Pretraga

Srednjoškolac osvojio brojne nagrade, a film iz osnovne prikazan mu je i na festivalu u Dubrovniku

A- A+

Učenik prvog razreda XIII. gimnazije Karlo Špoljar u filmsku se umjetnost zaljubio još u osnovnoj. Nakon što je osvojio čak tri prva mjesta na natjecanjima te mu je rad prikazan i na Dubrovnik film festivalu, odlučio je upisati Frooom radionicu, na kojoj je s kolegama stvorio te ekranizirao vrlo zanimljivu priču ‘S druge strane predstave’. Ovaj kratkometražni akcijski film, koji možete pogledati na dnu članka, prikazivat će se i u Grčkoj, među više od 100 uradaka iz cijelog svijeta.

foto: screenshot iz filma ‘S druge strane predstave’|www.vimeo.com

Karlo Špoljar (15), učenik prvog razreda XIII. gimnazije Zagreb, svoj je talent pokazao već u osnovnoj školi. U petom razredu je dobio ulogu u školskom projektu, s kojim su osvojili prvo mjesto na festivalu Ciak Junior u Italiji. Iako je glumio, više ga je privlačio pogled s druge strane kamere pa je u sedmom snimio i montirao novi uradak, za koji je dobio nagradu na natjecanju ‘Engleski u akciji’ te je on prikazan i na Dubrovnik film festivalu, a kao osmaš ponavlja uspjeh na natjecanju English in action.

Kako bi nastavio svoj razvoj, nakon uspjeha u osnovnoj upisao je i Filmsku radionicu za djecu Frooom, na kojoj s kolegama stvara napetu akciju ‘S druge strane predstave’.

Izdvojeni članak

Dodijeljena Zlatna kolica pobjednicima Zagreb Film Festivala

‘Vjerujem da moje vrijeme tek dolazi’

– S obzirom na moje rezultate i željom za filmom mama mi ovo ljeto kao rođendanski poklon uplaćuje majstorsku radionicu Frooom-a, koja me je oduševila. Film “S druge strane predstave ” rezultat je zajedničkog rada svih sudionika moje grupe. Kroz razgovor s voditeljem svatko je ubacivao nešto svoje i tako se stvorila ideja, prepričao nam je Karlo, koji je uz ulogu detektiva snimao te sudjelovao u režiji i stvaranju scenarija.

Iako je već nekoliko puta imao priliku glumiti, od samog početka ga više privlači pogled s druge strane kamere. Prave kamere, ponavljanje scena do savršenstva i mogućnost da već u petom osnovne posjeti studio prilikom montaže, dalo mu je do znanja kako je film to s čim se želim baviti.

– Vrlo sam ponosan što je film primljen na Festival u Grčkoj i nadam se da će i drugi prepoznati njegovu kvalitetu. Na žalost, zbog školskih obaveza neću prisustvovati prikazivanju filma u Grčkoj, ali vjerujem da će biti dosta prilika u budućnosti i da moje vrijeme tek dolazi, najavio je Karlo Špoljar.

Izdvojeni članak

[Video] Pogledajte kako hrvatski srednjoškolci razmišljaju o aktualnim izazovima Europe

Upisao XIII. gimnaziju zbog predmeta filmska umjetnost

Cilj mu je nakon srednje upisati režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kako bi se što bolje pripremio za prijemni, svoje školovanje nakon osnovne odlučio je nastaviti u XIII. gimnaziji Zagreb zbog predmeta filmska umjetnost, koji vodi profesorica hrvatskog Ana Đorđić.

– Htio sam da kroz srednjoškolsko obrazovanje dobijem što više informacija o filmu. Evo, na prošlom satu nam je bila režiserka koja je napravila dokumentarac o svojoj sestri s Dawnovim sindromom. Ostao sam zapanjen činjenicom da je punih šest godina radila na filmu i pratila razvoj svoje sestre kako bi nama u 42 minute prikazala problematiku. Za mene je to nešto novo jer svi moji filmovi snimljeni su kroz tjedan ili mjesec dana rada, rekao je Karlo.

Izdvojeni članak

Zagreb Film Festival ‘pročitao’ što mladi žele i trebaju pa im to i omogućio

Uzori Abrams i Spielberg

Istaknuo je kako je upis na Akademiju sada još uvijek želja, ali se nada da će svojim radom i upornošću uspjeti pokucati na vrata te obrazovne institucije.

– Uzori su mi J.J.Abrams i S. Spielberg. Od malena sam imao priliku pogledati sve nastavke ‘Indiane Jonesa’ i ‘Nemogućih misija’. Toliko su mi bili dobri da sam imao sve nastavke i neprestano sam ih mogao gledati. Što sam bivao stariji otkrio sam i drugu stranu filma, onu kako su snimali scene. Tada je postalo još zanimljivije promatrati film i znati koliko je sati utrošeno na neku scenu, objasnio nam je Karlo da od tada seže njegova ljubav prema sedmoj umjetnoti.

Pogledajte ispod video i saznajte u kojoj je dimenziji Lara, na kakvom je zadatku tajni agent SUMTA Bob Konzerva, gdje je čip koji miješa stvarno i zamišljeno te jesmo li i svi mi ‘S druge strane predstave’.

S DRUGE STRANE PREDSTAVE (HFS, 2015) from Bacači Sjenki/Shadow Casters on Vimeo.