zavod za zapošljavanje zaprimio je 35 prijava hrvatskih kandidata te su razgovori u tijeku.