Pretraga

Odlučeno što će biti s besplatnim školskim obrocima u idućoj školskoj godini

A- A+

Vlada je ovog četvrtka donijela odluku prema kojoj se i u idućoj školskoj godini nastavlja program financiranja odnosno sufinanciranja školskih obroka učenicima osnovnih škola. Iznos po učeniku ostaje isti, 1,33 eura po danu, osim za učenike uključene u eksperimentalni program cjelodnevne škole, za koje se obrok sufinancira s dva eura po danu.

besplatni školski obrok

Besplatni obrok u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

I u idućoj školskoj godini država će financirati, odnosno sufinancirati školske obroke svim osnovnoškolcima u državi, odlučeno je tako na sjednici Vlade ovog četvrtka.

Veći iznos za one u cjelodnevnoj školi

– Sredstva se osiguravaju za učenike koji redovito pohađaju osnovnu školu, te ostvaruju pravo financiranja odnosno sufinanciranja prehrane u iznosu od 1,33 eura po nastavnom danu. Iznimno od toga za učenike koji redovito pohađaju osnovnu školu koja je uključena u eksperimentalni program osnovna škola kao cjelodnevna škola u školskoj godini 2023./2024. osiguravaju se sredstva u iznosu od dva eura po nastavnom danu, rekao je na sjednici Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sredstva će se osigurati u državnom proračunu, a za dio učenika na temelju posebnih prava sredstva za prehranu osigurat će se iz fondova Europske unije.

– Predviđeni trošak ove mjere za školsku godinu 2023./24. iznosi 26,8 milijuna eura za prvo polugodište, od rujna do prosinca 2023. te za ostatak školske godine 40,2 milijuna eura, od siječnja do lipnja 2024. godine. Kao i do sada, sredstva će se osnivačima škola temeljem broja učenika koji su bili uključeni u prehranu tijekom proteklog mjeseca, a prehrana mora biti u skladu s propisanim normativima i smjernicama, naveo je Fuchs.

Izdvojeni članak

Drama oko besplatnih obroka: ‘Škola nije hotel s 5 zvjezdica! Doma im kuhajte zdrava jela’

Neutrošena sredstva moraju se vratiti u proračun

Kako stoji u odluci, osnivači škola obvezni su koristiti sredstva isključivo za financiranje, odnosno sufinanciranje troškova prehrane, a Ministarstvo pridržava pravo praćenja utroška sredstava  te preispitivanje namjenskog korištenja sredstava.

–  U slučaju sumnje na nepravilnosti, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u bilo kojoj fazi procesa može zatražiti dostavu dodatne dokumentacije radi provjere jesu li sredstva korištena zakonito, namjenski i svrhovito, kao i provoditi kontrolu na licu mjesta, stoji u odluci, uz dodatak da neutrošena sredstva osnivači moraju vratiti u državni proračun.

Podsjetimo, financiranje školskog obroka svim učenicima osnovnih škola uvedeno je u siječnju ove godine. Za to se zauzela inicijativa ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok‘ koju su pokrenule profesorice Pravnog fakulteta u Zagrebu. Rezultati njihova istraživanja su pokazali kako 45 posto djece u Hrvatskoj ne pojede ništa u školi, a da 85 posto ravnatelja smatra kako je nužno i potrebno da se uvedu besplatni obroci za svu djecu i da bi država trebala brinuti o tome, a ne lokalne zajednice.

U nastavku možete proučiti odluku koju je danas usvojila Vlada. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, ponovno učitajte stranicu.