Pretraga

Iako su dio njih deklarirani kršćani, 0% Islanđana mlađih od 25 vjeruje da je svijet stvorio Bog

A- A+

Manje od polovice Islanđana deklarira se kao pripadnik neke religije, a preko 40% mladih te države smatra se ateistom. Prema anketi koju je provela tvrtka Maskína u ime Siðmennta, islandske etičke humanističke organizacije, u toj zemlji mladi ispod 25. godine života ne vjeruju u postanak svijeta kako ga opisuje Biblija.

foto: pixabay

Točno 93,9% Islanđana mlađih od 25 godina vjeruje da je svijet nastao Velikim praskom, 6,1% njih smatra da je nastao na neki drugi način ili nemaju mišljenje o tomu, a 0,0% njih vjeruje da je svijet stvorio Bog, piše icelandmag.visir.is. Ista anketa pokazala je da se 46.4% Islanđana, od ukupnog broja stanovnika, deklarira kao pripadnik neke religije, što je do sada najniži postotak u toj zemlji.

Izdvojeni članak

Pogledajte sliku koja najbolje prikazuje razvoj svemira kroz 13,8 milijardi godina

Zanimljive su za primijetiti generacijske razlike kada je u pitanju religioznost Islanđana. Kada je riječ o dobnoj skupini od 25 do 44 godine, 77,7% posto pripadnika te skupine vjeruje da je svijet nastao Velikim praskom, a 10,1% njih uvjerenja je da je svijet stvorio Bog. Među starijima od 55. godine života, 46,1% je onih koji vjeruju u teoriju Velikog praska, a 24,5% njih mišljenja je da je svijet stvorio Bog.

Svoja religiozna uvjerenja radije izjašnjavaju stariji nego mlađi, a 80,6% starijih od 55 izjašnjava se pripadnikom kršćanske religije. Svega 11,8% pripadnika te dobna skupine za sebe kaže da je ateist. Istovremeno, 40,5% Islanđana mlađih od 25 godina deklarirani su ateisti, a 42% njih su kršćani. Tradicionalno kršćanstvo primjetnije je u područjima izvan glavnog grada Reykjavika.

Osim spomenutih uvjerenja, ova anketa pokazala je porast postotka onih koji podržavaju potpunu separaciju Crkve i države. Od onih koji su izrazili svoje mišljenje o temi, 72% podupire odvajanje Crkve i države, a 28% njih to ne želi.