Pretraga

Istražili smo i doznali koji su najstariji i najveći studentski domovi u regiji

A- A+

Ako ste mislili da je broj stanara u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu rekordan bar kad je u pitanju naša regija, prevarili ste se. Nakon što smo prikupili podatke iz ukupno 11 gradova i devet država doznali smo kako je beogradski Studentski dom ‘Kralj Aleksandar I.’ najstariji, dok je ‘Studentski grad’ u Beogradu najveći na našim prostorima.

www.studentskizivot.com

Skoro svaki studentski grad ujedno posjeduje i studentski dom ili više njih. Naime, nemaju svi fakultetlije jednako dubok džep da bi mogli plaćati privatni smještaj, režije te uz to osigurati i solidan život, stoga odlaze u domove. No, ponekad se ne radi o nuždi, nego o pukoj želji da okuse tu živost i čari koje ne možete doživjeti s jednim ili dva cimera u stanu.

Izdvojeni članak

Stanar ‘doma iz horora’ Goce Delčev: Cijepljen sam protiv tetanusa pa se ne brinem za zdravlje

Dok je svima poznato da je u Hrvatskoj najveći studentski dom popularno zvana Sava, ili SD ‘Stjepan Radić, rijetki znaju koji je najstariji. Stoga smo se bacili na prikupljanje podataka iz cijele regije kako bismo doznali koji dom pruža utočište najvećem broju studenata kao i koji je dom prvi otvorio svoja vrata. Treba napomenuti da smo u obzir uzeli samo one domove koji i danas služe svojoj svrsi te iste nastanjuju tisuće studenata.

Najstariji i najveći u Beogradu

Prilikom istraživanja pokucali smo na vrata studentskim domovima sljedećih studentskih gradova: Ljubljane, Zagreba, Splita, Rijeke, Sarajeva, Mostara, Beograda, Novog Sada, Podgorice, Prištine i Skopja. No, u obje kategorije pobjednici su studentski domovi u prijestolnici istočnih nam susjeda Srba – u Beogradu.

Izdvojeni članak

Studentski domovi: Kompleks Stjepan Radić oaza je mladosti i dobre zabave

Najstariji SD ‘Kralj Aleksandar I.’ od davne 1928. godine pruža krov nad glavom brojnim studentima, a ‘Studentski grad’ trenutno nastanjuje 4 406 osoba te je najveći na ovim područjima. Na skromnom drugom mjestu po broju kreveta smjestila se naša Sava s 4
063, dok je drugi najstariji dom u regiji ‘Akademski kolegij’ u Ljubljani.

Nepoznato o hrvatskim studentskim domovima

Od domova koji su trenutno na usluzi zagrebačkim studentima, najviše godina ima Lašćina koju studenti nastanjuju od 1953. godine. No u njegovu društvu su iste te godine postojali i SD ‘Moša Pijade’ na Trgu žrtava fašizma (bivši SD ‘Ivan Meštrović’) te SD ‘Dubrava’ koji više nisu u upotrebi.

Svoja vrata zatvorio je i SD ‘Đuro Salaj’ koji je bio smješten u Tvrtkovoj ulici i bio utočište za 372 studenata godišnje.

Infografika: Srednja.hr (desni klik -> pogledaj sliku)

Na jugu Hrvatske, točnije u srcu Dalmacije najstariji dom je iz 1977. godine ‘Bruno Bušić’, dok najveći broj kreveta nudi novoizgrađeni Kampus Split koji su studenti nastanili tek ove akademske godine. U Rijeci, pak, najstariji i najveći dom nosi isto ime ‘Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić’ iz 1947. godine,

Jedina nepoznanica je najstariji skopski dom

U ovom našoj potrazi jedino su nam Makedonci uskratili tražene informacije, stoga ne znamo koji je najstariji dom u Skopju, a najveći je SD ‘Goce Delčev’ koji se nedavno našao u svim svjetskim medijima zbog svog oronulog i zastrašujućeg izgeda.

Infografika: Srednja.hr (desni klik -> pogledaj sliku)