Pretraga

Za njega ste vjerojatno čuli u seriji Teorija velikog praska: Preminuo fizičar Peter Higgs

A- A+

Fizičar i nobelovac Peter Higgs preminuo je u ponedjeljak u Edinburghu u 95. godini života. Autor je ideje subatomske čestice Higgsovog bozona koja se često spominje u popularnoj seriji Teorija velikog praska. Svoju profesionalnu karijeru Higgs je uglavnom proveo na Sveučilištu u Edinburghu odakle su se oprostili od njega.

Peter Higgs | foto: Sveučilište u Edinburghu

Znanstvenik i nobelovac Peter Higgs preminuo je u ponedjeljak u Edinburghu u 95. godini života. Autor je ideje subatomske čestice Higgsovog bozona o kojoj često raspravljaju protagonisti popularnog sitcoma Teorija velikog praska, piše Guardian.

Higgs je 2013. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku za svoj rad s Françoisom Englertom iz 1964. kojim objašnjava da je bozon pomogao u formiranju zvijezda i planeta jer je česticama dao masu. Njegovu teoriju potvrdili su eksperimenti tek 2012. godine u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN). Higgsa se opisivalo, piše Guardian, kao diva fizike čestica i skromnog čovjeka. Svoju profesionalnu karijeru Higgs je uglavnom proveo na Sveučilištu u Edinburghu gdje su 2012. osnovali Higgsov centar za teorijsku fiziku njemu u čast.

Izdvojeni članak
znanost mikroskop laboratorij

Zaklada za znanost ima novi natječaj za istraživačke projekte, moguće dobiti do 200.000 eura

– Peter Higgs bio izuzetan pojedinac, istinski nadaren znanstvenik čija su vizija i mašta obogatili naše znanje o svijetu koji nas okružuje. Njegov pionirski rad motivirao je tisuće znanstvenika, a njegova ostavština nastavit će nadahnjivati mnoge generacije koje dolaze, kazao je rektor Sveučilišta u Edinburghu Peter Mathieson, prenosi Guardian.