Pretraga

Jeste li znali da Hrvatska ima bejzbol reprezentaciju? Ovim sportom mogu se baviti učenici i studenti

A- A+

Bejzbol, američki sport koji se igra još od davne 1839. kada je Amerikanac A. Doublesday utvrdio prva pravila igre, a otprilike 100 godina kasnije počeo igrati i u Hrvatskoj i to u Splitu. Danas u Hrvatskoj postoji i bejzbol reprezentacija, a ovim sportom se mogu baviti djeca predškolske dobi, učenici kao i studenti. Nama je upravo student Maro Miljanić, koji trenira bejzbol već 12 godina, otkrio zašto se zaljubio u ovaj sport, gdje u Hrvatskoj postoje bejzbol klubovi, ali i zašto on nije toliko popularan sport kod nas.

Foto: Baseball klub Zagreb | Facebook

Maro Miljanić, 21-godišnji student politologije na Fakultetu političkih znanosti, već 12 godina trenira bejzbol za Baseball klub ‘Zagreb’, ali i za hrvatsku bejzbol reprezentaciju. Iako je ljubitelj svih sportova, Maro kaže kako ima nešto posebno u bejzbolu.

– U OŠ Mladost u Utrinama koju sam ja pohađao redovito su znali dolaziti treneri raznih sportova koji bi promovirali svoje sportove s ciljem upisa djece. Iako su to često bili nogometni, rukometni, košarkaški i treneri drugih sportova, meni to nije bilo zanimljivo jer sam se s tim sportovima susretao svakodnevno. Međutim, kad su došli bejzbol treneri odlučio sam to probati iz čiste znatiželje. Jednom kad sam probao povratka nije bilo. Iako sam trenirao i druge sportove, osjećaj kao što je udarac loptice palicom ne može se usporediti apsolutno ni s čim drugim, priča nam Maro.

‘Bejzbol se može početi trenirati kada god poželite’

U Zagrebu postoje dva kluba, ‘Zagreb’ i ‘Medvednica‘, u Varaždinu klub ‘Vindija‘, u Splitu ‘Nada‘, u Karlovcu ‘Olimpija‘ i u Sisku klub ‘Storksi‘.

– Bejzbol se može početi trenirati kada god poželite. Imamo djecu koji se upišu dok su vrlo mali, s pet ili šest godina, ali isto tako imamo ljude koji bejzbol prvi put probaju s 20 i više godina i svejedno postanu vrlo respektabilni igrači, rekao je student politologije.

Ovaj sport nije popularan u Hrvatskoj, ali slična je situacija i u ostatku Europe.

– Za pronaći države gdje je bejzbol popularan potrebno je otići u Sjevernu i Latinsku Ameriku, ali i na istok Azije. Nažalost, takva situacija dovodi nas do situacije gdje mi svi imamo treninge svaki dan, ali u životu nismo vidjeli niti lipe od toga. Štoviše, svaki mjesec klubu plaćamo članarinu. Tek nekakve novce od baseballa zarađuju stranci koji dođu u našu ligu, ali ni to nije ništa značajno, tvrdo Maro.

‘Ja sam s bejzbolom prošao pola Europe. Generacije mlađe od mene čak su imale priliku otputovati i u SAD’

Mladi najčešće biraju sportove poput nogometa, košarke i rukometa, ali Maro tvrdi da oni koji jednom dođu probati igrati bejzbol, teško da će odustati od njega.

– Oni koji poput mene dođu i probaju vrlo vjerojatno i ostaju u ovom prelijepom sportu. Mi nemamo neku veliku bazu djece, ali ovi koji su tu zaista uživaju i posvećeni su tome što rade. Ono što mlade zaista privuče u ovaj sport je gomila putovanja. Ja sam s bejzbolom prošao pola Europe jer se svake godine ide na nekoliko višednevnih putovanja po raznim destinacijama. Generacije mlađe od mene čak su imale priliku otputovati i u SAD te se tamo 2 tjedna natjecati s ekipama iz cijelog svijeta, govori nam student Maro.

U prilog ovome sportu ide i to da hrvatska bejzbol reprezentacija postiže vrlo solidne rezultate na europskoj razini.

– Još kad se uzme u obzir koliko se u drugim državama ulaže u baseball, ti rezultati postaju izvrsni. Prošle smo godine po prvi put u povijesti Hrvatske prošli u četvrtfinale Europskog prvenstva. Na tom smo putu izbacili Njemačku koja ima profesionalnu baseball ligu te smo umalo izbacili i Talijane kojima je liga najjača u Europi. U velikoj većini slučajeva Hrvatska igra Europska prvenstva gdje redovito pobjeđuje momčadi koje imaju bolje uvjete, navodi Maro.

Pravila bejzbola – prekomplicirana za naše ljude?

Razlog za manjak popularnosti bejzbola možda leži u njegovim kompliciranijim pravilima nego, recimo, u nogometu pa se ljudi ne žele previše ‘mučiti’ da razumiju neki sport. Stoga smo zamolili Maru da nam što jednostavnije pokuša objasniti glavna pravila bejzbola.

– Bejzbol igra sastoji se, kao i većina drugih sportova s loptom, od obrane i napada. Ipak, u bejzbolu su te dvije stavke odvojene puno više nego u ostalim sportovima. Čak postoji i pauza između obrane i napada. Utakmica se sastoji od devet inninga, a jedan inning sastoji se od obrane i napada. Prvo je jedna momčad u napadu zatim ide zamjena. Obrani je cilj da iz igre izbaci tri udarača čime oni odlaze u napad i dolaze u priliku za postići poene. U svakom trenutku udara samo jedan napadački igrač dok je protivničkih devet u obrani. On može ili doći na bazu ili ispasti. Za osvojiti jedan bod potrebno je osvojiti četiri baze, a da obrana dođe u napad potrebno je tri izbacivanja. Igrač može izravno s udaranja osvojiti bod samo ako odjednom osvoji sve četiri baze, a to može postići samo ako udari home run tj. udari lopticu van granica igrališta, objasnio je Maro.

Ako vas zanima bejzbol, slobodno dođite na utakmicu, a na treninzima ga možete i zaigrati

Ako vam je njegovo objašnjenje malo razjasnilo sliku o tome kako se točno igra bejzbol, Maro vas onda poziva da slobodno dođete na trening i probate zaigrati.

A ako mislite da biste bili bolji u publici nego na terenu, uvijek možete doći pogledati utakmice Marovog Baseball kluba ‘Zagreb’, a raspored utakmica možete pratiti na njihovim društvenim mrežama.