Pretraga

Osuđeni roditelji učenika koji nije htio nositi masku: ‘Iskorištavali su ga za izražavanje vlastitih stavova’

A- A+

Roditelji učenika iz Osnovne škole Krapinske Toplice osuđeni su na Općinskom sudu u Zlataru. Učenik je neopravdano izostao s nastave 95 sati na početku školske godine 2021./2022. kada je odbijao nositi masku u školi. Roditelji su ga svaki dan dovodili pred školu, ali ga ravnatelj nije pustio unutra jer je na snazi bila mjera nošenja maski zbog pandemije. Sud je roditelje osudio zato što nisu brinuli da njihov sin redovito pohađa obvezni dio programa.

OŠ krapinske toplice

Screenshot: N1 televizija

Prava drama nastala je u rujnu 2021. kada je počela školska godina. Roditelji Kristijan i Lidija Gaćina doveli su svog sina pred školu, ali on nije htio nositi masku kao ostali učenici i nastavnici. Ulaz mu je bio zabranjen i zbog toga je neopravdano izostao s nastave 95 sati, odnosno dane je provodio pred ulazom u školu. Zbog toga su njegovi roditelji osuđeni na Općinskom sudu u Zlataru, piše Index.hr.

– Nisu brinuli da njihovo dijete redovito pohađa obvezni dio programa kao i ostale oblike odgojno-obrazovnog rada, što su bili dužni, tako da je učenik od početka školske godine 2021./2022., od dana 6. rujna 2021. do dana 1. listopada 2021., navodi Index.hr.

Roditelji na sudu okrivili ravnatelja

Roditelji su na sudu rekli da oni nisu krivi jer njihov sin nije pohađao nastavu, već da je kriv ravnatelj koji ga bez maske nije pustio u školu. Podsjetimo, u to je vrijeme bilo obavezno da učenici i nastavnici na hodnicima škole nose maske, dok su ih u učionicama mogli skinuti.

Zbog toga je otac učenika prvog dana nastave prosvjedovao ispred škole, a u narednim danima su se pred školom okupljali i ostali prosvjednici koji su u jednom trenutku čak i upali u prostorije škole.

Izdvojeni članak

Otac prosvjedovao ispred škole jer mu sina ne puste u školu bez maske: U sve se uplela i policija

Sud je odlučio da su roditelji iskorištavali sina za izražavanje vlastitih stavova

Kako prenosi Index.hr, na sudu je svjedočio i ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice, Samson Štibohar. Navodno je rekao kako je odmah prvog dana učenikova razrednica razgovarala s njegovim ocem te ih uputila da se jave liječnici koja bi dala pismenu potvrdu da se učenika izuzme od mjere nošenja maske. Roditelji su to odbili, ali su svakog dana dovodili dječaka pred školu te je ravnatelj s njima svakodnevno vodio razgovore.

Ravnatelj je, navodi Index.hr, potvrdio da su roditelji poticali učenika da ne nosi masku i govorili da je to ‘pitanje dostojanstva’. Sud je tako odlučio kako su roditelji iskorištavali sina za izražavanje vlastitih stavova i kaznio ih novčanom kaznom svakog s po 66,36 eura.