Pretraga

Doznajemo tko su ljudi u povjerenstvu koje se bori protiv anonimnih prijava u školama

A- A+

Uredništvo nastavničke grupe ’45 minuta’ nezadovoljno  je činjenicom da problem anonimnih prijava učitelja i nastavnika još nije riješen. Odlučili smo stoga doznati tko su članovi radne skupine za izradu novog Zakona o prosvjetnoj inspekciji koji bi trebao riješiti taj problem. A da radna skupina uopće postoji donedavno nije znao ni sindikalist Željko Stipić, koji ističe da ministrica Divjak ima ‘iskrivljeno shvaćanje socijalnog dijaloga’ te da ne obavještava sve sindikate o onome što se događa. Iz Sindikata hrvatskih učitelja pak kažu da su na vrijeme objavili da Gospodarsko-socijalnog vijeća sudjeluju u radu te skupine.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Sedamnaestog ovog mjeseca ponovili smo upit u vezi peticije protiv anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika koju smo dostavili u prostorije Ministarstva znanosti i obrazovanja 17. rujna 2019. Na 16. sjednici u Saboru 15. siječnja zastupnica Ines Strenja uputila je ministrici pitanje o peticiji, a ministrica je odgovorila da na izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji radi povjerenstvo u kojem su predstavnici i članovi sindikata, podsjetilo je uredništvo nastavničke grupe ’45 minuta’.

‘Četiri mjeseca čekamo odgovor’

Osim što su ljuti jer problem anonimnih prijava nije riješen ni četiri mjeseca nakon što su predali 8.123 potpisa za ukidanje anonimnog prijavljivanja nastavnika, smeta ih i što javno nikad nije objavljeno tko čini povjerenstvo koje radi prijedlog novog zakona.

Odlučili smo stoga doznati tko su članovi povjerenstva, odnosno radne skupine, za izradu novog Zakona o prosvjetnoj inspekciji koji bi trebao ukinuti anonimne prijave.

Stipić: Nadam se da neće potrajati ni ovakva praksa ni ministrica Divjak

A da je povjerenstvo već osnovano donedavno nije znao ni Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod. S radom radne skupine upoznat je tek za vrijeme štrajkaških pregovora s Vladom.

Izdvojeni članak

I premijer je obećavao, ali ništa: Ni četiri mjeseca nakon zahtjeva nastavnika nije riješen problem anonimnih prijava

– Ministrica Blaženka Divjak uvela je novu praksu – da predstavnike samo nekih sindikata uključuje u rad povjerenstava. Paradoksalno je da su u rad povjerenstva uključeni oni sindikati koji su se protivili skupljanju potpisa, a dok oni koji su ih skupljali nisu, kaže Stipić.

Problem vidi u tome što Ministarstvo druge sindikate nije ne obavijestilo on osnivanju povjerenstva.

– Ministrica Blaženka Divjak ima krivo shvaćanje socijalnog dijaloga. Članovi mi se žale, a ja nemam kome proslijediti njihove primjedbe, ističe predsjednik Preporoda.

Nada se da takva praksa neće potrajati, kako kaže, dulje od ministrice Divjak.

– A nadam se da ni ministrica neće još dugo, otkriva Stipić.

Anonimne prijave, pojašnjava, treba ukinuti jer ih se zloupotrebljava.

– Zamjerite se nekom u zbornici pa vas kolega, ako se on uopće može nazvati kolegom, prijavi. Taj sustav često koriste i ravnatelji koji tako napadaju ljude koji im se ne sviđaju, zaključuje Stipić.

SHU: Sve je bilo javno

Iz Sindikata hrvatskih učitelja pak oko rada povjerenstva imaju drugačiju priču.

Izdvojeni članak

Ukidaju se anonimne prijave protiv profesora? ‘Slali su nam inspekciju zbog gluposti’

O osnivanju radne skupine za izradu novog zakona, kažu nam, svoje su članove obavijestili još 6. lipnja, što je vidljivo i na njihovim web stranicama.

Ipak, to je bilo nekoliko mjeseci prije peticije te nisu objavili imena članova povjerenstva. Međutim, sindikalna pravnica Ana Tuškan kaže da su izmjene zakona bile još u njihovom programu za 2018.

– Sve je bilo javno i ništa nismo skrivali. Naš sindikat djeluje u sklopu Matice hrvatskih sindikata koja je u ime Gospodarsko-socijalnog vijeća u povjerenstvo imenovala Nijaza Karića te mene kao zamjenu, pojašnjava Tuškan.

Lidija Kralj na čelu skupine

Popis članova Radne skupine za izradu Nacrta Zakona o prosvjetnoj inspekciji, poslali su nam i iz Ministarstva znanosti i obrazovanja:

 1. Lidija Kralj, pomoćnica ministrice, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, predsjednica Radne skupine,
 2. mr. sc. Gea Cetinić, Agencija za odgoj i obrazovanje, članica,
 3. Vesna Anđelić, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, članica,
 4. Ivan Đođo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, član,
 5. Vesna Hrvoj Šic, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, članica,
 6. dr. sc. Marijana Kozarić Ciković, prof., Ministarstvo znanosti i obrazovanja, članica,
 7. Nevenka Pašalić, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, članica,
 8. Nijaz Karić, Matica hrvatskih sindikata, Gospodarsko-socijalno vijeće, član,
 9. Mirna Grbec, Osnovna škola „Tin Ujević“, Osijek, članica,
 10. Romana Šimunić Cvrtila, Osnovna škola Jabukovac, Zagreb, članica,
 11. Sanja Janeš, Osnovna škola „Petar Zrinski“, Čabar, članica,
 12. Vlado Halusek, Osnovna škola Kloštar Podravski, Kloštar Podravski, član,
 13. mr. sc. Vesna Ciglar, Fakultet organizacije i informatike, Varaždin, članica,
 14. Ratko Višak, Agencija za odgoj i obrazovanje, član.

U odluci o osnivanju, koju smo dobili od Sindikata učitelja, vidljivo je kako je zamjenska članica za Kozarić Cinković Željka Duk, dok Ivana Dođu mijenja Daliborka Rezo. Već spomenuto, Nijaza Karića mijenja Ana Tuškan.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.08 MB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

No kada će povjerenstvo završiti s radom, nitko nam nije znao otkriti.

Podsjetimo, nakon što je 8.123 nastavnika peticijom prije četiri mjeseca zatražilo ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u školama, iz ministarstva su najavili izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji te javnu raspravu o tom pitanju.