Pretraga

Iz Ministarstva otkrili koliko je učenika koristilo besplatne obroke: Kreće isplata sredstava osnivačima

A- A+

Od 9. siječnja, kada je započelo drugo polugodište ove školske godine, svi osnovnoškolci u Hrvatskoj imaju pravo na obrok koji im financira država. Kroz ovaj prvi mjesec provedbe mjere koristilo ga je 96 posto učenika, priopćeno je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Besplatni obrok u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da je, prema podacima kojima raspolaže, besplatne obroke u 17 nastavnih dana u siječnju koristilo 96 posto učenika osnovnih škola.

U siječnju je financirano 4.951.103 obroka

– Za financiranje besplatnih obroka Ministarstvo je danas počelo raditi naloge za isplatu sredstava vlasnicima i osnivačima škola na temelju evidencije u e-Dnevniku koja postoji upravo za evidenciju konzumacije obroka za svakog pojedinog učenika. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u siječnju je financiralo 4.951.103 besplatna obroka za učenike osnovnih škola, za što će biti izdvojeno 6.584.966,99 eura, navode iz MZO-a  u priopćenju.

Podsjećaju da je Vlada donijela odluku oko sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za drugo polugodište školske godine 2022./2023., a za organizaciju besplatnih obroka zaduženi su vlasnici i osnivači osnovnih škola u suradnji sa školom, dakle županije i gradovi.

Izdvojeni članak
Oš Viktora Cara Emina

U ovoj školi učenici na odmoru imaju švedski stol: ‘Ima za svakoga ponešto, djeca jedu koliko žele’

Ministarstvo financira plaće 1.500 kuhara

Država sufinancira iznos od 1,33 eura po danu za jedan obrok, a već smo pisali o tome kako u nekim školama taj iznos ne pokriva čitav obrok pa su pojedine zatražile i dobile pomoć jedinica lokalne samouprave ili razliku podmiruju roditelji.

Kada je riječ o kuharima, iz proračuna se, navode u Ministarstvu, već otprije financiraju plaće za više od njih 1.500. No, sindikati su još i ranije isticali da u mnogim školama nedostaje tog kadra, a Ministarstvo ne odobrava zapošljavanja u dovoljnoj mjeri. Drugi problem je i taj da se, zbog primjerice nižih plaća nego u ugostiteljskim objektima, na oglase za školskog kuhara često ne javi – nitko.

Na kraju priopćenja iz Ministarstva navode da je u siječnju u školama prehrana bila, ovisno o infrastrukturnim uvjetima i mogućnostima škole, organizirana na različite načine. No podsjećaju da se u njezinoj organizaciji treba se voditi Normativima i Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika koje je donijelo Ministarstvo zdravstva.