Pretraga

Praznici su gotovi, počinje nastava: 14 stvari koje morate znati o novoj školskoj godini

A- A+

Nova nastavna godina započinje u ponedjeljak i to u okolnostima sličnima prošle godine. I za ovu godinu propisane su posebne epidemiološke mjere za provođenje nastave u školama, Ministarstvo je donijelo i opširne preporuke temeljem kojih će nastava biti organizirana. Osim navedenog Agencija za znanost i obrazovanje donijela je posebne smjernice za vrednovanje u idućoj nastavnoj godini, a uz posebnu organizaciju nastave učenike u novoj godini očekuju i nacionalni ispiti te probna matura. Donosimo odgovore na 14 najvažnijih pitanja o novoj školskoj godini, a temelj za izradu bili su poviše spomenuti službeni dokumenti HZJZ-a, MZO-a i AZOO-a.

Foto: Pixabay

1. Hoće li se nastava održavati uživo ili online?

Plan je da u svim školama nastava započne uživo (model A), ali u preporukama koje je objavilo Ministarstvo i dalje su zadržana dosadašnja tri modela nastave – uživo u školi (model A), kombinacija nastave uživo i online (model B) te online nastava (model C). O primjeni pojedinih modela će, kao i do sada, odlučivati lokalni stožeri, dok prijedlog promjene modela lokalnom stožeru podnosi škola uz suglasnost osnivača.

2 . Kako će izgledati raspored, hoće li i se i dalje izvoditi blok-sati?

Škole same odlučuju o rasporedu, ali preporuka Ministarstva za učenike od petog do osmog razreda te srednjoškolce jest da se nastava održava u blok satovima.

– Činjenica je da blok-sat (dvosat ili trosat) ovisno o programu/kurikulumu, aktivnostima i očekivanim ishodima određenoga nastavnog predmeta i planiranom broju sati u jednom tjednu može imati prednosti i nedostatke, ali kako je jedan od glavnih ciljeva sačuvati zdravlje učenika, odgojno-obrazovnih radnika i obitelji učenika i zaposlenika, preporučeno je da se nastava održava u blok-satu (dvosat ili trosat), osim za učenike razredne nastave, piše u preporukama MZO-a.

3. Hoće li u školama biti odmora?

U preporukama Ministarstva piše da je tijekom boravka učenika u školi nužno organizirati odmore na koje učenici mogu izaći iz učionice. Posebno se preporučuje da učenici izađu na otvoreno tijekom odmora kada god to vremenske prilike dopuštaju. Takvi odmori nužni su zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika te zbog boljeg održavanja i usmjeravanja pažnje tijekom nastave, piše u preporukama Ministarstva.

4. U nekim školama lani nije bilo školskog zvona, hoće li ga biti ove godine?

Ministarstvo i preporukama navodi kako postoji mogućnost da u određenim slučajevima nema školskoga zvona koje označava početak nastave, kraj ili početak nastavnoga sata. Razlog tomu je da se dnevni raspored sati izvodi s početkom koji ovisi o definiranom rasporedu ulaska u školu.

7. Smiju li se miješati učenici iz različitih skupina i što je s nastavom u kabinetima?

Prema mjerama HZJZ-a, djeca od prvog do petog razreda moći će se donekle miješati. Njima će se dopustiti dodatna i dopunska nastava uživo. Viši razredi moći će mijenjati učionice, tj. učenici višeg razreda moći će ponovno, uz dezinfekciju i prozračivanje, koristiti kabinete iz informatike, kemije, fizike. Unutar škola će biti dopušteno bavljenje sportom, dakle, školski će se timovi moći sastojati od učenika iz više razreda.

6. Kako će škole organizirati prehranu, hoće li učenici i dogodine jesti u učionicama?

Ne, škole mogu prehranu organizirati u blagovaonicama, ali na način propisan Uputama HZJZ-a pri čemu učenike u blagovaonicu vodi učitelj koji je s učenicima prije toga imao nastavu. Ako se prehrana organizira u blagovaonici, nužno je izraditi raspored boravka u blagovaonici pri čemu se vodi računa o dobi djeteta i vremenu ulaska učenika u školu, a moguće je i postavljanje pregrada na stolovima na način propisan Uputama, stoji u preporuci Ministarstva.

7. Kako će se održavati roditeljski sastanci?

Roditeljski sastanci mogu se održavati uživo.

Za više odgovora o idućoj nastavanoj godini kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.