Pretraga

Ipak ne idu sve škole online? Nakon praznika, dio ih se vraća u školske klupe

A- A+

Ove godine jesenski praznici traju od 2. do 3. studenog, a uz produženi vikend koji im prethodi, školarci su uspjeli imati nekoliko dana odmora. Zbog loše epidemiološke situacije, odlučeno je na razini države da će se nastava 4. i 5. studenog održavati online. Ipak, čini se da to neće biti slučaj u svim školama.

online nastava ZOOM

Foto: Unsplash; Chris Montgomery

Kako piše Jutarnji list, iako je odluka o prelasku na online nastavu donesena na državnoj razini, pojedine škole se toga neće pridržavati. Škole čiji je osnivač Zadarska županija, a to su sve škole van Zadra, moći će imati nastavu uživo. U toj je županiji u četvrtak bilo 201 oboljelog učenika, njih 205 u samoizolaciji te 34 zaražena djelatnika škola.

– Nema potrebe da sve škole imaju nastavu online ta dva dana, situacija kod nas nije toliko loša, imamo drugu najbolju incidenciju u zemlji, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije.

Nastava uživo će se održavati i u školama čiji je osnivač Grad Sisak te, djelomično, u dvije škole čiji je osnivač Grad Čakovec. U riječkim školama će biti organiziran prihvat učenika s teškoćama u razvoju, s kojima će raditi pomoćnici u nastavi. Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića u Delnicama organizirat će nastavu za učenike od prvog do četvrtog razreda u školi, radit će i produženi boravak, a učenici predmetne nastave, od petog do osmog razreda, nastavu će 4. i 5. studenoga pratiti online.

Izdvojeni članak

Prva županija najavila mogućnost produljenja online nastave, pričali smo sa županom

– Riječke osnovne škole posljednjih dana bilježe izrazito velik rast broja djece pozitivne na covid, ali i nastavnog i nenastavnog osoblja. Naime, od ukupno 1367 osnovaca koji su u samoizolaciji u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, čak 970 djece je iz osnovnih škola Grada Rijeke. Na žalost, s obzirom na slabu procijepljenost, trenutna dinamika širenja virusa u osnovnim školama vrlo brzo može dovesti u pitanje cijeli sustav te se nadamo da ćemo ovom mjerom omogućiti normalan nastavak školske godine, rekli su iz gradske uprave.

Mnogi očekuju da će se online nastava nastaviti održavati i dulje od previđenog, a u tom slučaju, u Gradu Zagrebu će se prijeći na drugi model.

– Ako dođe do potrebe produljenja online nastave i u tjednu od 8. studenoga, u škole će se vjerojatno vratiti učenici nižih razreda, dakle, od prvog do četvrtog, a viši će razredi nastaviti s online nastavom, rekli su u Gradu.