Pretraga

Imate problem? Odsad na jednom mjestu možete pronaći sve što vas zanima o mentalnom zdravlju

A- A+

U Zagrebu je ovih dana u Centru za zdravlje mladih predstavljen novi web portal ‘Mentalno zdravlje grada Zagreba’. Riječ je o portalu koji objedinjuje informacije o poteškoćama vezanima uz mentalno zdravlje, a građani ondje mogu pronaći i kontakte ustanova kojima se mogu obratiti.

Ilustracija: Unsplash

O temi mentalnog zdravlja u posljednjih je nekoliko godina našla svoje mjesto u javnim raspravama, a o njoj se sve više govori tijekom pandemije. Kako bi građani bili što kvalitetnije informirani o mentalnom zdravlju i raznim poteškoćama, kao i što jednostavnije doći do kontakata za pomoć, Grad Zagreb pokrenuo je novi portal ‘Mentalno zdravlje grada Zagreba’.

Na portalu se nalaze sve bitne informacije o mentalnom zdravlju

Riječ je, navode iz Grada, o web portalu na kojemu su, na jednom mjestu, objedinjeni svi projekti Grada i gradskih zdravstvenih ustanova u području mentalnog zdravlja kao i brojni drugi projekti koji se financiraju iz Proračuna Grada Zagreba u navedenom području. Na portalu su ujedno objedinjene stručne informacije koje će svim skupinama građana koje trebaju podršku i pomoć osigurati jednaku dostupnost službi za mentalno zdravlje i njihovih programa.

– Ovo je jedinstveni portal ovakve vrste u Republici Hrvatskoj, a podrška mu je tim veća jer se primjenom digitalnih tehnologija otvara dodatan put ka otvorenosti, transparentnosti, održivosti i učinkovitosti, čemu Grad Zagreb u svojim aktivnostima i djelovanju neumoljivo teži. Na jednom mjestu objedinjuje sve poteškoće vezane za mentalno zdravlje te sve kontakte ustanova, Gradskih ili državnih, u kojima građani mogu potražiti pomoć, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević prilikom predstavljanja portala.

Izdvojeni članak

Studenti, kakvo je vaše mentalno zdravlje? U tijeku je važna anketa koja vam može pomoći

Pohranjeni podaci koristit će se za izradu znanstvenih radova

Proračunska sredstva namijenjena za Centar za zdravlje mladih podignuta s dosadašnjih milijun kuna na 1,8 milijuna kuna, što je i omogućilo zapošljavanje četiri psihologa. Oni će se, rekao je Tomašević, prvenstveno usmjeriti na mentalno zdravlje školske djece.

Voditeljica projekta Mirela Šentija Knežević istaknula je da se potreba za unaprjeđenjem dostupnosti i kvalitete usluga u području mentalnog zdravlja dodatno se ukazala tijekom COVID-19 pandemije i potresa koji su pogodili grad Zagreb, a s ciljem zaštite mentalnog zdravlja građana grada Zagreba.

– Na tragu toga da Grad Zagreb bude mjesto okupljanja svih ideja i svih projekata, izrađen je ovaj web portal, koji služi kao centralno mjesto informiranja građana o mentalnom zdravlju. Web portal će široj javnosti ponuditi savjetodavnu pomoć te će građane usmjeriti prema institucijama u kojima mogu potražiti stručnu pomoć, a dodatna posebnost ovog web portala jest što će pohranjeni podatci izuzetno koristiti u svrhu izrade znanstvenih radova, boljeg fokusa na određene mentalne poteškoće i izradu edukacijskih radionica, naglasila je Šentija Knežević.