Pretraga

IQ viši od Einsteinovog nije dovoljan za posao asistenta na Ekonomiji

A- A+


Izdvojeni članak

Volite li znanost, voljet ćete i PMF

Jedan od najinteligentnijih ljudi svijeta, profesor matematike Ivan Ivec, unatoč laskavoj tituli nije dobio mjesto asistenta na fakultetu. Iako mu IQ broji 169 što je više nego procijenjeni kvocijent Alberta Einsteina, u Hrvatskoj to nije dovoljno za radno mjesto u struci. Naime, na natječaju za mjesto asistenta na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, Ivan Ivec nije zadovoljio sve uvjete jer je povjerenstvo izabralo drugog kandidata, Vedrana Kojića.

Tridesetšestogodišnji matematičar Ivan Ivec, koji će u skorije vrijeme doktorirati i to s disertacijom koja je ocjenjena odličnim ipak nije dovoljno stručan da bude asistent na Ekonomiji u Zagrebu, piše t-portal.  Osim što Ivec visoko kotira u svojim ocjenjenim radovima, još od djetinjstva iza sebe broji mnoge medalje s matematičkih natjecanja.

Ivan Ivec: 'Možda kriza neće trajati vječno pa da bude mjesta i za nas bez 'veze'

Ivec već nekoliko godina bezuspješno traži posao asistenta, a s Ekonomije mu je rečeno da nije primljen bez ikakvog posebnog obrazloženja. Sada traži neko mirno mjesto gdje nikome neće biti trn u oku. Nada se kako ekonomska kriza neće trajati vječno, pa će pronaći posao i ‘bez veze’.

Unatoč visokom IQ-u nije zadovoljio uvjete za radno mjesto

Nedavno je ovaj profesor punio naslovnice hrvatskih novina zbog službene liste u kojoj je šesnaesti najinteligentniji čovjek na svijetu. Kvocijent inteligencije mu broji visokih 169, što je rang iznad Stephena Hawkinga i Alberta Einsteina. Međutim, ta okolnost nije mu nimalo pomogla da dobije radno mjesto na EFZG-u i to u statusu asistenta. Prema izvještaju stručnog povjerenstva koje je biralo zaposlenike u 2011. godini, stoji kako Ivan Ivec nije dovoljno dobar za mjesto asistenta na Katedri za matematiku.

Umjesto njega posao je dobio Vedran Kojić, koji je i danas na tom radnom mjestu.

U izvješću povjerenstva navedeno je kako vjeruju da će Ivec svejedno dobiti priliku nastaviti znanstveno usavršavanje na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu. Međutim, pozadina za iznošenje ovog obećanja jest nepostojeća, obzirom da profesori s Ekonomije ne mogu znati kad bi odsjek PMF-a mogao otvoriti novo radno mjesto.

– Ivan Ivec je u trenutku razgovora za posao već imao 35 godina, a mi smo tražili mlađu osobu koja se nije već potvrdila u matematičkim krugovima. Kako je ovo odsjek Ekonomskog fakulteta, Kojić je imao bolje predispozicije, objasnio nam je Boško Šego, član povjerenstva za izbor kandidata za posao.

Izdvojeni članak

Akademska zajednica u Zagrebu: Nepotizam, plagijati, diskriminacija i korupcija

Dobila posao, a prethodno radila stručni rad s članom povjerenstva

Uz Vedrana Kojića tražio se još jedan asistent s predznanjem iz područja ekonomije. To drugo mjesto asistenta pripalo je Margareti Gardijan, a zaposlenje se objasnilo činjenicom da je napravila stručni rad na temu ‘ Internetski alati za vrednovanje i trgovanje opcijama i njihova usporedba s akademskim modelima (RIF 3/2010, 108-117)’.

No nigdje ne stoji kako ona nije sama radila na tom radu, već u suradnji s drugim stručnjacima.
Jedan od troje autora koji su radili s Gardijan na radu jest profesor s Katedre za matematiku Boško Šego koji je i u povjerenstvu koje je ocijenilo kako bi Margareta Gardijan bila bolji kandidat za posao od drugih prijavljenih.

Sukob interesa ili slučajnost ?

Upitali smo Šegu ne radi li se tu o sukobu interesa, jer je poznavao kolegicu koja se kandidirala na to radno mjesto, obzirom da je očito da je s njom radio na stručnom radu.
Međutim, Šego tvrdi kako je stručni rad kolegice Gardijan dobio samo na uvid i ispravak preko druge koautorice stručnog rada.

– Nisam upoznao Margaretu Gardijan dok nije došla na razgovor za posao, tako da nije istina da smo bili u poznanstvu, rekao nam je profesor Šego.
Napominje kako su članovi povjerenstva razgovarali sa svim prijavljenim kandidatima, te ponaosob odlučivali o tome tko bi trebao dobiti zaposlenje. Zaključuje kako su odluke o izabranim asistentima od strane povjerenstva donesene jednoglasno.