Pretraga

Nevjerojatno, ali oko ove se teme, važne za učenike, u potpunosti slažu i Most i Možemo

A- A+

Za školsku zgradu OŠ Jure Kaštelana izgrađenu 1967. građevinari su još 2012. ustanovili da nije sigurna, no djeca u nju idu i nakon potresa. Tom se problematikom dosad bavila stranka Možemo, a sada je i Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot tražio hitnu provedbu neovisne statičke analize školske zgrade te sanaciju, a ne samo, kako kaže, kozmetičke promjene.

Marija Selak Raspudić i Tomislav Tomašević | screenshot: N1

Iako je prije dvije godine arhitektonski studio troškove sanacije temelja OŠ Jure Kaštelama procijenio je na 18,5  milijuna kuna, Grad Zagreb je, unatoč prošlogodišnjim potresima, za tu školu u 2021. godini osigurao samo 100.000 kuna. Iliti: tek 0,5 posto potrebnog iznosa. Zasmetalo je to i Mostu nezavisnih lista. Zanimljivo, problematikom škole na Trnjanskoj Savici dosad se bavila stanka Možemo, a ovo je valjda prvi put da su se Most i Možemo složili oko nečega – da djeca zaslužuju ići u sigurniju školu.

– U gradu koji je uređen posao brige o azbestu i statike škole, a za koji su u ovom slučaju morali brinuti roditelji, obavljaju ljudi koji su za njega plaćeni. Roditelji bi trebali biti tu da sretno i bezbrižno ostavljaju svoju djecu ispred škole i da dođu po njih kad nastava završi. Nažalost, trenutno smo u situaciji kada roditelji preuzimaju funkcije nadležnih službi i u kojoj su roditelji primorani sami pozabaviti se ovom školom jer Grad to za njih ne radi, istaknula je saborska zastupnica Mosta iz I. izborne jedinice, u kojoj se nalazi škola, izv. prof. dr. sc. Marija Selak Raspudić.

Izdvojeni članak

Građevinari su 2012. ustanovili da zagrebačka škola nije sigurna, a djeca idu u nju i nakon potresa

Zabrinuta je i što u programu mjera piše da zgrade koju su dobile zelenu naljepnicu neće ići u konstrukcijsko pojačanje, a škola je, nekim čudom, dobila upravo zelenu naljepnicu.

– Otvoreno je pitanje hoćemo li uopće moći doći do toga da se ova škola konstrukcijski pojača. Pukom srećom ova škola je izbjegla tragediju, jer je u ovom potresu bio na djelu rasjed koji nije išao u smjeru koji bi pokazao njenu konstrukcijsku slabost, rekla je Selak Raspudić.

Troskot: Tko će iz Gradske Uprave pogledati našu djecu u oči

Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot objasnio je kako je OŠ Jure Kaštelana statički nesigurna, energetski neučinkovita, dotrajala i ima azbestne krovove. Škola je sagrađena 1967. godine, a nadograđena je 1968. polumontažnim objektom koji ni tada nije odgovarao svemu što je propisivao tadašnji Zakon o gradnji.

– Nedopustivo je da 2021. godine zagrebačke mališane, trnjanske mališane, šaljemo u polumontažne objekte koji su stari 54 godine. Ovaj polumontažni objekt bio je zamišljen da traje 25 godina, a sad je dočekao 54. godinu u krhkosti. Statika ove zgrade je Gradu Zagrebu dobro poznata i već je 10 godina na stolu. Nedavni potresi su dodatno prodrmali statiku ove škole. Pitanje je kako je ovakav 54 godine star polumontažni objekt s vrlo krhkom statikom dobio zelenu naljepnicu. Tko će iz Gradske Uprave pogledati našu djecu u oči, naše zagrebačke mališane i reći ‘nama je do vašeg djetinjstva stalo’, ako je na jednu ovako krhku građevinu i statiku, stavljena zelena naljepnica, rekao je Troskot.

Izdvojeni članak

Zabrinuti zagrebački roditelji: ‘Škola se raspada godinama; djeca su išla otvoriti prozor i on se skoro srušio’

Zapitao se zar se u Zagrebu trebaju dogoditi tragedije kao u Italiji 2002. i 2009. kad su u potresima poginula djeca, da bi se Gradska Uprava na čelu s Milanom Bandićem i Lovrićem otrijeznila i da bi konačno napravili nešto sukladno inicijativama roditelja.

Troskot je Gradu uputio i određene zahtjeve: hitnu provedbu neovisne statičke analize školske zgrade, analizu koja će biti transparentna i dostupna široj javnosti kao što je zatražila inicijativa roditelja; analizu stanja građevnog materijala od kojeg je škola napravljena s posebnim naglaskom na azbest; transparentan uvid zainteresiranoj javnosti u sve dosadašnje redovite preglede koji obvezuju vlasnika objekta (Grad Zagreb) na osnovni pregled svake godine i glavni pregled koji se provodi svakih deset godina; što hitniji početak stvarnih radova na rekonstrukciji škole, a ne kozmetičkih popravaka s planiranih 100.000 kn za 2021.

– Zadnja točka koju tražimo je da se borba roditelja za prava njihove djece prestane nazivati politikanstvom i da konačno Grad Zagreb i Gradonačelnik naprave nešto za naše roditelje, a ponajviše za naše mališane jer oni to zaslužuju, zaključio je Troskot.

‘Prozori su se raspadali, hodnik bi se poplavio, a djelatnici i danas vode bitku’

Bivši učenik škole i Mostov koordinator za Gradske četvrti Trnje Lovro Marković, objasnio je kako je škola izgledala kada je on pred 15 godina išao u školu.

– Prozori u školi i tada bi se nakon otvaranja raspadali, na zidovima su i tada bile vidljive pukotine, a svake jeseni za malo većih kiša glavni hodnik škole bio je poplavljen zbog neadekvatnog sustava odvodnje, rekao je Marković i dodao kako djelatnici škole već 15 godina vode aktivnu borbu da škola bude obnovljena ali je sve nekoliko puta stalo ili na Gradu ili na Ministarstvu znanosti obrazovanja.

Izdvojeni članak

Bandićev pročelnik obrušio se na one koji upozoravaju na loše stanje škola: ‘Emocionalno ucjenjuju djecu’

Podsjetimo, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić u Gradskoj se skupštini obrušio se na inicijativu Roditelji za OŠ Jure Kaštelana, tvrdeći da se iza nje kriju zastupnici stranke Možemo. Predsjednik te stranke Tomislav Tomašević uzvratio je kako nikad nije bila tajna da su u inicijativu uključeni i vijećnici stranke Možemo, kojima i je posao da brinu o sigurnosti građana pa tako i djece. I dok iz Inicijative kažu kako Lovrić jednoj od njihovih članica nije dao uvid u dokumentaciju, on ih optužuje za politikanstvo. Podsjetimo i kako se pročelnik Lovrić 2017. posvadio s roditeljima zagrebačke Klasične i XVI. gimnazije, koji su upozoravali da sa škole padaju prozori.

– Od početka školske godine prozor je pao samo tri puta, pa prozori inače padaju sa škola. Evo recite mi da na drugim školama prozori ne padaju, rekao je  Lovrić, okupljenim roditeljima, koji su na tu izjavu oštro reagirali. I tada je roditelje optužio za sudjelovanje u predizbornoj kampanji.

Za popravak OŠ Jure Kaštelana, dakle, zalažu se i lijevi i desni, samo Bandićeva.