Pretraga

Iva osvojila broncu iz kickboxinga: ‘Prijatelji su me nagovorili da idem iako sam sumnjala u sebe’

A- A+

Još jedna u nizu naših studenata sa Sveučilišta u Zagrebu koji su osvojili najviše medalja na Europskim sveučilišnim igrama je Iva Vukošić koja je doma donijela broncu iz kickboxinga. Studira Odnose s javnošću na Komunikologiji i sociologiji na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu, a kickboxingom se bavi već 12 godina te se nada da će u budućnosti spojiti sport i zanimanje koje će joj donijeti diploma.

Foto: Iva Vukošić | Privatna arhiva

Studentica Iva Vukošić s Fakulteta hrvatskih studija, gdje studira Odnose s javnošću, s Europskih sveučilišnih igara u Poljskoj vratila se s brončanom medaljom iz kickboxinga. Rodom je iz Slunja, a na igre je prvi put sudjelovala s prijateljicom.

– Prijateljica i ja smo se zajedno pripremale kada smo se iz Zagreba vratile u Slunj. Kroz dva tjedna smo trenirale dva puta dnevno. U Poljskoj smo boravili pet dana, a atmosfera je bila takva da nam ni 55 dana ne bi bilo dovoljno. Obje smo išle bez ikakvih očekivanja, čak sam ju morala i malo nagovarati da mi se pridruži, a na povratku mi je samo rekla ‘Ajme ja ne znam kako ću prepričati ovo ljudima’. Stvarno je predivan osjećaj nastupati za svoje sveučilište, a još više za svoju državu. Svi smo bili kao jedno, bodrili se međusobno na utakmicama i nastupima te svaku medalju slavili kao zlatnu, priča nam Iva.

‘Prijatelji su me nagovarali da se prijavim onda kada sam i sama sumnjala u sebe’

Iako je ove godine imala nekoliko ozljeda koje su joj nastup na igrama učinile dosta rizičnim, imala je veliku želju natjecati se, tako da joj je medalja bila u potpunosti neočekivana.

– Moji su se doma navikli na medalje jer se i brat bavi sportom, a ja sam još uz kickboxing trenirala i veslanje na divljim vodama. Medalji su se najviše veselili moji prijatelji jer su me oni nagovarali da se prijavim onda kada sam i sama sumnjala u sebe, kaže Iva.

‘Svi se veselimo povratku u Zagreb da skupa proslavimo i ostale uspjehe’

Na putu za Poljsku našim je studentima rečeno da moraju obraniti naslov i ponovno donijeti najviše medalja. Na kraju je tako i bilo.

– Mislim da su sportaši i voditelji i izbornici jednako sretni i zadovoljni konačnim rezultatima. UniSport je ove godine uspio okupiti vrhunske sportaše i složiti odličnu ekipu čime su nadmašili sami sebe. Kickboxing je trajao svega tri dana pa smo prvi napustili Poljsku, ali su nas svi jako lijepo ispratili manjim slavljem. No, nakon našeg odlaska je pala još hrpa drugih medalja pa se svi veselimo povratku u Zagreb da skupa proslavimo i ostale uspjehe, navodi Iva.

Izdvojeni članak

Studentica ekonomije prvi se put natjecala na Europskim sveučilišnim igrama i osvojila srebro i broncu

‘Još mi je draže kada sam u trenerskoj ulozi i prenosim svoje znanje budućim borcima’

Kickboxing trenira već 12 godina, a nakon završetka studija želja joj je spojiti sport i odnose s javnošću.

– S obzirom na to da sam jako rano krenula trenirati dio mene je uvijek zamišljao kako bi bilo baviti se kickboxingom profesionalno. No, život me odveo u smjeru odnosa s javnošću što smatram odličnim odabirom te se nadam kako će moji budući poslovi u toj profesiji biti u domeni sporta. Dakako, kada se baviš nekim sportom on je uvijek dio tebe pa se uvijek rado vratim treninzima, a još mi je draže kada se nađem u trenerskoj ulozi i prenosim svoje znanje budućim borcima, objašnjava nam Iva.

Izdvojeni članak

Gimnazijalka predstavlja našu klizačku reprezentaciju: ‘To zahtijeva puno odricanja i težak rad’

‘Što se novca tiče, uvijek ću reći kako ga u sportu nema dovoljno’

Za sebe smatra kako je još premlada da bi mogla ocijeniti situaciju s kickboxingom u Hrvatskoj, no kaže kako se u više od 10 godina puno toga promijenilo.

– Na početku je bio nepoznat i svima smo morali objašnjavati što to treniram, ali danas se kickboxing u Hrvatskoj jako razvio. Populariziralo ga je nekoliko vrhunskih hrvatskih boraca, a sastoji se od sedam disciplina što omogućuje svakome da pronađe neki dio ovog sporta koji mu najviše odgovara. Što se novca tiče, uvijek ću reći kako ga u sportu nema dovoljno s obzirom na broj ljudi koji se njime bavi i broj odličja koje ti sportaši donose, tvrdi Iva.

Izdvojeni članak

Jeste li znali da Hrvatska ima bejzbol reprezentaciju? Ovim sportom mogu se baviti učenici i studenti

‘Bilo je jako lijepo biti dio ove priče i nadam se da ćemo svi još jednom dobiti ovakvu priliku’

Svoje iskustvo na Sveučilišnim igrama preporučila bi svakom studentu i studentici koja se premišlja oko odlaska.

– UniSport koji je na vrhunskoj razini omogućio naš odlazak i nastup na ovim igrama. Smatram kako su nam donijeli predivno iskustvo kojeg bi svi voljeli ponovno doživjeti i drago mi je da smo medaljama uspjeli opravdati svoje mjesto u ekipi. Same igre su bile nešto potpuno novo i drugačije za mene. Na prvom mjestu je bio sport, no odmah uz njega stajalo je druženje i upoznavanje te hrpa lijepih uspomena i novog iskustva. Bilo je jako lijepo biti dio ove priče i nadam se da ćemo svi barem još jednom dobiti ovakvu priliku, poručila je Iva.

Nju i naše ostale studente možete bodriti već idućeg ljeta na studentskom natjecanju u borilačkim vještinama u Zagrebu.