Pretraga

Izašle nove upute za škole: Evo što trebaju poduzeti kada se u razredu pojavi zaraženi učenik

A- A+

Hrvatsko zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute za škole koje propisuju kako postupati s bliskim kontaktima u odgojno-obrazovnim ustanovama. U njima je, između ostaloga, naglašeno da u slučaju zaraze jednog učenika u razredu u samoizolaciju ne moraju svi učenici iz razreda.

Foto: Unsplash

Već prvog dana nastave jedan je razred zagrebačke gimnazije završio u samoizolaciji. No prema u utorak objavljenim uputama, čitav razred, u slučaju da je zaražen samo jedan učenik, ne mora ići u samoizolaciju.

Zbog jednog zaraženog ne moraju svi u samoizolaciju

– Ne preporučuje određivati samoizolaciju cijelom razredu u slučaju jednog oboljelog učenika, već samo njegovim bliskim kontaktima. Ostalim učenicima je nužno pratiti njihovo zdravstveno stanje u bliskoj suradnji s nadležnim
liječnikom školske medicine. Škola nadležnom liječniku/epidemiologu dostavlja popis učenika koji su u vrijeme pojave znakova bolesti i 48 sati prije toga, kao i na dan pozitivnog testa i 48 sati prije pozitivnog testa sjedili blizu oboljelog (pozitivnog) učenika (unutar polumjera od dva metra) ili se družili s oboljelim (pozitivnim) učenikom, stoji u posljednjim uputama HZJZ-a.

No, pri pojavi simptoma drugog djeteta , navodi se dalje u uputama, ‘treba cijeloj vrtićkoj skupini ili razrednom odjeljenju odrediti samoizolaciju uključujući osoblje/nastavnike koji su bili u kontaktu s oboljelom djecom, do dobivanja nalaza testiranja djeteta.’

– Ako se djetetu sa simptomima laboratorijski utvrdi COVID-19, skupina/razred ostaju u samoizolaciji, a ako se djetetu ne potvrdi COVID-19, ostali učenici/djeca se mogu vratiti u vrtić/školu, piše dalje u uputama.

Izdvojeni članak

Praznici su gotovi, počinje nastava: 14 stvari koje morate znati o novoj školskoj godini

Individualan pristup

U skladu s tim, u uputama je naglašeno i kako je važan ‘individualan pristup u postupanju i uzimanje u obzir svih relevantnih čimbenika kako mjera samoizolacije bliskih kontakata oboljelih ne bi uzrokovala veće smetnje u provođenju nastave i obitelji učenika nego što je nužno’.

– Kada se u djeteta ili djelatnika utvrdi zaraza koronavirusom, postupa se sukladno odluci nadležnog epidemiologa ili školskog liječnika što, uz ostalo, znači da se za sve osobe u kojih se utvrdi da su bile u bliskom kontaktu sa
zaraženom osobom u vrijeme kada je osoba mogla biti zarazna izriče mjera aktivnoga zdravstvenog nadzora u samoizolaciji. Određivanje bliskih kontakata provodi nadležni epidemiolog ili školski liječnik na temelju epidemiološke ankete oboljelih i kontakata te uz suradnju i pomoć u prikupljanju podataka djelatnika škole. U složenim situacijama provodi se epidemiološki izvid na terenu, stoji između ostalog u novoj uputi HZJZ-a.

Dodatno se napominje i kao samoizolaciji ne podliježu cijepljene osobe (14 dana do 9 mjeseci nakon
završetka cijepljenja), osobe koje su preboljele COVID-19 unazad devet mjeseci, kao i osobe koje su preboljele i primile jednu dozu cjepiva u osam mjeseci od početka bolesti i to devet mjeseci od primitka cjepiva.

Najnoviju uputu za škole u cijelosti možete proučiti u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [285.64 KB]