Pretraga

Iz bizarnog razloga studenti na Cvjetnom ne mogu mirno spavati: ‘Ekstremno smo frustrirani’

A- A+

Život u domu zna biti vrlo izazovan – od toga da vas mogu zadesiti loši cimeri, pa do toga da je općenito teško živjeti u dva kvadrata. Postoji također opasnost od toga da vas ponese studentski duh pa da onda noći provodite u partijima, umjesto u učenju. Sada se čini i da postoji opasnost od – alarma.

Foto: Srednja.hr

Posljednjih dana se u Facebook grupi stanara zagrebačkog studentskog doma Cvjetno naselje pojavljuju razne objave s jednom temom, a to su alarmi. Činjenica je da se u studentskim domovima (kao i drugdje) nalaze protupožarni alarmi koji imaju jednu funkciju, a to je upozoriti na požar.

Ekstremno smo frustrirani

Nerijetko se dogodi da alarmi pogrešno prepoznaju i ostale prijetnje, pa se onda često upale kada je u pitanju dim cigarete (ili nečega drugoga..), kao što će se i upaliti ako vam nešto zagori u kuhinji. No, posljednjih dana se događa to da se alarmi pale usred noći – na različitim lokacijama u naselju.

– Mislim da je situacija s alarmima počela prije par dana, odnosno tada sam vidio prvu objavu o tome u grupi. Koliko pratim tu situaciju, mislim da svake noći se upali alarm u nekom drugom paviljonu. Naravno stanari, to jest mi smo ekstremno frustrirani jer to onemogućuje spavanje, što nam treba pogotovo sada za vrijeme rokova. Mi uvijek izađemo iz soba kad počnu svirati alarmi. I moguće je da neki debil ide po paviljonima i pali te alarme za neku svoju retardiranu ideju zabave – tu mogućnost sam čuo od kolege stanara. Plus jučer u Facebook grupi je bila objava s očito lažnog profila koja je rekla kao da je sutra red na neke druge paviljone i tako. Možda se netko šalio na račun situacije ili eto ta osoba stvarno to radi namjerno, mišljenje je Luke (20) s Filozofskog.

Ako je u pitanju neslana šala, zaista je neslano – zamislite da vas probudi zvuk alarma usred noći, za vrijeme ispita… Ma čak i da nema ispita, smetalo bi vas. I da vas ne probudi, smetalo bi vam glasno pištanje alarma usred noći. Kako nam je rekla naša sljedeća sugovornica, to nije bilo kratko pištanje.

Izdvojeni članak

Cvjetno prati glas da je rezervirano za štrebere: ‘Nema toliko partyja, ali je atmosfera više nego ugodna’

Spora reakcija nadležnih

– U subotu je krenulo to s alarmima, od 22:30 h do jedan ujutro (otprilike) je trajalo. Inače se to ne dešava pa mi ne utječe na život u domu, ali ovo je baš čudno bilo. To je iritantan i glasan zvuk (doslovno misliš da ćeš postati nagluh kad hodaš hodnikom dok to svira), ne može se spavati uz to, a palilo se kasno navečer. Navodno jer je nešto se zadimilo na petom katu trećeg paviljona, pa to onda trešti u cijelom paviljonu. Uprava nije reagirala, odnosno ja ne znam, bio je vikend, ne rade vikendom. Stanari su svi zvali portira i tako, pisali bijesne objave i komentare u Facebook grupi. Portir je rekao kao da se treba to izračiti na petom katu, ali onda sam čula da se riješilo tako što je došao pravi security na recepciju i nešto napravio (nisam sigurna za ovo, tako sam čula). U nedjelju je zvonilo tri-četiri puta u drugom paviljonu i onda oko jedan ujutro i u četvrtom paviljonu, detaljnije nam je rekla Matea (24) s Filozofskog.

Čim počne zvoniti, ako ne prestaje, stanari se obraćaju zaštitarima. Oni su ti koji mogu (i moraju) u trenutku reagirati, pa bi zato oni uvijek i trebali biti prvi kojima se obraćate. Ali, u jedan ujutro, rijetko tko će brzinski reagirati na zaustavljanje alarma, zar ne?

– Što se tiče reakcije uprave doma ne znam, ali naravno svaki put kad se upale alarmi, stanari kontaktiraju zaštitara da ih ugasi. Njegova reakcija je uvijek spora: uvijek grinta što ga pilamo koliko sam čuo i treba mu sto godina da ugasi te proklete alarme. Iskreno ne znam je li problem riješen trajno, treba čekati još jednu noć i vidjeti hoće li se negdje opet upaliti. Meni se prvi put to dogodilo jučer u mome paviljonu tako da nije ekstremno utjecalo na mene, osim naravno što sam morao čekati da stane da zaspem pa sam spavao predugo ujutro – što znači da gubim dosta vremena u danu za korisne stvari. Naravno ta situacija mi je jako digla tlak, skoro izašao iz sobe i razbio taj prokleti alarm, priznao nam je Luka (20).

Nadajmo se da će Cvjetno naselje ponovno postati mirno i ugodno mjesto za život, u potpunosti. I naravno, da neće doći do razbijanja alarma…