Pretraga

Ispunio obećanje svoje prethodnice: Fuchs kaže da ukidaju anonimne prijave protiv nastavnika!

A- A+

Oko godinu dana nakon što je 8.123 nastavnika peticijom to zatražilo, i smjene na čelu Ministarstva obrazovanja, ukinut će se mogućnost anonimnih prijava nastavnika i učitelja. Najavio je to resorni ministar Radovan Fuchs i pritom istaknuo da će se njegov tim u narednom periodu baviti i novim zakonskim okvirom za uređenje rada visokih učilišta i sustava visokog obrazovanja.

Ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot HRT | Niamat Ullah; Unsplash | srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavo je da će novim zakonskim mjerama onemogućiti anonimne prijave nastavnika i učitelja. To će učiniti, kazao je, kako se ta mogućnost ne bi dalje zloupotrebljavala.

– Završili smo izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji kojima ćemo ukinuti anonimne prijave. Ako imate prijavu, iza nje morate i osobno stajati, kazao je ministar, prenosi Novi list.

Bivša ministrica obećala to riješiti, ali nije

S terena, prepričao je Fuchs, najčešće dobivaju informaciju da se mehanizam anonimnih prijava koristi za osobne obračune. Kako se time zapravo ne ostvaruje poanta prijava, onda ih je bolje na taj način izbjeći. Ovo je inače za nastavnike predstavljalo veliki problem. Tako su prije godinu dana sastavili peticiju i skupili 8.123 potpisa za ukidanje mogućnosti anonimne prijave. Sve to poslali su resornoj ministrici Blaženki Divjak.

Izdvojeni članak

Doznajemo tko su ljudi u povjerenstvu koje se bori protiv anonimnih prijava u školama

Ona je situaciju obećala riješiti. Štoviše, imenovala je i Povjerenstvo koje bi se trebalo baviti zakonskim izmjenama kako bi se onemogućile anonimne prijave nastavnika. Obećavao je i premijer, no to se nikada zapravo nije riješilo. U siječnju su tako nastavnici Tamara Šoić i Ivan Plantić, koji su inicirali peticiju, poslali otvoreno pismo ministrici i nadležnima za rješavanje tog problema.

– Danas, 17. siječnja 2020., četiri mjeseca nakon predaje peticije, zanima nas što je učinjeno? U više je navrata tijekom štrajk spominjano dostojanstvo nastavnika kao i zaštita tog dostojanstva. Eto prigode pokazati kako nije riječ samo o floskulama već o istinskom nastojanju da se položaj nastavnika u društvu vrati na pozicije koje mu pripadaju, napominju nastavnici. S obzirom na to da je ova inicijativa krenula iz nastavničkih grupa, pozdravili bismo odluku da predstavnike nastavničkih grupa uključite u radnu skupinu koja će o ovom prijedlogu odlučivati, poručili su tada ministrici Divjak.

Zaostatke bviše ministrice odlučio je na sebe preuzeti i ispraviti ministar Fuchs, a nastavnici bi ovo, s obzirom na peticiju i nezadovoljstvo postojanjem ovakve mjere uopće, trebali dočekati s odobravanjem.

Dolaze nam i ‘Fuchsovi zakoni’?

Kako piše Novi list, ministar Fuchs najavio je i da će se u predstojećem razdoblju intenzivno baviti izradom novog normativnog okvira kroz koji bi poboljšao položaj sveučilišta i visokih učilišta. Ideja je da na normativnoj razini, kaže ministar, uskladimo hrvatski sustav s europskim sustavom visokog obrazovanja, a pritom bi se osigurao i stalni sustav kontrole kvalitete, vanjskog i unutarnjeg vrednovanja. Apropo širenja zaraze u školama, Fuchs je istakmuo da se svi moramo potruditi da ne dođemo do tako loše situacije da se ponovno mora proglasiti lockdown.

– Ipak, predvidjeli smo različite scenarije praćenja nastave, izbor o konačnom obliku je na školama, odnosno nastavnicima, uzevši u obzir opremu i druge parametre koje škole imaju na raspolaganju. Neke škole imaju uvjete za izvođenje nastave uživo iz razreda u realnom vremenu. Međutim, ministarstvo je omogućilo i drukčije načine izvođenja nastave na daljinu ili i-nastave, rekao je Fuchs.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

‘Stari lisac’ i ‘osoba s integritetom’: O Fuchsu govore bivša premijerka Kosor i tri cijenjena profesora

Na pitanje koliko se novca za program Škole za život moralo isplatiti iz proračuna jer se nije pridržavalo uvjeta europskog financiranja Fuchs je istaknuo da je za eksperimentalnu fazu bilo predviđeno više od 150 milijuna kuna te da je do listopada bilo potrošeno nešto više od 50 milijuna.

– Isto tako neki indikatori uspješnosti nisu realizirani kako je bilo planirano. Zbog čega je to tako, još provjeravamo, ali sve izazove odgovorno i savjesno rješavamo imajući u vidu interes naših učenika i racionalno upravljanje novcem poreznih obveznika, zaključio je Fuchs.