Pretraga

Iz Školske knjige reagirali na izjave zastupnika Troskota: Tvrde da je iznio niz neistinitosti

A- A+

Uoči početka nove školske godine, MOST-ov zastupnik Zvonimir Troskot javno je istupio optuživši vladajuće za uništavanje obrazovanja. Govorio je među, ostalim, da je problematično što jedna od nagrada najboljim maturantima nosi ime Ante Žužula, vlasnika Školske knjige, koji je, već smo pojasnili, sam financira. Problematična mu je i privatizacija Školske knjige. Na sve Troskotove izjave stigla je i reakcija Školske knjige.

zvonimir troskot na plavoj pozadini

Zvonimir Troskot, saborski zastupnik MOST-a
Foto: Screenshot HRT | Unsplash

Zastupnik MOST-a Zvonimir Troskot proteklog se tjedna u svom istupu, u kojem je vladajuće optužio za uništavanje obrazovanja, dotaknuo i Školske knjige te vlasnika te kuće Ante Žužula. Osim reakcije Ministarstva znanosti i obrazovanja, na Troskotov su ispit reagirali i iz Školske knjige. Reakciju Školske knjige u nastavku prenosimo u cijelosti.

Prošlotjedne izjave saborskog zastupnika Mosta, Zvonimira Troskota, na konferenciji za novinare prilikom koje je iznio niz neistinitih tvrdnji u vezi sa Školskom knjigom zahtijevaju točnu i objektivnu informaciju kako bi se izbjegle dezinformacije i zaštitio integritet institucije Školske knjige kao vodećeg hrvatskog nakladnika. Školska knjiga je nacionalno važna institucija koja potiče obrazovanje, znanost i kulturu. Niže navodimo ispravke navoda vezanih za izjave koje je iznosio zastupnik Zvonimir Troskot.

Nagrada dr. Ante Žužul: Nagrada za izvrsnost u hrvatskom jeziku i povijesti

Nagrada dr. Ante Žužul dodjeljuje se najboljem maturantu za izvrsne rezultate iz hrvatskog jezika i povijesti. Ova nagrada naglašava važnost jezične, povijesne i osobito nacionalne pismenosti te motivira učenike da nastave razvijati svoje talente i intelektualne kapacitete te da čuvaju nacionalni identitet.

Nije neobično da nagrade nose ime po osobama koje ih financiraju pa se tako već godinama dodjeljuje nagrada Soljačić koju financira naš znanstvenik svjetskog glasa Marin Soljačić, a ranije je dodjeljivana i nagrada Sakač koju je financirao Boris Sakač, hrvatski informatički stručnjak.

I u drugim područjima nagrade nose imena živućih ljudi koji su svojim doprinosima obogatili razna područja. Stoga je, najblaže rečeno, besmislena tvrdnja gospodina Troskota da nagrada ne može nositi ime žive osobe koja ju financira.

Začuđujuća izmišljotina

Školsku knjigu zakonito su, 1992. godine, privatizirali mali dioničari – zaposlenici od kojih je gospodin Ante Žužul otkupio dionice pet godina kasnije tj. 1997. godine. Značajni kulturni radnici, književnici i publicisti kao i kulturna javnost, pohvalili su taj proces kao najtransparentnije preuzimanje u Hrvatskoj jer je svaka dionica plaćena radnicima. Stoga je začuđujuća izmišljotina koju je izrekao gospodin Troskot da Državno odvjetništvo u ladicama drži bilo kakve optužbe.

Izdvojeni članak
zvonimir troskot na plavoj pozadini

MOST-ovac napao vladajuće za ‘uništavanje obrazovanja’, oni njemu da je ‘neinteligentan’: Evo tko je u pravu

Manipulacija informacijama

Gospodin Troskot je iznio mišljenje kako bi udžbenici mogli biti jeftiniji navodeći to kao temu koja ‘zanima roditelje i učenike.’ Međutim, takvo iznošenje netočnih navoda samo kako bi se skrenula pozornost i skupili jeftini politički bodovi su neprihvatljivi.

Cijena udžbenika je regulirana Zakonom o udžbenicima, koji je donio Hrvatski sabor. Dakle, cijenu udžbenika ne određuju nakladnici.

Odgovornost i istinitost

Očekujemo od naših zastupnika da svoje izjave temelje na činjenicama i odgovornom pristupu. Namjerno iznošenje netočnih navoda radi stjecanja političke koristi nije u skladu s etičkim standardima i odgovornošću prema građanima koje zastupaju.

Školska knjiga kao partner hrvatskog obrazovnog sustava

Školska knjiga s ponosom objavljuje izdanja od nacionalne i kulturne važnosti te na taj način aktivno doprinosi obrazovanju, znanosti i kulturi. Naša posvećenost ovom zadatku izražava se okupljanjem intelektualaca, znanstvenika i vrhunskih stručnjaka iz različitih disciplina. Surađujući s najboljim znanstvenicima i stručnjacima, oblikujemo literarnu, znanstvenu i intelektualnu budućnost naše zemlje, pridonoseći tako obogaćivanju kulturnog nasljeđa i podizanju razine znanja i kulture u Hrvatskoj.

Očekujemo od svih zainteresiranih osoba da traže informacije iz pouzdanih izvora i donose zaključke na temelju istinitih činjenica.

Neshvatljivo nam je i ne razumijemo za kakve političke svrhe i ciljeve gospodin Troskot iznosi ovakve izmišljotine. Zbog svega navedenog prisiljeni smo zatražiti odgovarajuću pravnu zaštitu.