Pretraga

I premijer je obećavao, ali ništa: Ni četiri mjeseca nakon zahtjeva nastavnika nije riješen problem anonimnih prijava

A- A+

Uredništvo nastavničke grupe i web stranice ’45 minuta’ uputilo je u petak ministrici Blaženki Divjak otvoreno pismo oko pitanja rješavanja problema anonimnih prijava. Ističu kako je prošlo četiri mjeseca otkako su dostavili peticiju s 8 123 potpisnika. Podsjetimo, nakon završetka velikog štrajka nastavnika i sam je premijer Andrej Plenković obećao da će se riješiti taj problem. Iz Ministarstva danas kažu da se intenzivno radi na novom Zakonu o prosvjednoj inspekciji.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Prošlo je točno četiri mjeseca otkako su nastavnici Tamara Šoić i Ivan Plantić predali u Ministarstvo znanosti i obrazovanja peticiju za ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u hrvatskim školama.

No uredništvo nastavničke grupe i web stranice ’45 minuta’ i ovo dvoje spomenutih profesora u petak su podsjetili kako stvar i dalje stoji na mrtvoj točki.

‘Zanima nas što je učinjeno?’

Ministrici Blaženki Divjak stoga su se obratili otvorenim pismom.

Izdvojeni članak

Istraživanje sindikata otkrilo zabrinjavajuće podatke: Čak 47% učitelja doživjelo neki oblik zlostavljačkog ponašanja

– Danas, 17. siječnja 2020., četiri mjeseca nakon predaje peticije, zanima nas što je učinjeno? U više je navrata tijekom štrajka spominjano dostojanstvo nastavnika kao i zaštita tog dostojanstva. Eto prigode pokazati kako nije riječ samo o floskulama već o istinskom nastojanju da se položaj nastavnika u društvu vrati na pozicije koje mu pripadaju, napominju nastavnici.

Ističu kako je prilikom 16. sjednice Hrvatskog sabora, prije dva dana, i zastupnica Ines Strenja ministricu upitala oko peticije kojom tražimo ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja nastavnika.

– S obzirom na to da je ova inicijativa krenula iz nastavničkih grupa, pozdravili bismo odluku da predstavnike nastavničkih grupa uključite u radnu skupinu koja će o ovom prijedlogu odlučivati, poručili su ministrici.

Tijekom trajanja, dodaju, peticiju je potpisalo više od 8 123 potpisnika. Peticiju su podržale sve nastavničke grupe i Sindikat Preporod.

Iz ministarstva obećali riješiti problem

Izdvojeni članak

Ukidaju se anonimne prijave protiv profesora? ‘Slali su nam inspekciju zbog gluposti’

– Ovo bi trebao biti mali korak za ministarstvo, a veliki za nas učitelje, rekla je prije četiri mjeseca ispred zgrade Ministarstva riječka nastavnica Tamara Šoić.

Dok su donosili potpise, nastavnici su pojasnili i zašto traže ukidanje anonimnih prijava.

– Ne tražimo da nas se ne kontrolira, već da nas se prijavljuje za gluposti. Vi se možete ne svidjeti nekome u zbornici i on će vas prijaviti jer mu se, na primjer, ne sviđa bluza koju nosite – slikovito je opisala Šoić.

POGLEDAJTE VIDEO:


Iz ministarstva su tada obećali riješiti problem.

Zahtjevi predstavnika bit će razmotreni u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima u kontekstu skore izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Očekujemo široku javnu raspravu po tom pitanju i apeliramo na sve zainteresirane obrazovne djelatnike da nam se jave s konstruktivnim prijedlozima u cilju što boljeg zakonskog rješenja, kazali su iz ministarstva.

Ukidanje prijava tražili i na prosvjedu, premijer obećao riješiti problem

Izdvojeni članak

Nakon jučerašnjeg prosvjeda je jasno, ponuda Vlade trebala bi uključivati i ukidanje Loomena i anonimnih prijava

A da nastavnici nisu željeli samo veće plaće, nego i ukidanje anonimnih prijava, postalo je jasno i na prosvjedu za vrijeme štrajka nastavnika. Veliki broj transparenata tada je bio usmjeren baš na povratak dostojanstva.

Po završetku velikog štrajka, o ukidanju anonimnih prijava govorio je i sam premijer.

Andrej Plenković je na press konferenciji povodom zaključenja dogovora sa sindikatima rekao kako će se ‘na razini Vlade usvojiti akcijski plan o rješavanju problema nasilja u školama te riješiti problem anonimnih prijava.

No nastavnici i dalje čekaju…

MZO: Intenzivno radimo na novom Zakonu

Mogu li i kada nastavnici očekivati ukidanje anonimnih prijava, jutros smo pitali i MZO.

– Kao što je već više puta istaknuto, a između ostalog, i prilikom sastanka s predstavnicima peticije za ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u hrvatskim školama, zahtjevi će biti razmotreni u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima u kontekstu skore izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji, kažu iz ministarstva.

Itiču  kako je imenovano je Povjerenstvo koje intenzivno radi na novom Zakonu te zaključuju kako očekujemo široku javnu raspravu po tom pitanju.