Pretraga

Poznato kada bi trebale krenuti isplate povrata poreza, mladima i u 2022. sjeda najviše na račun

A- A+

Zbog poreznih izmjena koje su prije par godina stupile na snagu i ove će godine mladi dobiti najveći povrat poreza. Zaposlenima do 25 godina vratit će se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlenim osobama između 26 i 30 godina, koje su oslobođene plaćanja 50 posto tog poreza, vraća se polovina uplaćenog iznosa. I ove godine povrat bi trebao stići nešto ranije nego prijašnjih godina.

porez

Ilustracija: Pexels

Kako doznaje Dnevnik.hr iz Porezne uprave, prva rješenja vezana uz povrat poreza bit će poslana poreznim obveznicima već 2. svibnja. Krajnji rok propisan zakonom za izdavanje istih je 30. lipnja.

Oni koji očekuju povrat poreza novce će na račune dobiti ubrzo nakon što što im na kućnu adresu stigne to rješenje iz Porezne uprave. Podsjetimo, i lani su rješenja građanima počela stizati već u svibnju, ali ta je godina bila izborna.

Prema novom propisu pravo lani ostvarilo 142 tisuće mladih

I ove godine, nedavno smo na to podsjetili, najveća sredstva bit će vraćena mladima koji su bili zaposleni tijekom 2021. godine prema posebnom propisu koji je na snagu stupio početkom prošle godine. Prema članku 46. Zakona o porezu na dohodak, osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina oslobođene su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Drugim riječima, vraća im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa.

Prema tablici u Pravilniku o porezu na dohodak, polovina uplaćenog iznosa ove će se godine vratiti onima koji su rođeni 1991., 1992., 1993., 1994. i 1995. godine. Sav uplaćeni porez i prirez vratit će se onima koji su rođeni 1996., 1997., 1998., 1999., 2000., 2001. i mlađim generacijama onih koji su porezni obveznici. Za povrat poreza prema ovom propisu, treba i to naglasiti, ne treba podnositi godišnju poreznu prijavu, već se vraća automatizmom.

Dnevnik.hr doznaje i da je lani, a za 2020. godinu oko 142 tisuće mladih osoba ostvarilo pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama. Radi se o oko 50 tisuća osoba do 25 godina života kojima je vraćen povrat u iznosu od 270 milijuna kuna i 92 tisuće mladih osoba od 26 do 30 godina života kojima je vraćeno 430 milijuna kuna.

Budući da će vam porez i prirez u ovoj godini biti vraćeni za uplate u 2021. godini, već sada možete izračunati koliki povrat možete očekivati. Naime, na stranicama Porezne uprave postoji informativni kalkulator pomoću kojega možete izračunati koliko okvirno povrata poreza i prireza možete očekivati na svom računu. Kalkulatoru možete pristupiti OVDJE.

Izdvojeni članak

I u 2022. mladima stiže veliki povrat poreza, provjerite dobivate li sav ili polovicu uplaćenog iznosa

Poznati profesor osmislio aplikaciju za roditelje

Inače i najpoznatiji profesor matematike u Hrvatskoj Toni Milun sa suradnicima je ovih dana predstavio istoimenu besplatnu mobilnu aplikaciju. Unutar aplikacije ‘Toni Milun’ izašla je i nova verzija poreznog kalkulatora – ‘Popodica’. Ona je najviše namijenjena onima koji imaju djecu.

‘Popodica’ je skraćenica od POvrat POreza za djecu (po dalmatinski DICU), a posve besplatno pomaže roditeljima da bolje rasporede djecu i uzdržavane članove u poreznim prijavama (roditelj 1 i roditelj 2) i tako ostvare veći povrat poreza za proteklu 2021. godinu.

Kalkulator je jednostavan za upotrebu, ne prikuplja podatke korisnika, a kroz cijeli proces vode vas video upute i objašnjenja kako i gdje možete pronaći podatke koje je potrebno unijeti u kalkulator. Ako ‘Popodica’ pokaže da imate pravo na povrat poreza pomoći će vam da ispravno ispunite ZPP-DOH obrazac te ga do kraja veljače predate poreznoj upravi.

Prošle godine ‘Popodicu’ su mogli koristiti samo roditelji koji su imali jedno dijete i dio onih koji su imali dvoje djece i to samo u nekim posebnim slučajevima. Drago nam je da smo ove godine uspjeli proširiti Popodicu i na obitelji s više djece pa ‘Popodica’ računa povrat poreza bez obzira na to koliko djece ili uzdržavanih članova roditelji imaju. Također uzima u obzir i djecu iz prethodnih veza ili brakova, eventualne invalidnosti, a radi i izračun za hrvatske ratne vojne invalide. Uvijek me veseli raditi društveno korisne projekte, a ove godine se izradi aplikacije pridružila IT tvrtka Gaurus, kojoj se i ovim putem zahvaljujem. I ništa od aplikacije ne bi bilo da nema savjetnice za poreze Veronike Galić koja nas je vodila kroz vrlo kompleksan hrvatski porezni sustav, kaže profesor Milun.

Više o tome kako se aplikacija koristi doznajte u videu ispod.

Mobilnu aplikaciju Toni Milun možete preuzeti u Apple Store-u, Google Play-u i AppGallery-u.

Poznato kada bi trebale krenuti isplate povrata poreza, mladima i u 2022. sjeda najviše na račun
Share via
Copy link
Powered by Social Snap