Pretraga

Ispitni rokovi su tu, a bliži se i državna matura: Imamo neke savjete kako se pripremiti za ispite

Bilježnica za svaki predmet, bilješke na laptopu, samo jedna bilježnica za sve. Naglas, tiho, u sebi. Sami ili u grupi. Naši se novinari Duje, Ana i Hrvoje imaju potpuno različite načine pripremanja i učenja za ispite, a u desetoj epizodi redakcija podcasta odlučili su to sve podijeliti s vama, od toga kako rade bilješke, koja je tajna čitanja s razumijevanjem i kako najbolje pamte i ponavljaju gradivo.

duje, ana i hrvoje

Duje, Ana i Hrvoje u desetoj epizodi redakcija podcasta
Foto: srednja.hr

U desetoj epizodi redakcija podcasta naši Duje, Ana i Hrvoje pričali su o tome kako se pripremaju za ispite.

‘Imam bilježnicu za svaki kolegij’

Ispitni rokovi na faksu samo što nisu krenuli, a posljednji se kolokviji već pišu. Maturantima su ispiti državne mature, takoreći, pred vratima. Svi ovih dana uče ili se pripremaju učiti za ispite. Zato smo odlučili podijeliti neke od naših iskustava iz srednjoškolskih i studentskih dana o tome kako smo se mi pripremali za naše ispite.

Ana je podijelila koliko su joj važne bilježnice i bilješke. I na faksu za svaki predmet ima po jednu bilježnicu. Sve što se događa na predavanju zapisuje i to joj pomaže da kasnije ne mora toliko učiti. Uči kroz kolegij. No, ako se ne pojavi na predavanju, ona ne uzima tuđe bilješke, ne vjeruje nikome dovoljno da to radi detaljno kao ona, pa samo preskoči.

Izdvojeni članak
matematika zadaća ispit

Cijeli je razred dva tjedna imao dopunsku iz matematike, i to svaki dan: Profesorica je imala dobar razlog

S njom se slaže Duje, no bilježnice je kupio samo jednom, na početku prve godine faksa i to je bilo to. Prisjetio se kako je na diplomskom studiju svaki dan nosio laptop na predavanje pa za svaki kolegij imao digitalnu bilježnicu. To mu je bilo jednostavnije jer je mogao odmah dodati i linkove i nakon čitanja literature dodati svoje bilješke doma.

Hrvoje ima jednu bilježnicu za sve kolegije, a zapisuje samo ono najbitnije. Poslije se u učenju vraća na te bilješke, no koristi i već pripremljene skripte, literaturu. U učenju mu dosta pomaže metoda tri boje – tri markera različitih boja koristi za podcrtavanje i označavanje bitnih od manje bitnih informacija.

‘Najbitnije je pronaći svoju metodu’

Duje i Hrvoje za maturu su se pripremali iz udžbenika, a najviše im je pomoglo rješavanje ranijih ispita državne mature. Tako su najviše učili, a Ana je podijelila i priču kako je usred učenja za maturu njen omiljeni bend SARS održao koncert. Bilježnicu iz koje je učila nosila je sa sobom na koncert. Ako koga zanima, matura je prošla dobro.

Kako njih troje ima svatko svoju metodu pripremanja i učenja, složili su se oko samo jedne stvari – da svatko treba imati svoju metodu učenja. Kada pronađeš način koji ti najviše odgovara, onda ti učenje i priprema za ispite ide lakše. Sve detalje o tome kako oni vode bilješke – svatko na svoj način – kako čitaju, uče za ispit i ponavljaju, pogledajte u najnovijoj epizodi podcasta.